Agos Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i gazete binasının önünde öldüren Ogün Samast, koşullu salıverilme kapsamında Bolu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından başlayan dava süreci hâlâ devam ediyor. Medyascope editörleri süreci derledi.
6 Şubat 2004 – Türkçe ve Ermenice dillerinde haftalık yayın yapan Agos, Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’in Ermeni olabileceği iddiasını taşıyan “Sabiha Hatun’un sırrı” başlıklı bir haber yayımladı. Sabiha Gökçen’in yakınlarının görüşlerine yer verilen haber, başta olumlu veya olumsuz bir tepki almadı.
21 Şubat 2004 – Hürriyet gazetesi, “Sabiha Gökçen’in 80 yıllık sırrı” başlığıyla manşete taşıdı. Dink’in tabiriyle haber “Hürriyet’te manşetten verilince olanlar oldu ve Türkiye’de yer yerinden oynadı”.
24 Şubat 2004 – Genelkurmay Başkanlığı bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Sabiha Gökçen gibi bir sembolün tartışmaya açılmasının habercilik olarak nitelendirilemeyeceği” belirtildi. Hrant Dink, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlilerince İstanbul Valiliği’ne çağrıldı. Görüşmenin içeriğini, cinayetten sekiz yıl sonra ifadesi alınan dönemin Vali Yardımcısı Ergün Güngör “Tehdit edilmedi, toplumsal infial için uyarıldı” diyerek soruşturma savcısına anlattı.
26 Şubat 2004 – İstanbul Ülkü Ocakları, Şişli’deki Agos Gazetesi’nin önünde toplandı. Gazete önünde konuşan dönemin Ülkü Ocakları Başkanı Levent Temiz, “Hrant Dink bundan sonra bütün öfkemizin ve nefretimizin hedefidir, hedefimizdir” dedi.
22 Nisan 2004 – Genel Kurmay Başkanlığı’ndan bir açıklama daha yayımlandı ve yazının içeriğinden rahatsızlık duyulduğu belirtildi. Açıklamada, “Türk milletinin birlik ve beraberliğine, layık olduğu toplumsal barışa, Atatürk’ün manevi varlığına ve düşünce sistemine, Türk milletine yakışır sağduyu içerisinde sahip çıkmanın ve savunmanın, TSK yanında, her Türk vatandaşına ve bütün kurumlarına düşen açık ve seçik bir görev olduğu ortadadır” denildi.
25 Nisan 2004 – Şişli Cumhuriyet Savcılığı, Dink’in 13 Şubat’ta yazdığı “Ermeni kimliği üzerine (8) Ermenistan’la tanışmak” başlıklı yazısına “Türklüğü aşağılamak” suçlamasıyla dava açtı. Avukat Erdal Doğan, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün Hrant Dink’i tehdit ettiğini söyledi. Veli Küçük Hrant Dink öldürüldükten bir gün sonra, tehdit etmediğini iddia etti.
7 Ekim 2005 – Dink altı ay hapis cezasına çarptırıldı.
6 Ocak 2006 – Agos’a Bursa adresli bir mektup gönderildi. Ahmet Demir adıyla gönderilen mektupta Dink, mektupta, “Hrant Dink, oğlunu, seni ve Serkis Seropyan’ı bir daha hiç konuşamamak üzere susturacağız. Önce oğlunu. Cesedini Ankara çıkışındaki jandarma bölgelerinin birinden alacaksın” denilerek tehdit edildi.
15 Şubat 2006 – Trabzon İstihbarat Şubesi muhbiri Erhan Tuncel, Yasin Hayal’in Hrant Dink için “Ne olursa olsun öldürülecek” istihbaratını Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne bildirdi. Erhan Tuncel’in verdiği “Hrant Dink öldürülecek” bilgisi, Ankara ve İstanbul İstihbarat Daire Başkanlıklarına iki gün sonra ulaştı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
19 Ocak 2007 – Hrant Dink, tehditler ve hedef göstermeler devam ederken 19 Ocak 2007’de 17 yaşındaki Ogün Samast tarafından Agos’un önünde arkasından sıkılan üç kurşunla vuruldu. Dink, olay yerinde hayatını kaybetti.
