Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (16 Ocak 2024): Meclis açılıyor

Prodüktör: Büşra Uygun

Günaydın! Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken ile günün en önemli gelişmelerini sizlere aktarıyoruz.

Meclis açılıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) verdiği aranın ardından mesaisine başlıyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel partisinin grup toplantısında konuşacak. 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısına katılacak. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin de TBMM’de grubu düzenlenecek.

TBMM Genel Kurulu da toplanacak. Kurul’un ilk gündem maddesi terör saldırıları olacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genel Kurul’u bilgilendirecek. Terör saldırılarına karşı tutum sergilemek için kendi bildirisini yayımlayan CHP, Genel Kurul’da okunacak ortak bildiriye imza vermeyecek. CHP, aralık ayında 12 askerin şehit olduğu terör saldırısının ardından da TBMM’de dört siyasi partinin imzasıyla yayımlanan ortak bildiriye imza atmamış ve Meclis’te bildiri krizi yaşanmıştı. DEM Parti’nin yanı sıra CHP’nin de imza vermediği AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin imzaladığı ortak bildiride “Birlik ve bütünlüğümüze, huzur ve güvenliğimize yönelik saldırıları şiddetle kınıyoruz. Terör ve şiddet hiçbir zaman hedefine ve amacına ulaşamayacaktır” denilmişti.

İmamoğlu Pendik’te

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu Pendik’te kent lokantası açılışına katılacak.

AKP perşembe günü adaylarını tanıtacak

AKP’nin Ankara’daki aday tanıtım toplantısı 18 Ocak Perşembe günü ATO Kongre Merkezi’nde yapılacak. Toplantı daha önce 15 Ocak olarak duyurulmuştu ancak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da yaptığı açıklamada 14 Ocak Pazar gününe alındığını açıklamıştı. Pençe-Kilit operasyon bölgesinde dokuz askerin şehit olması nedeniyle toplantı ertelenmişti.

Zorlu’dan Bilecik açıklaması

İYİ Parti Başkanlık Divanı dün (15 Ocak) toplandı. Toplantının ardından parti sözcüsü Kürşad Zorlu açıklamalarda bulundu. Zorlu, “İYİ Parti, MHP, AKP ittifakı Bilecik’te CHP’ye kaybettirdi” iddiasına yanıt verdi. Bilgi kirliliğinin olduğunu söyleyen Zorlu, “Geçtiğimiz günlerde yapılan oylamaya kadar, daha öncesinde ise belediye meclisinde yapılan oylamalarda CHP’nin adayını destekledik. İki kez seçilmesini sağladık. Ancak biz yeni bir yolculuğa çıktık. İYİ Parti olarak kendi adaylarımızla her il ve ilçede, belediye meclislerinde, il genel meclislerinde kendi adaylarımızı kazandırmak gibi bir sorumluluğun ve heyecanın içerisindeyiz” dedi.

MHP adaylarını açıkladı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 55 adayını daha açıkladı. MHP, kuruluşunun 55. yılında 55’er isimden oluşan üçüncü aday duyurusu yaptı. Böylece 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde MHP’nin adayı olarak yarışacak 165 isim belli oldu. MHP’nin Elazığ adayı Murat Aygen, Isparta adayı Yusuf Ziya Günaydın, Kars adayı Ötügen Senger oldu.

İmamoğlu: “Cumhurbaşkanı’nın da mutlu olacağı bir 31 Mart seçimine hazırlanıyoruz”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Üsküdar’da temel atma törenine katıldı. İmamoğlu’na CHP Üsküdar Belediye Başkan adayı Sinem Dedetaş eşlik etti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen İmamoğlu, “31 Mart akşamı cumhurbaşkanımız da çok mutlu olacak” dedi. İmamoğlu, İETT otobüsünün arızalanmasına ilişkin görüntülerin valilikten alınan izinle çekildiğini, olayın kumpas olduğunu söyledi. Reklam filmi çekmek için araca 15 bin lira resmi ödeme yapıldığını söyleyen İmamoğlu, söz konusu görüntüler için “Bu kadar alçaldınız. Bu tür durumlarda aile terbiyem gereği sadece Allah sizi ıslah etsin, sizi Allah’a havale ediyorum” dedi.

Gazeteciye mermili tehdit

Gazeteci Altan Sancar, kendisine Instagram üzerinden gönderilen mermili fotoğrafı paylaştı. Sancar, dört yıl önce tehdit edilmeye başladığını, iki yıl önce Diyarbakır’da aracının önünün kesildiğini, olaylar hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ancak dosyalarda hiçbir gelişme olmadığını söyledi. Sancar, Instagram hesabına dün gelen mermili fotoğrafla ilgili, “Korktuğumdan veya ciddiye aldığımdan değil de benim veya ailemin başına gelecek en ufak olumsuzluktan tehdit mesajları atanlar kadar, bu dosyalarda bir milim araştırma yapmayanlar da sorumludur” diye yazdı.

Bütçede açık

Hazine ve Maliye Bakanlığı aralık ayı merkezi yönetim bütçe dengesini açıkladı. Verilere göre, merkezi yönetim bütçesi aralık ayında 842,5 milyar TL açık verdi. 2023 yılında verilen bütçe açığı 1 trilyon 375 milyar TL oldu. 2023’te dolaylı vergilerin, vergi gelirleri içindeki payı yüzde 53’e yükseldi. Bütçe açığı, 6 Eylül’de yayımlanan Orta Vadeli Program’ın (OVP) 1,6 trilyon TL tutarındaki gerçekleşme tahmininin altında kaldı. OVP’de, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisiyle bütçe açığının artacağına dikkat çekilerek, açık 1 trilyon 633 milyar TL olarak tahmin edilmişti.

Grip vakaları arttı

Soğukların gelmesiyle birlikte nezle ve grip vakalarında artışlar yaşanıyor. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, artışın mevsim normallerinin üzerinde olduğunu söyledi. Son günlerde yaygın olarak görülen solunum yolu rahatsızlıklarını salgın olarak adlandırmanın doğru olmadığını kaydeden Ertuğrul, maske takılması gerektiğini vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.