Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijerya 85 vatandaşını “yanlışlıkla” öldürdü

Nijerya ordusu, silahlı örgüt mensubu sandığı 85 sivil vatandaşını SİHA ile öldürdü. Bu olay, ülke tarihindeki en büyük askeri felaketlerden biri olarak görülüyor. Hayatını kaybedenlerin çoğu kadın ve çocuktu.

Kuzeybatı Kaduna’da yaşanan katliamı “rahatsız edici” olarak nitelendiren Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, soruşturma açılması talimatı verdi.

Nijerya ordusu resmi herhangi bir kayıp rakamı vermedi ancak acil durum yetkilileri ve köy sakinleri çoğu kadın ve çocuk 85 kişinin öldüğünü söylüyor.

Ulusal Acil Durum Yönetim Ajansı (NEMA) yaptığı açıklamada, “Kuzeybatı Bölge Ofisi yerel yetkililerden şu ana kadar 85 cesedin gömüldüğünü ve arama çalışmalarının devam ettiğini öğrendi” dedi. 66 kişi de tedavi altında.

Hayatını kaybedenlerin Mevlid’i kutladığı belirtiliyor.

Bölge sakinlerinden İdris Dahiru, yaşananları anlattı: “İlk bomba atıldığında evin içindeydim. Saldırıdan etkilenenlere yardım etmek için olay yerine koştuk ve ardından ikinci bir bomba daha atıldı. Teyzem, ağabeyimin eşi ve altı çocuğu, dört erkek kardeşimin eşleri ölenler arasındaydı. Ağabeyimin ailesinin tamamı öldü, hayatta kalan küçük çocuğu hariç.”

Ordu kendi vatandaşlarını nasıl “yanlışlıkla” öldürdü?

Nijerya ordusu, ülkenin kuzeybatı ve kuzeydoğusunda uzun zamandır İslami cihatçı gruplarla çatışıyor. Bu çatışmalarda da artık SİHA’lardan faydalanıyorlar.

Ordu söz konusu saldırının, “rutin bir görev” olduğunu belirtti. Sivillerin, cihatçılarla karıştırıldığı belirtildi: “Birlikler bir grup insanı gözlemlediklerinde hava devriyesi yapıyorlardı ve insansız hava aracı saldırısından önce bu kişilerin faaliyetlerinin haydutlarınkine benzediğini yanlış analiz edip yanlış yorumladılar”

Genelkurmay Başkanı Korgeneral Taoreed Lagbaja yerel liderleri ziyaret ederek yanlışlıkla yapılan saldırı için özür diledi ve benzer hataların önlenmesi için soruşturma açılacağını söyledi.

Ülkeniz kuzeyindeki çatışmalarda 2009 yılından bu yana 40 binden fazla insan öldürüldü ve 2 milyon insan yerinden oldu.

Nijerya ordusunun bombardımanları geçmişte de yanlışlıkla sivilleri hedef aldı.

Eylül 2021’de kuzeydoğudaki Çad Gölü’nde bulunan Kwatar Daban Masara’da ordunun militan zannettiği balıkçılara yönelik saldırıda en az 20 balıkçı öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Ocak 2017’de bir savaş uçağının Kamerun sınırı yakınlarındaki Rann kasabasında 40 bin kişinin barındığı bir kampı vurması sonucu en az 112 kişi hayatını kaybetti. Nijerya ordusu altı ay sonra yayınladığı bir raporda “bölgenin uygun şekilde işaretlenmemesini” bahane gösterdi.

Kaynak: AFP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.