Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Delhi halkı zehir soluyor | Normal değerlerin 100 katı görüldü, yaşam süresi kısalabilir

Hindistan’ın Delhi bölgesinde hava kalitesi her yıl daha da kötüleşiyor. Zehirli dumanlar bölgeyi kapladı. 33 milyon kişinin sağlığı tehdit altında.

Delhi’de hava kalitesi endeksi 500’e ulaştı. Bu, en yüksek ve kötü seviye anlamına geliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sağlıklı kabul edilen sınırın 100 katı. Okulların ve şantiyelerin kapatılması gibi önlemler alındı.

Şehirdeki hava kalitesinin geçtiğimiz dibi görmesinde çevre eyaletlerin de sorumluluğu var.

Haryana ve Pencap’taki çiftçilerin tarlalarını yakmalarındaki artış, rüzgar ve sıcaklık birleşince, zehirli bulutlar Delhi’ye doğru gitti. Son günlerde Pencap’ta tarla yangınlarında yüzde 740’lık bir artış görüldü. Bu, tek bir günde binden fazla yangın kaydedildiği anlamına geliyor.

Delhi’deki araç egzozları, inşaatlar ve atık tesislerindeki çöplerin yakılması da havanın kirlenmesine neden oldu.

Yaşam süresi etkilenebilir

Yaklaşık 33 milyon kişinin yaşadığı Delhi, “Dünyanın en kirli şehri” olarak gösteriliyor.

Chicago Üniversitesi Enerji Politikası Enstitüsü tarafından hazırlanan bu yılın hava kalitesi yaşam endeksine göre, Delhi halkının soludukları kötü hava nedeniyle yaşamları 11,9 yıl kısalabilir.

Delhi’deki doktorlar kirliliğin kent sakinleri üzerindeki zararlı etkilerini şimdiden görmeye başladıklarını söyledi.

Delhi’deki Apollo hastanesinde doktor olan Nikhil Modi, “Nefes alma sorunları yaşayan hastaların sayısı arttı; öksürük, soğuk algınlığı, gözlerde sulanma ve tahriş ile nefes alma sorunları yaşayanların sayısı arttı. Her yaştan insan bundan etkileniyor. Artık maske takmanın ve sadece ihtiyaç duyulduğunda dışarı çıkmanın zamanı geldi” diyor

Merkezi Kirlilik Kontrol Kurulu’na göre, Ekim ayında Delhi’deki kirlilik seviyeleri 2020’den bu yana en kötü seviyesinde.

Aam Admi partisi (AAP) tarafından yönetilen Delhi hükümetinin bir kirlilik eylem planı olduğu konusunda ısrar etmesine rağmen, her yıl genellikle Kasım ve Ocak ayları arasında Delhi sakinlerinin hayatını karartan hava kalitesindeki keskin düşüş üzerinde çok az etkisi olduğu görülüyor.

Hava kirliliğiyle mücadele etmek için kullanılan yöntemler arasında tozu azaltmak için yollara su serpilmesi ve havayı temizlemesi beklenen ancak bilim adamları tarafından büyük ölçüde etkisiz olduğu düşünülen, her biri 2 milyon dolardan fazlaya mal olan 80 metre yüksekliğinde iki “duman kulesi” inşa edilmesi yer alıyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.