Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet yağdı | En çok şikayet edilen konu kamu personeli, kurum Adalet Bakanlığı oldu

TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK), 2023 yılında 223 binden fazla kişi başvurdu. Şikayet başvurularından 19 bin 317’sini yazılı başvurular oluştururken Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, bu başvurulardan 19 bin 289’unun karara bağlandığını bildirdi. KDK’ya yapılan başvurular arasında en çok şikayetçi olunan konuların başında yüzde 25,86 ile kamu personeli geldi. En çok şikayet edilen bakanlık ise yüzde 14,38 ile Adalet Bakanlığı oldu.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) 2023 Yılı Faaliyet Raporu’nu Meclis Dilekçe Komisyonu ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon’a sundu. KDK’nın 2023 yılı faaliyetleri hakkında Komisyon’a bilgi veren Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 2023 yılında 204 bin 301 kişinin Kurum’a gelerek, mail ya da telefonla yardım ve destek istediğini söyledi. KDK’nın faaliyet raporuna göre yazılı başvuruların sayısı ise 19 bin 317 oldu. Malkoç bu başvurulardan 19 bin 289’unu karara bağladıklarını bildirdi.

En çok şikayet Adalet Bakanlığı’ndan

KDK raporuna göre en çok şikayet başvurusu kamu personelinin uygulamaları nedeniyle yapıldı. Bu yöndeki başvuruların oranı yüzde 25,86’yı bulurken yüzde 17,59 ile adalet, savunma ve güvenlik konuları ikinci sırada yer aldı.

En çok şikayet edilen idareler arasında ise yüzde 14,38 ile Adalet Bakanlığı, yüzde 11,77 ile yerel yönetimler, yüzde 9,82 ile Milli Eğitim Bakanlığı ve yüzde 9,47 ile de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilk dört sırayı paylaştı.

Üniversite ve fakülteler yüzde 6, Sağlık Bakanlığı yüzde 5,96, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı yüzde 5,72, valilik ve kaymakamlıklar yüzde 2,16, İçişleri Bakanlığı yüzde 1,82, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da yüzde 1,73 oranında şikayet başvurularına konu oldu.

Su sayacı sorunu Manisa’yı ilk üçe soktu

Rapora göre, başvurularda İstanbul, Ankara ve Manisa ilk üç sırayı alıyor. Başvurularla nüfusun doğru orantılı olduğu belirtilen raporda, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin su sayaçları uygulaması nedeniyle Manisa’nın üçüncü sırada yer aldığı belirtildi. Manisa’nın ardından ise en çok başvuru yapılan iller İzmir, Adana ve Bursa oldu.

Sorunlara “dostane çözüm” önerisi

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Karma Komisyon’a sunumunda Kurum’un verdiği kararlarla ilgili de bilgi verdi. Bin 972 tavsiye kararı aldıklarını belirten Malkoç, bin 66 ret kararı, 588 kısmen ret- kısmen tavsiye, 2 bin 364 de dostane çözüm kararı alındığını bildirdi. Malkoç ayrıcı başvurulardan 5 bin 407’si hakkında incelenemezlik kararı verildiğini söyledi.

Malkoç, “Tavsiye yönünde verilen bin 972 kararımızın, bin 734’ü hakkında idare tarafından uyulup uyulmayacağı yönünde bilgi verildi. İdarelerin cevapları değerlendirildiğinde, bin 344 adet kararımıza ilgili idareler uyacağını belirtmiş, 390 adet kararımıza ise ilgili idareler gerekçe bildirmiştir. Kurumumuzun verdiği tavsiye kararlarına uyum oranı yıl sonu itibariyle yüzde 77,51 olmuştur” diye konuştu.

Gazze raporunu 27 Şubat’ta büyükelçilere sunulacak

Şeref Malkoç, Ekim ayından bu yana devam eden İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları konusunda da çalışma yaptıklarını, uluslararası standartlarda, ileride Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) delil olabilecek bir rapor hazırladıklarını kaydetti. Malkoç, 27 Şubat’ta TBMM’de yapılacak toplantı ile büyükelçileri davet ederek Gazze raporunu sunacaklarını bildirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.