Yeniden Antakya Platformu, Hatay-Antakya’yı ayağa kaldırmak için bir araya geldi

Hatay-Antakya’nın yeniden yapılanması ve ayağa kalkmasını amaçlayan Yeniden Antakya Platformu (YAP) deprem sonrasında atılacak adımları ve dayanışmayı ele almak üzere 7 Aralık Perşembe günü İstanbul’da tanıtım toplantısı düzenledi. Platform, Antakyalıları kalkındırmayı ve kentin kültürel mirasının korunmasını hedefliyor. 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Hatay-Antakya’nın çokkültürlü yapısının korunması ve yeniden yapılandırılması için kurulan YAP, 7 Aralık Perşembe günü İstanbul’da bir otelde tanıtım toplantısı düzenledi. Platform, Hatay Kültürel Mirasları Koruma Komisyonu, Tarım ve Gastronomi Komisyonu, Sağlık Komisyonu, Eğitim ve Burslar Komisyonu ve Yerel Kalkındırma Komisyonu ile Antakya’yı ayağa kaldırmayı hedefliyor.

Farklı meslek dallarından Antakyalılar bir arada

Platformun genel başkanlığını Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gazi Huri üstlenirken, başkan yardımcılığını Dr. İhsan Cemal Melek, genel sekreterliğini Gizem Miçooğulları Hakan yapıyor.

Ayrıca Nil Büyükyazgan, yazar ve şef Jale Balcı ile birlikte tıp, mühendislik, çevre ve şehircilik planlaması gibi alanlardan pek çok kişi kurucular arasında yer alıyor.

Prof. Dr. Gazi Huri, amaçlarının Antakya’ya yeniden kavuşmak olduğunu dile getirdi. Hataylıların sosyokültürel değerlerini korumanın ve Antakya’yı ruhuna sadık kalarak yeniden onarmanın önemine vurgu yapan Huri, çoksesli, eşitlikçi, yerli, kapsayıcı ve işbirlikçi bir dernek olduklarını belirtti. 

Depremden çok kısa bir süre sonra Antakyalılar olarak bir araya geldiklerini belirten Huri, resmî olarak 1 Nisan’da dernek statüsünü aldıklarını ekledi. Derneği Antakyalıların ve Antakya sevdalılarının kurmuş olduğu sivil bir inisiyatif olarak tanımlayan Huri, “Şu an faaliyetlerimize devam ediyoruz. Eğitim, sağlık, gastronomi, istihdam ve kültürel miras olmak üzere beş farklı alanda çalışıyoruz. Örneğin, ‘Gelecek İçin YAP’ projemiz var. Yaz döneminde yaptığımız gönüllü eğitim merkezimiz var. Çocuklarımızın eğitimini sadece okul ve akademik anlamda değil, diğer farklı alanlarda da depremin travmatik etkilerini iyileştirici aktivitelerde bulunduk” dedi.

Prof. Dr. Gazi Huri

Eğitim merkezinin akut dönemli bir uygulama olduğunu anlatan Huri, “Bu proje için de burs projesine başladık. Depremde zarar görmüş ve ebeveynlerini kaybetmiş üniversite öğrencilerine burs vermeye başladık” diye devam etti. 

Sürdürülebilir YAP projesi kapsamında yerel üreticilerin, özellikle de kadın üreticilerin üretmiş olduğu elişi işlemeleri, mozaikleri ve tekstil ürünlerini kendilerinin ulaşamadığı alıcılara ulaştırmaya çalıştıklarını dile getiren Huri, “Kültürel miras konusunda da, Antakya’nın çok ciddi bir kültürel mirası var. Kültürel miras dediğimizde de sadece binaları anlamamakta fayda var, o binaları dolduran insanların da kültürel miras içerisine girdiğini düşünüyoruz dernek olarak. Bu şehirde binalarla birlikte insanların da yıkıldığını her fırsatta vurguluyoruz” diye konuştu.

Huri konuşmasında sağlık ve engelli bireyler konusunun da YAP için öncelikli olduğuna değindi. Bu bağlamda Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in, Çukurova Üniversitesi ile birlikte ampute çocukları toplumun sağlıklı ve işlevsel birer üyesi haline getirmek ve aynı zamanda ampute çocukların yaşa uygun ortopedik yardım almalarını sağlamak amacı ile “Çocuk İyilik Merkezi” adında bir projeyi başlattığını söyleyen Huri, “Biz de YAP Derneği olarak bu projenin kamuda yaygınlaştırılması ve hizmetin ihtiyaç sahiplerine ulaşması için gönüllü olarak desteklerimizi sürdürmekteyiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.