İsias Otel davası 26 Nisan’a ertelendi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 72 kişinin hayatını kaybettiği Adıyaman’daki İsias Otel’e ilişkin dava 26 Nisan 2024’e ertelendi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 72 kişinin yaşamını yitirdiği Adıyaman’daki Grand İsias Otel’in çökmesiyle ilgili davanın ilk duruşması dört günde tamamlandı. İsias Otel davasında beşi tutuklu 11 sanık yargılanıyor. İsias Otel davasında tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar verildi, dava 26 Nisan’a ertelendi.

DHA’nın haberine göre duruşma sonrası davanın dördüncü günde tamamlanmasının ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu Adıyaman Adliyesi önünde konuştu. Ataoğlu, şampiyon meleklere verdikleri sözü tutacaklarını söyledi, “Adalete olan güvenimiz devam edecek” dedi.

İsias Otel’de hayatını kaybeden Selin Karakaya’nın annesi Ruşen Karakaya, sanıkların serbest bırakılmasından endişe ettiğini ancak korktuğu kararın çıkmadığını söyledi.

Duruşmanın daha erken bir tarihe ertelenmesini beklediğini belirten Karakaya, “Bilirkişi raporları, bazı evrakların gönderilmesi, sisteme girilmesi yazılmasıyla ilgili karar okundu. Adli kontrolle serbest olanların adli kontrolünün devamını istedi, bilirkişi raporları gelene kadar. Dört gün boyunca bir mahkeme süreci geçirdik” diye konuştu.

Sanık Bozkurt: “Bu kadar şiddetli deprem olmasaydı otelim yıkılmazdı”

Duruşmanın ilk gününde Medyascope muhabirleri Ayşegül Karagöz ve Murat Türsan Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmayı takip etti. Duruşmanın ilk gününde İsias Otel’in sahibi Ahmet Bozkurt konuştu. Bozkurt SEGBİS sistemiyle duruşmaya Kırşehir’den bağlandı.

Daha önceki depremlerde otelinde sıva çatlağı bile olmadığını, hiçbir masraftan kaçınmadığını, İsias’ta ailesinin de yaşadığını söyleyen Bozkurt, kendisinin de enkazdan çıktığını hatırlattı. Bozkurt, bu kadar büyük şiddetli deprem olmasaydı otelinin yıkılmayacağını iddia etti:

“Yakın çevrelerde deprem olduğunda etrafımdakilere, ‘Gidin otele sığının, en sağlam otel orası’ derdim. Benim otelimde eski depremlerde bir sıva çatlağı bile olmadı, ben bu kadar hassasiyet gösterdim, hiçbir masraftan da kaçmadım. Kendime bir otel yaptım çünkü ailem, herkes orada yaşıyor. Evlatlarıma miras bırakmak için yaptım o oteli. Yapıp satmak kurtulmak için değil. Mimarlar, mühendisler de hassasiyeti gösterdi. Bu şiddette bir deprem olmasaydı, normal bir deprem olsaydı, otelim yine ayakta kalırdı, hiçbir şey olmazdı. Ama depremin şiddeti çok fazlaydı. Ben de enkazın altından çıktım. Ben otelimi en sağlam şekilde yaptım, ailem orada yaşayacak diye yaptım. Bütün iftiraları reddediyorum. Bana atılan iftiraların bir tanesi doğru olsaydı şu an huzurunuzda olmazdım. Giderdim, enkazın başından kendimi vururdum. Mimarlarım, mühendislerim de işini doğru yaptı, ben de işimi doğru yaptım. Çocuklarımın hiçbir yetkisi yoktur.”

“Hiç mi başkasının suçu yok?” diye soran Bozkurt, “Oradaki acı hepimizin acısı, ülkenin acısı. Ailemden ve akrabalarımdan 300 tane kaybım var. Bana atılan iftiralar var, hep ben suçlu gözüküyorum. Hiç mi başkasının suçu yok? Devlet tarafından denetleniyor” dedi.

Ne oldu?

Grand İsias Otel, turist rehberlerinin de çok sık tercih ettiği konaklama merkeziydi. 3 Şubat’ta KKTC Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımında yer alan öğrenciler, hocalar ve aileler de Adıyaman’a gelerek İsias Otel’de konaklıyordu. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman’ın “en iyi otellerinden” biri olarak görülen Grand İsias Otel çöktü. 6 Şubat’ta Turist Rehberleri Birliği’nden yaklaşık 40 kişilik kafile de oteldeydi. KKTC’den gelenler ile rehberlerin de aralarında bulunduğu 72 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden 35 KKTC’linin cenazeleri Gazimağusa’da defnedildi.

Gazimağusalıların 1974’teki savaştan sonra en büyük toplu kaybı olarak anılan bu olay sonrası halk tarafından hayatını kaybeden çocuklara “Şampiyon Melekler” ismi verildi.

Selin Karakaya’nın annesinin öncülüğünde Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği kuruldu. Dernek, davayla ilgili büyük bir kampanya başlattı. Aileler her gün sosyal medya hesaplarından #isiasortakdavamız etiketiyle suçluların ceza alması için kamuoyu oluşturmaya çalışıyor.

İsias Otel davasında beşi tutuklu 11 sanık yargılanıyor. Sanıklar “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan yargılanıyor. Aileler ise sanıkların “olası kast” ile yargılanmasını istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.