Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliyesine tepkiler sürüyor – Dink vurulduğu yerde anıldı

Agos Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i gazete binasının önünde öldüren Ogün Samast, 15 Kasım’da koşullu salıverilme kapsamında Bolu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. TİP, EMEP ve SOL Parti, Dink’in vurulduğu Agos Gazetesi’nin eski yeri Sebat Apartmanı önünde toplanarak karara tepki gösterdi ve Dink’i andı. Anmaya katılanlar, “Nefrete inat, yaşasın Hrant” dedi. 

Agos Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 19 Ocak 2007’de öldüren Ogün Samast, 15 Kasım Çarşamba tahliye edildi. Cinayet işlediğinde yaşı 18’den küçük olan Samast, “tasarlayarak insan öldürmek” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından toplam 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Samast, infaz yasasına göre cezaevinde 15 yıl iki ay kalacaktı ancak 2020 yılında gardiyanlara saldırdığı gerekçesiyle cezası uzadı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP) ve SOL Parti, Dink’i anmak ve Samast’ın serbest bırakılmasına tepki göstermek için ayrı ayrı saatlerde Sebat Apartmanı’nın önüne gelerek kararı protesto etti.

Karanfil bırakıldı

Hrant Dink’in katledildiği yere gittiğimizde siyasi partilerden çok önce, sabahın erken saatlerinde vatandaşların karanfil bıraktığını gördük. Karanfiller, Dink’in vurulduğu noktadan geçenlerin dikkatini çekti. Tanımayanlar ise durarak anıtta yazanları okudu.

“Asıl azmettiricileri bu nefreti körükleryenlerdi” 

Siyasi partilerden cinayet noktasına gelen ilk grup TİP oldu. Partililer ve TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, 15:00’te Sebat Apartmanı önünde ellerinde karanfillerle biraraya geldiler. Kadıgil burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de düzenin piyonları olanların her türlü hukuki ve kanuni imkandan yararlandığını ancak piyon olmayanların hiçbir hukuk kuralından yararlanamadığını söyledi.

Ogün Samast’ın yargılanırken sorduğu, “Ben mi hedef gösterdim Hrant Dink’i? 17 yaşındaydım, tanır mıydım, bilir miydim?” sorusunu hatırlatan Kadıgil, “Bu haklı bir soru çünkü Samast, bu kavgada bir nokta, bir virgül bile değil. O sadece kullanılmış bir enstrümandı. Asıl azmettiricileri bu nefreti körükleyenlerdi. Bu toplumsal ihanetin failleri çok daha derinlerdeydi. Bugün hem Agos ile hem tüm Ermeni yurttaşlarımızla dayanışmak, ‘kardeşimsin Hrant’ demek için buradayız” dedi.

TİP’in ardından SOL Partililer Sebat Apartmanı’nın önüne geldi, “Nefrete inat, yaşasın Hrant” sloganlarıyla attı. Ellerinde “nefrete inat, kardeşimsin Hrant”, “siyasetçiler hapiste, katiller sokakta” ve “gazeteciler hapiste, katiller sokakta” pankartları taşıyan partililer, Dink’in vurulduğu yerde basın açıklaması yaptı. Açıklamada gazetecilerin, aydınların ve milletvekillerinin hukuksuz bir şekilde hapiste tutulduğu, katillerin de tahliye edildiği hatırlatıldı.

SOL Parti MYK Üyesi Alper Taş, Ogün Samast’ın tahliye edilmeyle ilgili, “Milli yargı ve milli iktidardan söz edenler, ‘milli katil’lerini serbest bırakıyorlar. Elbet bugünler geçecek. Bu umutla, mücadele azmi ile bugün bir kez daha Hrant Dink’in anısı önünde saygıyla eğileceğiz” diye konuştu.

Bakırköy Meydanı!nda ise Dink’in komşuları bir eylem düzenledi. EMEP de saat 19:00’da Dink’i vurulduğu yerde andı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.