Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hamas-İsrail savaşında 11. gün: Kara harekâtı kapıda, “Hizbullah, İsrail’e ‘önleyici saldırı’ düzenleyecek” iddiası

Hamas-İsrail savaşında 10 gün geride kaldı. İsrail’in Gazze’deki operasyonlarında sivil can kaybı artıyor, Gazze’de yüz binlerce Filistinli hayatta kalma mücadelesi veriyor, Tel Aviv bir yandan da kara harekâtına hazırlanıyor. Bu gelişmeler ışığında bölgede diplomasi trafiğini sürdüren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden’ın yarın İsrail’e gideceğini açıkladı. İşte savaşın 11. gününde bilmeniz gerekenler:

  • İsrail Hava Kuvvetleri, Lübnan’da bulunan Hizbullah hedeflerini vurduğunu duyurdu. Ordunun sosyal medya hesabında operasyonlara ilişkin bir video paylaşıldı ve saldırıların Lübnan’dan İsrail’e açılan ateşe yanıt olduğu ifade edildi.
  • Hamas, 7 Ekim’de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla aldığı esirler karşılığında cezaevlerinde tutulan 6 bin Filistinlinin serbest bırakılmasını talep etmişti. Hamas’ın siyasi kanadının liderlerinden Halid Meşal, esir alınanlar arasında İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yüksek rütbeli subaylar olduğunu da açıkladı. Bir Hamas sözcüsüne göre Gazze’de yaklaşık 200-250 İsrailli esir durumda. İsrail tarafından daha önce yapılan açıklamalarda 199 rehinenin esir alındığı belirtilmişti.
  • Hamas dün (16 Ekim), 7 Ekim saldırılarında esir alınan İsraillilerden birinin videosunu yayınladı. Yayınlanan videodaki kişinin kolu yaralı ve bir sağlık çalışanı tarafından tedavi edilmekte.
  • İsrail, Gazze Şeridi’nde bir kara harekâtına hazırlanırken İran’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Lübnan Hizbullahı’nın İsrail’e karşı önleyici saldırıya geçebileceğini söyledi ve şöyle konuştu: “Direniş liderleri, Siyonist rejimin Gazze’de herhangi bir eylem (kara saldırısı) yapmasına ardından diğer bölgedeki direniş güçlerine yönelmesine izin vermeyecektir. Tüm seçenekler Hizbullah’ın önündedir. Direniş cephesinin önümüzdeki saatlerde herhangi bir önleyici saldırı olasılığı beklenebilir.”
  • İsrail’in iç istihbarat teşkilatı Shin Bet’in başkanı Ronen Bar, 7 Ekim’de bin 400’den fazla İsraillinin öldürüldüğü Hamas saldırılarının sorumluluğunu üstlendi, soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.
  • ABD öncülüğünde bölgede devam eden diplomatik çaba sonuçsuz kaldı. İsrail, Gazze Şeridi’nde yaşayan 2,3 milyon Filistinliyi bombalamaya devam ediyor. İsrail’in ablukası sonucu bölgede su, yiyecek ve içecek stokları tükeniyor. Bu da insani bir felaket olasılığını artırıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bölgede suyun tükenmesi nedeniyle Gazze’de bir halk sağlığı krizi yaşanabileceği belirtti. Gazze’deki 35 hastanede 3 bin 500’den fazla Filistinlinin yardım beklediğini ifade eden yetkililer, bölgeye insani yardım sağlanması için çağrı yaptı.
  • Saldırılarda sivil can kaybı da artıyor. Gazze Sağlık Bakanlığı dün (16 Ekim) yaptığı açıklamada en az 2 bin 800 Filistinlinin öldürüldüğünü ve 10 bin 850 Filistinlinin de yaralandığını açıkladı. Saldırılarda gazeteciler de öldürülüyor. Filistinli Gazeteciler Sendikası, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında en az 11 Filistinli gazetecinin öldüğünü bildirdi.
  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun dün Tel Aviv’de yaptıkları görüşme sırasında hava saldırısı sirenleri çaldı, iki lider beş dakika boyunca sığınakta kaldılar. Yaşananları Reuters’tan Hümeyra Pamuk kaydetti:
  • Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları, Kudüs ve Tel Aviv’e füze ateşlemeye devam ettiklerini açıkladı. Bu füzeler, İsrail’in sivilleri hedef almasına tepki olarak fırlatıldı.
  • Rusya’nın Gazze’de “insani ateşkes” çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) reddedildi. Tasarı, beş evet, dört hayır ve altı çekimser oy aldı.
  • Avrupa Birliği (AB), Gazze’de bulunan insani yardım kuruluşlarına malzeme ulaştırmak amacıyla Mısır’a birkaç uçuş yapılacağını söyledi. Açıklamada ilk iki uçuşun bu hafta gerçekleşeceği kaydedildi. Uçaklarda barınma malzemeleri, ilaçlar, hijyen kitleri bulunacak.
  • Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail’e desteğini göstermek için bu hafta İsrail’e gidecek. Ziyarette “insani yardımın nasıl organize edileceği” de konuşulacak.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.