20 Ocak 2007 – Ogün Samast, babasının ihbarı üzerine İstanbul’dan Trabzon’a giderken, Samsun Otogarı’nda gözaltına alındı. Samast’ın üzerinde, cinayette kullandığı silah da bulundu. Samast emniyette verdiği ifadesinde cinayeti tek başına işlediğini söyledi. Trabzon’da 10 genç ile bir süredir atış talimi yaptıklarını söyleyen Samast, diğerlerinden daha iyi silah kullandığı ve daha hızlı koştuğu için kendisinin seçildiğini belirtiyordu. Samast aynı zamanda, cinayette kullandığı silahı ona Yasin Hayal’in verdiğini söyledi. Azmettirici Hayal ise cinayeti, dönemin istihbarat görevlisi Erhan Tuncel ile beraber planladıklarını söylüyordu.
22 Ocak 2007 – Dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın cinayette örgüt bulgusu olmadığını ve tamamen “milli duygular” etrafında işlendiğini söyledi.
23 Ocak 2007 – Hrant Dink’in cenaze töreni düzenlendi. Cenazeye yüz binler katıldı.
24 Ocak 2007 – Yasin Hayal, Ogün Samast, cinayetin planlayıcısı Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender tutuklandı.
25 Ocak 2007 – “Türkçü İntikam Tugayı” imzalı bir mektup, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kapısına bomba süsü verilmiş bir paket içinde bırakıldı. Mektupta “Ogün ve Yasin kardeşlerimizdir, serbest bırakılsın” yazıyordu.
4 Nisan 2007 – Dink’in avukatları, Trabzon Jandarma Komutanlığı’nda görevli dört asker hakkında soruşturma talebinde bulundu. Trabzon Valiliği, sadece 2 askerin soruşturulmasına izin verdi.
20 Nisan 2007 – Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de aralarında olduğu 19 kişi hakkında, “tasarlayarak insan öldürme” suçundan dava açıldı.
2 Temmuz 2007 – Hrant Dink cinayetine ilişkin ilk dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de bulunduğu sekizi tutuklu 19 sanık katıldı. Duruşma basına kapalı yapıldı.
Ağustos 2007 – Trabzon İl Emniyet müdürleri Ramazan Akyürek ile Reşat Altay, İstihbarat Şube Müdürleri Engin Dinç ile Faruk Sarı, İstihbarat görevlileri Ercan Demir, Özkan Mumcu, Muhitin Zenit ile Mehmet Ayhan hakkında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından inceleme yapıldı ve rapor hazırlandı. Trabzon Valiliği, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında soruşturma izni vermedi.
29 Eylül 2007 – Erhan Tuncel’in, Trabzon’da görevli polis memuru Muhittin Zenit ile cinayetten bir buçuk saat sonra telefonda görüştüğü ortaya çıktı. Zenit’in, Tuncel’e, Dink’in öldüğü bilgisini verdiği, “Öldü. Tek farklılık kaçmayacaktı ama bu kaçtı” dediği ortaya çıktı. Erhan Tuncel ise cinayetin işlenme tarzının “kendilerine ait olmadığını” belirterek “Eğer bizle alakalıysa bulur sana getiririm” dedi. Polis memuru Zenit, bu teklife, “Yok oğlum, getirmenin ne gereği var” diye cevapladı.
12 Mayıs 2008 – O dönem Trabzon Jandarma Komutanlığı’nda görevli Veysal Şahin, Hrant Dink suikastında “görevi ihmal ettiği” gerekçesiyle Trabzon’da yargılanıyordu. İstanbul 14’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebiyle Dink cinayeti dosyası için de dinlenen Şahin, “Üstlerimizi cinayet planları konusunda uyardık. Önlem almadılar” dedi. Bu ifadeyle birlikte, Trabzon’da devam eden Jandarma davası ve Hrant Dink cinayeti dosyasının birleşmesinin önü açıldı.
30 Aralık 2008 – Yarbay Ali Öz, kendisi ve Trabzon’da görevli diğer jandarma görevlileri hakkında Trabzon Valiliği İl İdare Kurulu ve Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturmaya yaptığı itiraz reddedildi. Öz ve altı asker hakkında daha görevi ihmal suçundan dava açıldı.
10 Mayıs 2010 – Davanın 13. duruşmasında, davadaki sanıkların Ergenekon’dan tutuklu bulunan altı sanıkla telefonda görüştüğü ortaya çıktı.
25 Ekim 2010 – Mahkeme heyeti 15. duruşmada cinayeti işlediği tarihte 18 yaşını doldurmadığı gerekçesiyle dosyayı ayırdı ve Ogün Samast hakkındaki dava, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.
