Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’nin yeni ittifak stratejisi | Özel: “Tüm siyasi partilerle görüşeceğiz, kapılar açık”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yeni genel başkanı Özgür Özel, kurultay sonrası yerel seçim seferberliği ilan etti. Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen Özel, cumhuriyetin 100. yılında yaşanan genel seçim yenilgisini telafi edeceklerini söyledi ve yerel seçimlerde izlenecek aday belirleme stratejisini anlattı. Hiçbir belediye başkanının değişim karşıtı olduğu için cezalandırılmayacağını vurgulayan Özel, vatandaş memnuniyetinin temel kriter olacağını belirtti. Özel, yeni yönetimin ittifak konusunda izleyeceği stratejiye de açıklık getirdi: “Kapılar açık, her iki tarafa da kazandıran bir ittifak yapacağız.”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, genel başkan seçilmesinin ardından dün (6 Kasım) Ankara’da bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Medyascope Haber Müdürü Göksel Göksu ve Medyascope Ankara muhabiri Cansu Timur’un da bulunduğu toplantıda Özel, partinin bundan sonraki yol haritasını anlattı. 

En çok merak edilen de yeni yönetimin değişim karşıtı belediye başkanlarına alacağı tutumun ne olacağıydı. Yerel seçim adaylarının belirlenmesinde temel kriterin vatandaş memnuniyeti olduğunu dile getiren Özel, “Hiçbir başkan değişim karşıtı olduğu için cezalandırılmayacak hiçbir belediye başkanı da değişimden yanadır diye mükafatlandırılmayacak. Kamuoyu araştırmalarında seçildiğinden daha iyi noktada olan ve yeniden seçilebilecek olan belediye başkanlarının tutumlarına bakmaksızın yeniden görevlendirilmesi için Parti Meclisi’ne teklif edeceğim. Benim tek başıma buna karar verme yetkim yok. Ölçme değerlendirmede seçildiğinden daha geride olanları değiştirilmesi için Parti Meclisi’ne teklif edeceğim” dedi.

“Zeydan Karalar en sert muhalefeti yaptı ama bu kriter değil”

Kurultayda konuşurken ismini zikrederek tribünlere müdahale etmesini istediği Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar hakkında da konuşan Özel, “Bu değişimci de olsa asla fark etmez. Değişimci bir belediye başkanıyla parti içinde siyaset yapmaya devam edebilirim ama kaybediyorsa belediye kaybettirmesine asla izin vermem. Zeydan Karalar’ı da sordunuz. Zeydan Karalar en sert muhalefeti yaptı ama yeniden belediye başkanı olup olmamasında bu bir kriter değil, vatandaş memnuniyeti gözetilecek” diye konuştu.

“Örgüte rağmen ittifak olmayacak”

Özel, ittifak konusundaki tutumunu ise şu sözlerle açıkladı:

“Bazı belediye başkanlarımızla ilgili illerinden ciddi şikayetler geliyor, ‘Vatandaşın tepkisi var’ diye. Bunu ölçtüreceğiz. Bu şikayetler siyasi saiklerle ise önemi yok ama vatandaşta varsa mutlaka değişiklikler yapılır. Kazanmama riski olan kimseyi aday göstermeyi doğru bulmam. Anketlere önem vereceğiz. Aday profillerinin belirlenmesinde vatandaş düşüncesi çok önemli olacak. Bunun dışında eğer kesin kazanacağımız yere bir aday gösteriyorsak ve bu belediye başkanı kim olursa olsun, oluyorsa kriterlere uygun adayları örgütümüze sorabiliriz. Adayın belirlenme yönteminde ve ittifak olup olmaması meselelerinde ilçe ve il örgütlerinin görüşlerini alacağız ve onlara büyük oranda uymaya çalışacağız. Bunu çok önemsiyorum. Örgüte rağmen ittifak ya da örgütün karşı çıktığı ittifak meselesi çok zarurî olmadığı sürece olmaz.”

“Her iki tarafa da kazandıran ittifak yapacağız”

Özel “Meral Akşener’in kapısını çalacak mısınız” sorusuna “Şüphesiz” yanıtını verdi. İttifak konusundaki temel ilkeleri ise şöyle anlattı:

“Hem Meral Hanım’la hem de yerel seçimlerde ittifak yapmamız gereken ve örgütümüzden alacağımız bildirimlerle tüm siyasi partilerle görüşeceğiz. Kapılar açık, avcumuz açık. Her iki tarafa da kazandıran bir ittifak yapacağız. AK Parti’ye kazandıran tutumlardan uzak duracağız.”

İlk Davutoğlu, sonra Bahçeli tebrik telefonu açtı

Genel başkanlığa seçilmesinin ardından kimlerin arayıp tebrik ettiği yönündeki soruya Özel, “İlk Ahmet Davutoğlu aradı. Daha salondan çıktım misafirhaneye giderken aradı. Devlet Bahçeli 5 Kasım sabahı aradı. Erkan Baş aradı. Sosyal medyadan hepsi tebrik etti. Aramış ve ulaşamamış olabilirler telefonlar çok yoğun” yanıtını verdi. 

“Geniş bir af maddesi CHP’nin 100. yılına yakışır”

Kurultaydan önce CHP PM 100. yılda yüz kızartıcı suçlar ve kadına karşı işlenen suçlar haricinde partiden ihraç edilenler arasında başvuranların üyeliğe geri dönmesi için tavsiye kararı almıştı. Özel, alınan tavsiye kararına ilişkin tutumunu şu sözlerle açıkladı:

“100. yılda Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir af çıkarması gerektiğini düşünüyorum ama bu affın kapsamının Parti Meclisi’nde tartışılması gerekir. Yeni bir Parti Meclisi var. Delegeden yeni yetki aldı. Parti Meclisi bu affın kapsamını tartışsın. Hangi maddeler dışarıda olacak? Örneğin partiden ihraç sebebinin yüz kızartıcı suçlar olduğu için ya da kadına karşı şiddet uyguladığı için cezası kesinleşen, kadının beyanından sonra partiden atılan kişilerin partiye dönmesini kim ister? Böyle bir tartışma içerisine girmek istemeyiz. Kapsamını Parti Meclisi belirlesin ama benim kendi görüşüm kamu vicdanında partiyi zora düşürmeyecek bir geniş af maddesinin CHP’nin de cumhuriyetin de 100. yılına yakışacağıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.