Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hrant Dink’in katili Ogün Samast hakim karşısına çıkacak

Agos Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katili Ogün Samast, 6 Aralık Çarşamba günü hakim karşısına çıkacak. Samast, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada, aralarında Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de bulunduğu 11 sanıkla birlikte yargılanacak.

Agos Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i gazete binasının önünde öldüren Ogün Samast, 6 Aralık Çarşamba günü hakim karşısına çıkacak. Samast hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek” iddiasıyla İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki aralarında Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de bulunduğu 11 sanıkla yargılanacak.

Dink’i 19 Ocak 2007’de İstanbul Şişli’deki gazete binasının önünde öldüren ve o zamanlar 17 yaşında olan Ogün Samast’ın cinayetten 16 yıl sonra tahliye edilmesinin ardından hazırlanan yeni iddianame İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianameyle Samast’ın “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek” suçundan yedi yıl altı aydan 10 yıla kadar hapsi istendi.

İddianamede Arat, Delal, Hasrof, Rahil Dink ve Sera Dink Nazarıan müşteki olarak yer alırken, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.

Yasin Hayal’in “suç örgütü yöneticisi olmak”, Erhan Tuncel ve Ogün Samast’ın ise “suç örgütü üyesi olmak” suçundan ceza aldıkları belirtilen iddianamede, Samast’ın 5 Aralık 2014’te savcılıkta verdiği ifadeye de yer verildi:

“Mektupta yazdığım gibi Yasin önce beni Erhan Tuncel’in evine götürdü. Ben evde bilgisayarda oyun oynuyordum. O sırada benim bulunduğum yerin 3 metre arkasında mutfak bölümü vardı, mutfağın kapısı açıktı. Erhan’la Yasin konuşuyordu. Ben de kulak misafiri oldum. Erhan’ın ‘Ramazan Akyürek ve Fuat müdür’ diye konuştuğunu duyunca döndüm dinledim. Yasin dedi ki, ‘O zaman sırtımız sağlam’ dedi. Evden çıkınca Yasin’e sordum. Yasin dedi ki, ‘Ben Ramazan Akyürek’i tanıyorum. İsmen de tanıyorum Trabzon’da müdürlük yaptı biliyorum ama Fuat müdür kim?’ dedim. Yasin de bana, ‘Erhan’ın tanıdıkları, biz bu işi öteki çocuğa yaptıracaktık. Çocuk vazgeçti, Erhan onlardan referans almış Ramazan müdür hatta ‘İstanbul emniyet amiri bile biliyor ama arkanızda hepsi, düşün, büyük kahraman olacaksın, cayarsan fena olur yakarım seni’ dedi. Ben de önce dediğim gibi tekrar ‘peki’ dedim. Ben Yasin’e ‘Olay nasıl olacak?’ dedim Yasin de bana ‘Direkt olarak vuracaksın, bu şekilde imzanız olacak.’ Ayrıca bana bayrak verdi otobüsten Trabzon’a dönerken ‘Samsun’dan seni alacaklar, eğer burada alınırsan Ramazan müdür açığa çıkar’ dedi.”

“Suça sürüklenen çocuk”

İddianamede, Ogün Samast’ın FETÖ/PDY üyesi olduğuna ilişkin somut delil elde edilemediği ancak örgütün yönetici ve üyeleriyle belli bir irtibatının olduğu ifade edildi. Bu irtibatla Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’le birlikte Samast’ın Dink cinayetini işlerken ve sonrasında örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini ortaya koyduğu belirtildi.

Samast iddianamede, “suça sürüklenen çocuk” olarak yer aldı.

Hrant Dink’in öldürülüşü ve yıllardır süren davalar

Türkçe ve Ermenice dillerinde haftalık yayın yapan Agos Gazetesi’nin 6 Şubat 2004 tarihli sayısında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’in Ermeni olabileceği iddiasını taşıyan “Sabiha Hatun’un sırrı” başlıklı bir haber yayımladı. Sabiha Gökçen’in yakınlarının görüşlerine yer verilen haber, başta olumlu veya olumsuz bir tepki almadı.

