Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır, Hamas saldırılarından günler önce İsrail’i uyardı mı?

Dünya, Hamas-İsrail savaşını ve İsrail ordusu ile istihbaratının hazırlıksız yakalanmasını konuşurken, ABD’den çarpıcı bir açıklama geldi. Temsilciler Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre Mısır istihbaratı, Hamas’ın yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırısından üç gün önce İsrail’e uyarılarda bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, gazetecilere yaptığı açıklamada Mısır’ın İsrail’e uyarılarda bulunduğunu doğruladı.

“Mısır’ın İsraillileri üç gün önceden, böyle bir olayın gerçekleşebileceği konusunda uyardığını biliyoruz. Çok fazla gizli bilgilere girmek istemiyorum ama böyle bir uyarı yapıldı. Sanırım asıl soru, uyarının hangi düzeyde olduğuydu.”

Michael McCaul

Savaş başladığından beri daha fazla eleştiriye maruz kalan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ysa iddiaları sert bir şekilde yalanladı.

Dünya, İsrail’in yaşadığı en kanlı saldırıların ardından orduyu ve özellikle İsrail’in istihbarat teşkilatı Mossad’ı “Gafil avlanmakla” suçluyor.

Binyamin Netanyahu

“İsrailliler uyarılarımızı hafife aldı”

İddialar ilk olarak, isminin açıklanmasını istemeyen Mısırlı bir istihbarat yetkilisin Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamalarla ortaya çıktı. Mısırlı yetkili açıklamasında Kahire’nin İsraillileri, “Gazze’nin büyük bir şey planlandığı” konusunda defalarca uyardığını söyledi.

“İsraillilere bir olayın patlak vereceği konusunda uyarılarda bulunduk. Hem de çok yakında ve büyük bir şekilde olacağını söyledik. Ancak onlar uyarılarımızı hafife aldı.”

Mısırlı istihbarat yetkilisi

Yetkili; İsraillilerin Gazze’den gelen tehdidi küçümsediklerini, bunun yerine Batı Şeria’ya odaklandıklarını söyledi.

Gazze

Gazze sınırından kimlerin geçeceğini kontrol eden Mısır, İsrail ile Hamas arasında sık sık arabuluculuk yapıyor.

Mısır, 1979 yılında İsrail ile barış anlaşması yapan ilk ve İsrail’in diplomatik ilişkilere sahip olduğu az sayıda Arap ülkesinden biri.

İsrail Başbakanı Netanyahu & Mısır Devlet Başkanı Sisi

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.