Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Bugün Ne Oldu? (19 Ocak 2024): Hrant Dink anıldı

İyi akşamlar, Medyascpope’un podcast’i “Bugün Ne Oldu?”da Türkiye ve dünyanın gündemini aktarıyoruz.

Hrant Dink anıldı

Agos Gazetesi’nin kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in Ogün Samast tarafından eski Agos Gazetesi binası önünde öldürülmesinin üzerinden 17 yıl geçti. Dink’in arkadaşları ve ailesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da öldürüldüğü gün ve saat olan 19 Ocak saat 15.00’te Agos’un eski binasının önünde anma töreni düzenledi. Dink’in vurulduğu yere, karanfil, mum, nar ve Agos Gazetesi bırakıldı.

Anma başlamadan önce Gezi Parkı davası sebebiyle tutuklu bulunan, Dink’in arkadaşı Çiğdem Mater’in cezaevinden yazdığı yazısı okundu.

Mater, yolladığı mesajda, “17 yıl sonra 17 yaşındaki katil artık aranızda, tıpkı öldür diyenlerin aranızda olduğu gibi. Ne cinayetinin arkasındaki karanlığı aramaktan vazgeçeceğiz ne de adalet talebimizden. 19 Ocak 2007’de Sebat Apartmanının önünde işlenen cinayet o ana ait değildir, biliyoruz. Öldür diyenleri biliyoruz, tanıyoruz” dedi. 

Özgür Özel emeklilerle buluştu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen “Emeklilere Sahip Çıkıyoruz” etkinliğinde konuştu. Etkinliğe, CHP örgütlerinden 600’den fazla emekli katıldı. Emekliler, en düşük emekli aylığının 10 bin lira olarak belirlenmesi ve SSK, Bağkur emeklilerine yapılan ek yüzde beş zamma tepki gösterdi. Özgür Özel, “Recep Tayyip Erdoğan’ın dün ‘Özgür efendi’ diye söylediği dünya kadar söz var. Devlet Bahçeli’nin söyledikleri var, hepsi cevap bekler ama bugün hiçbirini konuşmayacağım. Bu memlekette esas konuşulması gereken şey, hayat pahalılığı, enflasyon ve onun en başta ezdiği emekliler” dedi.

Bakırhan’dan hükümete çağrı

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan KESK 11. Olağan Genel Kurulu toplantısına katıldı. Bakırhan, Kürt sorununun ret ve inkar politikalarıyla çözülemeyeceğine dikkat çekerek “Çözüm ne İngiltere’dedir ne Amerika’dadır ne de emperyalist çözüm politikalarındadır. Çözüm Amed’dedir, Ankara’dadır” diye konuştu.

Akşener “Siyasi cinayetler mertçeydi” sözlerine açıklık getirdi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 18 Ocak Perşembe günü Sivas’ta söylediği “Geçmişte siyasi cinayetlere tanık olduk ama mertçeydi, hiçbirimiz korkmazdık” sözleriyle ilgili soruya cevap verdi. Samsun İl Başkanlığı’nı ziyaretinde Akşener’e sözleri, 17 yıl önce öldürülen gazeteci Hrant Dink hatırlatılarak soruldu. Geçmiş deyince aklına 1970’li yılların geldiğini söyleyen Akşener, “Bugün Sinan Ateş’in kızı bu derece korkuyorsa, bugün Türkiye’de yaşayan insanlar, Hrant Dink’te olduğu gibi sırtından vurulabiliyorsa, failleri de serbest kalabiliyorsa, dolayısıyla namertlik kol geziyor demektir” dedi. 

Halil Falyalı cinayeti davasında karar

KKTC’de kumarhane işletmecisi Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş’ın silahlı saldırı sonucu öldürülmesiyle ilgili Mustafa Söylemez, Mehmet Faysal Söylemez kardeşlerin de aralarında bulunduğu yedi sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme heyeti Mustafa Söylemez’i iki kez müebbet hapse çarptırdı. Mehmet Faysal Söylemez ise tüm suçlardan beraat etti. Tutuklu bulunan Mehmet Faysal Söylemez tahliye edildi.

Merkez Bankası, 2024’ün ilk Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Ocak ayında anketi yanıtlayan 68 katılımcının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 42 oldu. 2024 yılı sonunda dolar kurunun 40 lira, cari açığın 34,4 milyar dolar ve ekonomik büyümenin yüzde 3,4 olması bekleniyor. 

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu SpaceX’e ait uzay aracı başarıyla fırlatıldı. Fırlatma TSİ 00.49’da gerçekleşti. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak olan Gezeravcı, orada 13 farklı bilimsel deneye imza atacak. Canlı bağlantıda konuşan Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözleri, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü, ‘İstikbal göklerdedir‘” oldu.

Avrupa’nın çöplüğü olmaya devam ediyoruz

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) yayımladığı belgelere göre Türkiye bir kez daha Avrupa’nın çöplüğü olduğunu kanıtladı. 2022 yılında Avrupa Birliği (AB), AB’ye üye olmayan ülkelere 32,1 milyon ton atık ihraç etti. Türkiye, AB’den 12,4 milyon ton atık ihraç etti. Bu da Türkiye’nin AB’nin toplam atık ihracatının yüzde 39’unu aldığını gösteriyor.

İstanbul Bienali yeni bir hazırlık süreciyle 2025’te düzenlenecek

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenecek olan 18. İstanbul Bienali iptal edildi. Aylardır çeşitli tartışmaların odağında olan bienalin 2025’e ertelendiği İKSV tarafından açıklandı. İKSV’nin bienal küratörlüğüne daha önce oybirliğiyle getirilen Defne Ayas’ı görevden alarak yerine Iwona Blazwick’i getirmesiyle başlayan tartışmalar, istifaları getirdi.

Vakfın açıklamasında, “Sanat çevrelerinde asla arzu etmeyeceğimiz biçimde tarafların oluştuğunu, bienale katılmayı kabul etmiş veya etmeyi değerlendiren sanatçıların, yürütülen işbirliklerinin ve ortaklıkların olumsuz etkilendiğini gözlemledik. Bu durum, İstanbul Bienali’nin planlandığı şekilde düzenlenmesini imkansız hale getirdi” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.