Hürriyet gazetesi, Hrant Dink imzalı haberin Agos’ta yayımlanmasından 15 gün sonra 21 Şubat 2004’te konuyu “Sabiha Gökçen’in 80 yıllık sırrı” başlığıyla manşete taşıdı. Dink’in tabiriyle haber “Hürriyet’te manşetten verilince olanlar oldu ve Türkiye’de yer yerinden oynadı”.

İddialar ulusal gazetede yayımlanınca, 22 Şubat 2004’te Genelkurmay Başkanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada “Sabiha Gökçen gibi bir sembolün tartışmaya açılmasının habercilik olarak nitelendirilemeyeceği” belirtildi.

Bunun üzerine Hrant Dink, 24 Şubat’ta Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlilerince İstanbul Valiliği’ne çağrıldı. Görüşmenin içeriğini, cinayetten 8 yıl sonra ifadesi alınan dönemin Vali Yardımcısı Ergün Güngör “Tehdit edilmedi, toplumsal infial için uyarıldı” diyerek soruşturma savcısına anlattı.

Aynı günlerde İstanbul Ülkü Ocakları, Şişli’deki Agos Gazetesi’nin önünde toplandı. Gazete önünde konuşma yapan dönemin Ülkü Ocakları Başkanı Levent Temiz “Hrant Dink bundan sonra bütün öfkemizin ve nefretimizin hedefidir, hedefimizdir” dedi.

Takip eden süreçte Agos Gazetesi ve Hrant Dink hakkında soruşturmalar ve davalar açılmaya başlandı. Gazeteci Dink, 7 Ekim 2005’te yaklaşık bir buçuk yıl önce yazdığı bir yazıdan dolayı 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Hrant Dink, tehditler ve hedef göstermeler devam ederken 19 Ocak 2007’de 17 yaşındaki Ogün Samast tarafından Agos Gazetesi önünde arkasından sıkılan üç kurşunla vuruldu. Cinayetten bir gün sonra katil zanlısı Samast, cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal ve istihbarat görevlisi Erhan Tuncel gözaltına alındı.

Ogün Samast emniyette verdiği ifadesinde cinayeti tek başına işlediğini söyledi. Trabzon’da 10 genç bir süredir atış talimi yaptıklarını söyleyen Samast, diğerlerinden daha iyi silah kullandığı ve daha hızlı koştuğu için kendisinin seçildiğini belirtiyordu.

Samast aynı zamanda, cinayette kullandığı silahı ona Yasin Hayal’in verdiğini söyledi. Azmettirici Hayal ise, cinayeti, dönemin istihbarat görevlisi Erhan Tuncel ile beraber planladıklarını söylüyordu.

Dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın cinayette örgüt bulgusu olmadığını ve tamamen “milli duygular” etrafında işlendiğini söylemesinden iki gün sonra “Türkçü İntikam Tugayı” imzalı bir mektup, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kapısına bomba süsü verilmiş bir paket içinde bırakıldı. Mektupta “Ogün ve Yasin kardeşlerimizdir, serbest bırakılsın” yazıyordu.

Bulgulara rağmen mahkeme, 2019’a kadar olayın örgüt suçu olduğuna kanaat getirmedi.

Davanın 10 Mayıs 2010’da yapılan 13. duruşmasında, davadaki sanıkların Ergenekon’dan tutuklu bulunan 6 sanıkla telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktı. Savcı, 20. duruşmada verdiği mütalaada Ergenekon davasına birçok atıfta bulunuyordu.

Savcı, 24 Nisan 2017’de Hrant Dink davasında yargılanan çoğu kamu görevlisinin 15 Temmuz darbe girişimiyle de bağlantılı olduğuna işaret eden 122 sayfalık bir iddianameyi mahkemeye sundu. Davada yargılanan 85 sanığın 18’inin telefonunda, FETÖ üyelerinin haberleşmek için kullandığı ByLock uygulaması tespit edildi. Sanıklardan Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu da FETÖ soruşturması kapsamında tutuklandı.

Karar duruşması 26 Mart 2021’de yapıldı. Aralarında dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız gibi isimlerin bulunduğu 26 sanık çeşitli sürelerde hapis cezasına çarptırıldı.

Hrant Dink’in katili Ogün Samast, 15 Kasım Çarşamba günü koşullu salıverilme kapsamında Bolu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.