25 Temmuz 2011 – İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Ogün Samast hakkında karar açıklandı. Samast’a “tasarlayarak adam öldürme” ve ruhsatsız silah bulunduğu gerekçesi ile 22 yıl 10 ay ceza verildi. Ogün Samast cezaya çarptırılırken, ana dava devam etti.
19 Eylül 2011 – Savcı, 20. duruşmada verdiği mütalaada Ergenekon davasına birçok atıfta bulunuyordu. Erhan Tuncel ve Yasin Hayal için müebbet hapis cezası istenen mütalaada, tutuksuz sanıklar için beraat talep edildi.
5 Aralık 2011 – 22. duruşmada Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Dink’in avukatlarının istediği olay günü, olay yerine yakınındaki şüphelilere ait kayıtları mahkemeye ulaştırdı.
26 Aralık 2011 – Davanın 23. duruşmasında, Dink’in avukatları, Trabzon ve İstanbul’daki davaların birleştirilmesi ve 20 kişinin yargılanması gerektiğini söyledi. Mahkeme, Dink’in avukatlarının “TİB kayıtları ne olursa olsun saklansın” talebini kabul etti.
17 Ocak 2012 – 25. duruşmada karar açıklandı. Davada tüm sanıklar, “terör örgütü üyesi” olma suçundan beraat etti. Yasin Hayal, “insan öldürmeye azmettirmekten” müebbet, tehditten üç ay, ruhsatsız silah bulundurmaktan bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Davada tutuklu bulunan diğer sanık Erhan Tuncel ise tahliye edildi. Ana davada sadece Yasin Hayal ceza alırken Dink’in öldürülmesine dair tutuklu sayısı Ogün Samast’la beraber iki oldu.
29 Mart 2012 – Dink’in avukatları, davada verilen karara ‘‘beraat kararlarının bozulması’’ yönünde itiraz etti.
15 Mayıs 2013 – Kararı bozan Yargıtay, ortada “suç örgütü” olduğunu, Yasin Hayal’in, “silahlı terör örgütü yöneticiliği” suçundan beraat kararını bozdu. Yargılama yeniden başladı.
23 Ekim 2013 – Erhan Tuncel yakalanarak tutuklandı.
14 Mart 2014 – Erhan Tuncel tahliye edildi.
26 Temmuz 2004 – Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Dink’in ölümünde görevlerini ihmalden Ramazan Akyürek, Reşat Altay, Engin Dinç, Faruk Sarı, Ercan Demir, Özkan Mumcu, Muhittin Zenit, Mehmet Ayhan için soruşturma izni verdi. Böylece emniyetteki soruşturma başlatıldı.
30 Ekim 2014 – Ogün Samast’ın davası ana davayla birleştirildi.
6 Kasım 2014 – Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da aralarında bulunduğu Trabzon, Ankara ve İstanbul’da görevli toplam dokuz emniyet mensubu, ifadeye çağrıldı.
4 Aralık 2014 – İstanbul İstihbarat Şubesi müdürlerinden Ali Fuat Yılmazer ifade verdi.
13 Ocak 2015 – Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu tutuklandı.
19 Ocak 2015 – Dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı görevlisi Ercan Demir tutuklandı.
25 Şubat 2015 – Ramazan Akyürek tutuklandı.
29 Mayıs 2015 – Ali Fuat Yılmazer de tutuklandı.
11 Aralık 2015 – Yargıtay, Ali Öz ve Yüzbaşı Metin Yıldız’ın da aralarında bulunduğu sekiz askerin yargılandığı davanın kararını bozdu. Yargıtay, sanıkların “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği” suçundan da yargılanması gerektiğine hükmetti.
26 Ocak 2016 – Cinayet davası ve kamu görevlilerinin ihmali davası birleşti.
19 Nisan 2016 – 2016 yılında cinayetle bağlantılı olduğu gerekçesiyle 30’u aşkın jandarma gözaltına alındı. 15’i tutuklandı.
16 Ağustos 2016 – Ali Öz, cinayete engel olmamaktan tutuklandı.
24 Nisan 2017 – Savcı, Hrant Dink davasında yargılanan çoğu kamu görevlisinin 15 Temmuz darbe girişimiyle de bağlantılı olduğuna işaret eden 122 sayfalık bir iddianameyi mahkemeye sundu. Davada yargılanan 85 sanığın 18’inin telefonunda, FETÖ üyelerinin haberleşmek için kullandığı ByLock uygulaması tespit edildi. Sanıklardan Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu da FETÖ soruşturması kapsamında tutuklandı.
