Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: PKK saldırısı ardından üç soru ve Meclis’te İsveç – NATO oylaması

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘ta, “PKK saldırısının ardından üç soru ve Meclis’te İsveç – NATO oylaması” başlıklı yazı yayımladı. Yetkin yazısında, 12 askerin şehit olmasının ardından Ankara’da gerilimin arttığını söyledi, “Bunlardan biri, 26 Aralık’ta TBMM Dışişleri Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen İsveç’in NATO üyeliği oylaması. Biri, CHP’nin TBMM’de terör saldırısını kınama bildirisine imza atmamasıyla yaşanan tartışma. Biri de saldırıya uğrayan askerlerin görev yaptığı koşulların sorgulanmaya başlaması” dedi.

Kuzey Irak’ta, Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 12 asker şehit oldu. Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’taki yazısında, 26 Aralık Salı günü İsveç’in NATO üyeliğinin oylanmasını, CHP’nin Meclis’te ortak bildiriyi imzalamamasını ve askerlerin görev yaptığı koşulların sorgulanmaya başlamasını ele aldı.

İsveç’in NATO’ya üyeliğinin oylanmasıyla ilgili yazan Yetkin, “Fuat Oktay, 22 Aralık’ta komisyonu 26 Aralık Salı günü toplantıya çağırdı. Gündem maddeleri arasında İsveç’in NATO üyeliği de vardı. Kuliste Cumhurbaşkanı tezkeresinin o gün AK Parti oylarıyla onaylanıp 28 Aralık’ta, yani 2023 bitmeden Genel Kurul oylamasıyla resmileşeceği konuşuluyordu. O akşam PKK Irak’ın Hakurk bölgesindeki TSK ‘geçici üs bölgesini’ vurdu. Böyle şiddetli bir eylemin birkaç saat içinde planlanıp yürütüldüğünü düşünmek mantıklı değil, zaten soru da bu değil. Ancak öncesindeki birkaç gelişmeye bakınca ortaya başka bir görünüm çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden’ın 14 Aralık’ta kendisine telefon ederek ‘Siz İsveç’in NATO üyeliğini onaylayın, bende F-16 talebinizin Kongre’den geçmesini sağlayayım’ dediğini söyledi. Bunu 18 Aralık’ta, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da Dışişleri Bakanı Hakan Fidanı 17 Aralık’ta arayıp mekanizmayı teyit etmesi ardından söyledi” dedi.

Yetkin şöyle devam etti:

“Fidan 19 Aralık’ta Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin başkanlığında, Savunma Bakanı Thabet Muhammed El Abbasi ve istihbaratçıların da bulunduğu heyetle Ankara’da görüştü. Görüşmeye MSB Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın da katıldı. Görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride iki ülke güvenliğine ‘PKK’nın oluşturduğu tehditlerin’ de ele alındığı açıklandı. Irak hükümetinin Türkiye’yle PKK konusunda daha sıkı işbirliğine gitmesi PKK’yı zorda bırakabilir, Irak’tan İran’a geçmeye, Suriye’ye yığılmaya ya da Türkiye sınırından uzak durmaya zorlayabilirdi. Ortaya çıkan görünüm, Türkiye’nin aradaki ciddi sorunlara karşı Batı’yla ilişkileri normalleştirme yolunda atacağı adım öncesi PKK’nın toplum ve siyasetteki havayı değiştirecek bir eyleme giriştiği. Soru şu: PKK bunu İsveç’teki faaliyetini engelleyeceği için mi, yoksa Türkiye’nin NATO’daki ilişkilerinin sağlamlaşmaması için mi yapıyor? Ek sorular: Bunu kim teşvik ediyor? ABD, Rusya, İran yönetiminde bu işe karışanlar olabilir mi? Olanların Gazze kriziyle bir ilgisi var mı? Bir soru daha: Son saldırı 26 Aralık’ta TBMM’deki İsveç görüşmesini nasıl etkileyecek?”

12 askerin hayatını kaybetmesinin ardından TBMM’de ortak kınama bildirisi imzalandı. CHP ise bu bildiriyi imzalamadı. Bu bildirinin imzalanmaması hem CHP bünyesinde hem de dışında tartışmalara neden oldu. Gürsel Erol’un bildiriye imza attığını hatırlatan Yetkin, “AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in bunu ‘utanç verici’ sözleriyle kınamasına Özgür Özel ‘Şaşırdığın muhalefet olarak arkanıza dizilmemiş olmamız. Bildiri imzalamakla şehitler geri gelmiyor’ cevabını verdi. Bir soru şu: Özel bunları TBMM bildirisine imza atıp yine söyleyebilir miydi? Söyleyebilirdi ve bu kadar tepki almazdı. CHP 31 Mart Yerel Seçimleri’ne doğru aday belirleme sürecindeyken Özel’in bu kararı hem CHP bünyesinde tartışılmaya hem de Erdoğan tarafından kullanılmaya müsait görünüyor, ancak Özel ve CHP yönetimi kararın arkasında duruyor” dedi.

Murat Yetkin’in yazısının tamamını okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.