Hatay-Samandağlı çiftçilere tarım desteği: 40 çiftçi 80 dönüm arazide üretecek

PepsiCo Vakfı desteği ve Anadolu Meraları işbirliğiyle Hatay-Samandağ’da tarımı yeniden ayağa kaldırmak amacıyla çiftçilere fide, gübre ve ilaç desteği sağlanacak. “Lay’s Ortak Hareket, Yeniden Bereket” projesi kapsamında 80 dönüm alanda ekim yapılacak, çiftçilere; mentorluk, eğitim ve sahada uygulamalı destek verilecek. 

Lay’s, PepsiCo Vakfı desteği ve Anadolu Meraları işbirliği ile geçen yıl yaptığı “Lay’s Yenileyici Tarım” projesini bu yıl “Ortak Hareket, Yeniden Bereket” ismiyle 6 Şubat depremlerinde ağır yara alan Hatay-Samandağ’da hayata geçiriyor. Samandağ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla, çiftçilere hem kendi arazilerinde hem de proje kapsamında kurulan Topluluk Merkezli Üretim Alanı’ndaki seralarda ve açık alanda üretim yapmaları için destek sağlanacak. 

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 40 çiftçi, proje kapsamında coğrafi işaretli bir ürün olan Samandağ biberi, marul, domates, salatalık, mantar ve fide üretimi yapacak. Yine proje kapsamında çiftçilere ürün alım garantili satış kanallarına erişim, tarımsal danışmanlık, onarıcı tarım pratikleri, toprak sağlığı, su tasarrufu, gıda güvenliği, dijital okuryazarlık, pazarlama ve değer zinciri geliştirme başlıklı eğitimler verilecek. 

“40 çiftçi 80 dönüm arazide üretim yapacak”

Proje kapsamında çiftçilere iki ayrı grup halinde “Lay’s Yenileyici Tarım Hibesi” aracılığıyla destek verilecek. Projenin ilk grubunda üretim yapmak isteyen ancak arazisi veya sera kurmak için gerekli bütçesi olmayan ya da daha önce üretim yapmayan çiftçiler ve çiftçi adayları yer alıyor. Bu çiftçiler, Samandağ’da kurulan Topluluk Destekli Tarım Merkezi’ndeki üretime hazır arazi ve sera alanında üretim yapacak.

İkinci grupta, kendi arazisinde üretim yapmak isteyen çiftçiler ya da çiftçi adayları yer alıyor. Bu gruptaki çiftçiler ise üretim için ihtiyaç duyulan fide, gübre, tohum, viyol (küçük delikleri bulunan ve içinde tohum yetiştirilebilen aparat) gibi ürünlerin sağlanması yoluyla desteklenecek. 

Proje kapsamında etkin mikroorganizma, kompost uygulaması ve yağmur suyu hasadı gibi ekolojik yöntemler kullanılırken çiftçilere de bu konuda eğitimler verilecek. Bu eğitimler ve mentorluk destekleri sonucunda bölgeye uygun tarım pratikleriyle kurulacak dirençli gıda ağı modeliyle, tarımın uzun dönemde zorlu koşullara -afetler gibi- uyum sağlanmasına katkı sunmak hedefleniyor.

Hatay-Samandağ’daki toplantıda konuşan PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, “Gastronomi şehri Hatay’ın zengin mutfağının temelindeki lezzetli ürünleri yetiştiren çiftçilerimize destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Buradaki asıl amacımız kısa vadeli etkiler yaratmak değil, proje ile kurduğumuz sistemin uzun dönemde kendi ayakları üzerinde duran sürdürülebilir bir iş modeline dönüşmesi. Bu doğrultuda hem çiftçiler hem de tüketicilere fayda sağlayan dirençli bir gıda sistemi için uçtan uca iyileştirme planları geliştireceğiz. Amacımız biz bu alandan çıktığımız zaman kendi kendisini döndürebilen, kooperatifçiliğini güçlendiren dirençli bir gıda ağı oluşmasını sağlamak” dedi. 

PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen

Anadolu Meraları CEO’su Yasemin Kireç, “Anadolu Meraları olarak biz tarımsal faaliyetleri tek başına bir arazi ve üretim yönetimi olarak değil; toplumsal, kültürel, ekonomik bir dizi etmenden oluşan, yaşamın merkezinde yer alan bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Bu projede başarmak istediğimiz şey, bu topraklarda sadece ekolojik bir onarım sağlamak değil, aynı zamanda bir arada olmaktan kuvvet alan çiftçilerin ‘Samandağ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ çatısı altında uzun soluklu bir dirençli gıda ağı kurmalarına kolaylaştırıcılık yapmak” diye devam etti. 

OYNATMA LİSTESİ: 2023 Büyük Kahramanmaraş Depremi

Anadolu Meraları CEO’su Yasemin Kireç

“Artık Samandağ kazanacak”

Proje kapsamında Samandağ’da kurulan Topluluk Destekli Tarım Merkezi’nde çiftçilik yapan Adem Beyaz, depremin çiftçileri olumsuz etkilediğini anlattı. Depremde insanların yaşamlarını yitirdiğini, evlerini kaybettiklerini, kalanların da tarım alanında çalışma şevklerinin kaybolduğunu dile getiren Beyaz, “Kalanlar ürünlerine bakamaz oldular. Sıkıntılar çoktu. Benim fidelerim gitti, ürünlerime bakamadım. Ben üretimin olması için çalışıyorum. Artık Samandağ kazanacak, üretilen şeyler sağlıklı olacak. Bizim mutluluğumuz bu. Mesele üretmek. Bu proje, umut için öncü olacak” diye konuştu. 

Adem Beyaz

Proje kapsamında üretim yapan bir başka çiftçi Didem Esmer, “Yaklaşık 15 yıldır çiftçilik yapıyorum. Depremden maalesef hem bölgesel hem de kişisel olarak çok fazla etkilendik. Ben tarıma tamamen küsmüştüm, yapmamayı düşünüyordum. Hem maliyetin yüksek olması hem de büyük bir felaket yaşamamız beni bu düşünceye yöneltti. Bu projeyi duyunca çok sevindim, heyecanlandım. Tekrar üretim yapmak bana can verdi, heyecan kattı” dedi. 

Didem Esmer

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.