13 Haziran 2019 – 93. duruşma… Ogün Samast, Yasin Hayal’in de aralarında bulunduğu dokuz sanığın bazı suçların zaman aşımına uğrayabileceği gerekçesiyle dosyalar ayrıldı.
17 Temmuz 2019 – Davası ayrılan dokuz sanığın karar duruşması yapıldı. Mahkeme, suç örgütü olduğu yönünde karar verdi. Erhan Tuncel 99 yıl altı ay, Tuncay Uzundal 15 yıl, Zeynel Abidin Yavuz 12 yıl 22 gün, Yasin Hayal yedi yıl altı ay, Ogün Samast, iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Salih Hacısalihoğlu’nun ve Osman Hayal’in ise beraatına karar verdi.
14 Aralık 2020 – 78 sanıkla devam eden kamu görevlilerinin yargılandığı davada savcı Muhammed İkbal Anar, aralarında Fethullah Gülen’in de olduğu haklarında yakalama kararı olan 13 sanık hakkındaki dosyanın ayrılmasını, bir sanığın hayatını kaybettiği için davanın düşürülmesini, 11 kişinin beraatını talep ederken 53 isim hakkında ise hapis cezaları istedi.
26 Mart 2021 – 131. duruşmada kadar açıklandı. Aralarında dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız gibi isimlerin bulunduğu 26 sanık çeşitli sürelerde hapis cezasına çarptırıldı. Üç kişi müebbet, bir kişi ağırlaştırmış müebbet, 22 kişi değişen hapis cezalarına çarptırıldı. 10 kişi hakkında ise suçlamalar düşürüldü ve beraat kararı verildi. 28 sanık tüm suçlardan beraat etti.
- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin görülen davada karar açıklandı: Dört kişiye müebbet, 22 kişiye hapis cezası | Zamanaşımına dava düştü
5 Mayıs 2022 – İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği cezaları hukuku uygun buldu.
21 Haziran 2023 – Yargıtay 3. Ceza Dairesi, ana davada yargılanan 78 sanıktan 62’sine yönelik temyiz incelemesi yaptığı dosyaya ilişkin kararını açıkladı. Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’e “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapisleri onayan Daire, diğer sanıklar hakkındaki “tasarlayarak kasten öldürme”, “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım”, “silahlı terör örgütüne üye olma”, “silahlı terör örgütüne yardım” suçlarından verilen mahkumiyetlerin bazılarını onarken bazı sanıklar hakkında verilen cezaları ise az bularak bozdu. Daire bu kapsamda bozma hükmü kurduğu sanıklar Muharrem Demirkale, Ali Öz, Osman Gülbel, Yavuz Karakaya, Bekir Yokuş, Hasan Durmuşoğlu, Faruk Sarı, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Okan Şimşek, Gazi Günay, Veysal Şahin, Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç yönünden dosyayı yerel mahkemeye gönderdi.
14 Haziran 2023 – Aralarında Erhan Tuncel, Ramazan Akyürek, Yasin Hayal ve Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 11 sanık hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “kasten öldürme” gibi suçlardan yeni bir davanın ilk duruşması yapıldı. Tuncel, Akyürek, Hayal ve Yılmaz tutukluydu. Bu davanın tek tutuklu sanığı Adem Sağlam.
20 Eylül 2023 – Açılan yeni davanın ikinci duruşmasında davanın tek tutuklu sanığı Adem Sağlam’ın yurtdışı çıkış yasağı tahliyesine karar verildi, bir sonraki celse 6 Aralık 2023’te.
1 Kasım 2023 – Yargıtay’ın bozma kararının ardından yargılama İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Mahkeme, Cumhurbaşkanlığı’nın “anayasayı ihlal” suçu yönünden zarar görme ihtimali olduğu gerekçesiyle davaya katılma talebini kabul etti. Mahkeme heyeti duruşmayı 10 Ocak 2024’e erteledi.
15 Kasım 2023 – Hrant Dink’i öldüren Ogün Samast, koşullu salıverilme kapsamında Bolu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi.
Editör notu: Haberde, Hrant Dink Vakfı’nın dava raporlarından ve fikritakip‘ten yararlanılmıştır.