Hamas, bu sabah İsrail’e son yıllarda başlattığı en büyük saldırıyı düzenledi. Binlerce roketle İsrail’in pek çok bölgesi hedef alındı, yüzlerce sivil hayatını kaybetti. Peki İsrail istihbarı Hamas’ın Gazze Şeridi’nden başlattığı bu saldırıyı nasıl önleyemedi? BBC’den Frank Gardner’ın analizini sizler için Türkçeleştirdik.
“Bunun nasıl olduğuna dair hiçbir fikrimiz yok.”
Bugün İsrailli yetkililere, sahip olduğu çok geniş imkânlara rağmen İsrail istihbaratının bu saldırıyı nasıl olup da önceden öğrenemediğini sorduğumda aldığım yanıt bu oldu.
- Hamas’tan İsrail’e son yılların en büyük saldırısı: Bölgede neler yaşanıyor?
- “Savaştayız” | İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Hamas saldırısına ilişkin açıklamasını izleyin
Gazze’den İsrail’e binlerce roket atılırken onlarca Hamas militanı, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki sınırı geçmeyi başardı. İsrail’in iç istihbarat kurumu Shin Bet, dış istihbarattan sorumlu MOSSAD ve İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) ortak çabası ve çalışmaları da göz önünde bulundurulduğunda kimsenin bunu görememesi hayret verici. Şayet Hamas’ın saldırısına dair bir bilgi aldılarsa bile, harekete geçmede başarısız oldular.
İsrail, Ortadoğu’nun en kapsamlı ve en iyi finanse edilen istihbarat servislerine sahip ülkesi. Sadece Filistin’de değil, Lübnan, Suriye ve diğer yerlerde de muhbirleri ve ajanları var. Geçmişte de “yerleştirdikleri adamlarla” çok sayıda lidere nokta atışı saldırılar düzenleyebildi. Bu suikastlar bazen ajanlardan birinin öldürülen kişinin arabasına takip cihazı yerleştirdikten sonra insansız hava aracıyla gerçekleştirildi, bazen de patlayan cep telefonları kullanıldı.
İsrail ile Gazze sınırında çitlerin yanı sıra kameralar, hareket sensörleri var; hatta düzenli olarak askerler devriye geziyor. Fakat Hamas militanları, buldozerlerle telleri aştı ya da paramotor ile İsrail’e girdiler.
İsrail medyası, bundan tam 50 yıl önce 6 Ekim 1973’teki Yom Kippur Savaşı’na atıfta bulunuyor ve soruyor: Geçen 50 yılda eksiklikler neden giderilemedi? İsrailli yetkililer bana olası ihmallerle ilgili bir soruşturma başlatıldığını fakat bu soruşturmanın “yıllar sürebileceğini” söyledi. Çünkü şu anda İsrail’in daha acil öncelikleri var: Güney sınırından Hamas militanlarının sızmasını engellemeli, sınır çitinin İsrail tarafındaki bazı yerleşim yerlerini ele geçiren Hamas militanlarını bölgeden uzaklaştırmalı. Esir alınan vatandaşları ve ordu personellerini de kurtarma operasyonu ya da müzakere ile ailelerine yeniden kavuşturmalı.
Günün sonunda belki de İsrail için en büyük endişe şu olmalı: Hamas’ın “Silahlanın” çağrısına diğer terör örgütlerinin yanıt vermesini nasıl engelleyecek? Bu yangının Batı Şeria’ya yayılmasını nasıl önleyecek?