Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti “beklentileri karşılamamaktan” memnun: “Akşener ezberleri bozan bir çağrı yaptı”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 26 Ağustos’ta yaptığı konuşmanın beklentileri karşılamadığı yorumları yapılmıştı. İYİ Parti yetkilileri “Beklentileri karşılamamayı” kendileri için çok olumlu olarak değerlendirirken, Akşener’in ezber bozduğu ve Türkiye’de değişimin önünü açtığı görüşünde.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Türk siyasetinde önemli bir başlangıç, İYİ Parti’nin yeniden şahlanış günü” olarak duyurdukları konuşmayı, 26 Ağustos’ta Afyon- Kocatepe’de yaptı. Akşener, iktidarın ilk 90 gününü eleştirirken, tüm siyasi partilere yerel seçimlere ayrı ayrı girme çağrısı yaptı. Akşener’in konuşmasının beklentileri karşılamadığı değerlendirmesi yapıldı ancak Medyascope’un edindiği bilgiye göre İYİ Parti yetkilileri “beklentileri karşılamamaktan” memnun. 

İZLEYİN: Meral Akşener merakla beklenen konuşmasında hangi mesajları verdi?

Akşener’in sözleri anlaşılmadı mı?

İYİ Parti’de bazı isimler Akşener’in 26 Ağustos’ta ezberleri bozan bir “demokrasi çağrısı” yaptığını ancak bunun anlaşılmadığını düşünüyor. Yerel seçimlerin ruhuna, demokrasi ve hizmet yarışına uygun olan tavrın, her partinin kendi adayını çıkarması olduğunun altı çizilirken, siyaset sahnesinde ve basın mecralarında Akşener’in sözlerinin yeterince tartışılmadığını düşünen partililer var. Akşener’in “Önemli başlangıç, şahlanış, yeni bir yol” olarak işaret edilen 26 Ağustos konuşmasının anlaşılmadığı veya anlaşılmak istenmediği için “beklentileri karşılamadığı” şeklinde yorumlar yapıldığı görüşü partide hakim.

OKUYUN: Akşener ittifakların yanlış olduğunu söyledi | Tüm siyasi partilere yerel seçimlere ayrı ayrı girme çağrısı yaptı

Beklentileri karşılamamak neden memnun etti?

Akşener’in beklentilere cevap vermek yerine, beklentileri ters yüz ettiğini düşünen İYİ Partililer bu durumdan memnun. Medyascope’un görüştüğü yetkililer, Millet İttifakı’nın ya da Cumhur İtifakı’nın yerel seçimlere ayrı ayrı girme çağrısını iyi karşılamaması, “İYİ Parti’nin kendi beklentilerini oluşturduğuna” işaret ediyor. Genel seçimler sonrasında ittifaklar fiilen ve hukuken ortadan kalkmış olsa da, ittifaklar dışında yapılan “üçüncü yol” önerisiyle partilerin seçimlere kendi adaylarıyla girmesi, Türkiye’de değişimin önünü açabilir.

Siyasi duruş belli, somut tavır için taşların yerine oturması gerek

Akşener, 26 Ağustos’taki çağrısının ardından, partilerinin altıncı kuruluş yıldönümünde, 25 Ekim’de “Demokratik Millî Yükseliş Beyannamesi” açıklayacaklarını söyledi. 26 Ağustos’ta partinin siyasi duruşuna ilişkin net bir çıkış olduğu, 25 Ekim’de ise yerel seçim ve olası işbirliklerine ilişkin tutumun netleşeceği düşünülüyor. 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından, Akşener ve partisinden en sert eleştiriler, seçimlere birlikte girdikleri ittifak ortaklarına gelse de yerel seçimlerde yapılacak işbirlikleri için kapıyı kapatmadılar. 

OKUYUN: Akşener’den yerel seçimlerin yol haritası: “İttifak değil, işbirliği”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “yerel iktidarda komşu olma” çağrısına “Talihsiz açıklamalar” yanıtı verildi ancak CHP ile yerel seçimde lokal işbirlikleri sorularına temkinli cevaplar geldi. İYİ Parti, eski ittifak ortağının nasıl bir yol izleyeceğini görmek için bekliyor ve olası aday isimlerinin konuşulması için erken olduğu görüşünde. İYİ Parti’nin cumhurbaşkanlığı seçimleri için “kazanacak aday” dediği ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak seçim çalışmaları yapan Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun tekrar aday olması durumunda, karşılarına aday çıkarıp çıkarmayacakları en çok merak edilen konulardan biri olsa da, yetkililer bu konuda net cümleler kurmaktan imtina ediyor.

OKUYUN: Zorlu, İYİ Parti’nin İstanbul ve Ankara’da aday çıkaracağını söyledi, Akşener düzeltti: “Aday isimleri üzerinde anlaşmalar, uzlaşmalar olabilir”

Yerelde kendiliğinden işbirlikleri 

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Akşener’in eylül ayı ortasından itibaren, yerel seçim çalışmaları kapsamında il teşkilatlarını gezmeye başlayacağını açıklamıştı. Edinilen bilgiye göre, olası işbirlikleri için yerelin nabzı tutulacak ve aday isimleri netleştikçe seçmenin eğilimleri göz önünde bulundurulacak. Bazı bölgelerde, il teşkilatlarından işbirliği talepleri gelirse de değerlendirilecek. 

İYİ Parti Başkanlık Divanı’nda görev yapan bazı isimlerin büyükşehirlerde aday gösterileceği iddia ediliyor ancak henüz isimler konuşulmaya başlanmadı. İYİ Parti’li yetkililer pek çok il ve ilçe belediye başkanlığı için, bölgede tanınan isimlerin partilerine başvurduğunu söylese de illerde yapılacak toplantıların ve görüşmelerin ardından aday isimlerinin belirlenmesi bekleniyor.

OKUYUN: Akşener’den hem İttifak’a hem parti içi muhalefete: “Pişmanım, kuyruk siyasetine mal old

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.