Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunan, Kürt, Ermeni ve Hindular, ABD Kongresi’ne Türkiye’ye F-16 satışına karşı mektup gönderdi

Kendilerini “Türkiye İçin Savaş Uçaklarına Hayır (NoJetsForTurkey)” koalisyonu olarak tanıtan Yunan, Kürt, Hindu ve Ermeni örgütleri, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi liderlerine bir mektup göndererek, Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışının gözden geçirilmesini talep etti.

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasını, Amerikan yönetimiyle F-16’lar konusunda yürütülen pazarlıklarda bir koz olarak kullanmakla suçlayan koalisyon, “Türkiye’nin, bu savaş uçaklarını nasıl kullanacağına dair sorumlu tutulacağı bir mekanizma kurulması” çağrısında bulundu.

Mektupta şöyle denildi:

“Türkiye’ye silah transferinin insan hakları ihlallerine katkıda bulunacağı ve çatışma olasılığını arttıracağı konusunda ciddi endişelerimiz var. Türkiye daha önce Amerikan F-16’larını Dağlık Karabağ’a saldırması için Azerbaycan’a ödünç vermiş, Suriye’deki Kürt ortaklarımızı bombalamak için kullanmış, Yunan hava sahasını ihlal etmek ve Yunanistan’ın egemenliğini tehdit etmek için kullanmıştır.”

Mektup, Yunan Amerikan Liderlik Konseyi (HALC), Kürdistan’ın Amerikalı Dostları (AFK), Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Hindu Amerikan Vakfı (HAF), Hristiyanların Savunma organizasyonu (IDC) ve Orta Doğu Forumu (MEF) tarafından imzalandı. 

Söz konusu mektup, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda onaylamasının ardından beklenen adımı atması ve F-16’ların Türkiye’ye satışı adına resmî bildirim sürecinin başlaması için Kongre üyelerine mektup göndermesinin ardından geldi.

Aralarında Senatörler Ben Cardin ve Jim Risch ile Temsilciler Mike McCaul ve Gregory Meeks’in de bulunduğu isimler, F-16’ların satışı için kilit roldeler. Senato ve Temsilciler Meclisi’nin Dışişleri Bakanlığı’nın Kongre’ye resmi bildirimini aldıktan sonra olumlu ya da olumsuz tepki göstermesi için 15 günlük süreleri var.

Kaynak: Kathimerini

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.