Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geçen hafta çalışamayan Meclis’te gündem enerji ve sağlık

Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta enerji alanında düzenlemeler öngören Maden Kanunu’nda değişiklik teklifi ve sağlıkta düzenlemeler öngören yasa teklifi için mesai yapacak. Bir önceki hafta karar yeter sayısı sağlanamadığı için çalışamayan Meclis Genel Kurulu’nu yoğun bir hafta bekliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta enerji ve sağlık alanında yapılacak düzenlemeler bulunuyor. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş depremlerinin yıldönümü nedeniyle çalışmayan Genel Kurul, 7 Şubat Çarşamba ve 8 Şubat Perşembe günleri, karar yeter sayısı bulunamadığı için çalışamamış ve gündemdeki teklifin görüşmelerine başlayamamıştı.

Maden Kanunu’nda değişiklik

Gündemde ilk olarak Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bulunuyor. Muhalefet partilerinin tepki gösterdiği teklife göre, içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile Kıyı Kanunu kapsamında kalan kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarında imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.

Söz konusu alanlarda Elektrik Piyasası Kanunu’na göre hidrolik kaynaklara dayalı önlisans veya üretim lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından yenilenebilir enerji kaynağına dayalı birden çok kaynaklı üretim tesisi kurulması mümkün olacak. Enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projeler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 15 milyon lirayı geçmemek kaydıyla bedellerinin en fazla yüzde 30’u oranında desteklenecek.

Dünya pazarlarına LNG pazarlanacak

Doğal Gaz Piyasası Kanunu’na “doğal gazın sıvılaştırılması” tanımı eklenerek, hem yerli üretim doğal gazın hem de farklı kaynaklardan ithal edilen veya ithal edilecek doğal gazların ülkede sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG (Liquefied natural gas – Sıvılaştırılmış doğalgaz) olarak pazarlanmasına imkan sağlanacak. Sıvılaştırma tesislerinde yürütülen faaliyetler depolama faaliyeti sayılmayacak.

Olağanüstü hal kararı alınan veya genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, elektrik hizmetlerinin kesintisiz karşılanabilmesi için geçici süreli elektrik enerjisi talepleri belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde karşılanacak.

Sağlıkta sözleşmeli personeli sayısı 36 bine çıkarılacak

Meclis Genel Kurulu gündeminde Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi de yer alıyor. Enerji alanında düzenlemeler öngören teklifin yasalaşması halinde Genel Kurul’da sağlıkla ilgili kanun teklifi görüşülecek. Teklife göre, diş tabipleri, ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde diş tabibi istihdam edebilecek. Acil tıp ana dal uzmanları yoğun bakım yan dal, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları da sosyal pediatri yan dal uzmanlığı yapabilecek.

Ebeler, normal doğum ve riskli durumlarda tıbbi bakım ve desteğe erişimin sağlanmasında, kadın sağlığının korunması, üreme sağlığı ve çocuk bakımı konularında aile ve topluma verilecek danışmanlık ve eğitim hizmetlerinde görev alacak. Gebeliğin tespitini, gebe izlemini ve bu amaçla gerekli muayene ve değerlendirmeleri yapacak olan ebeler, normal doğum eylemini gerçekleştirecek, normal doğum sırasında gereken küçük tıbbi müdahaleleri yapacak. Küçük tıbbi müdahalelerin kapsam ve sınırları Sağlık Bakanlığınca belirlenecek.

Düzenlemeyle yan dal uzmanlığının teşvik edilmesi amacıyla uzman tabipler için öngörülen ek ödeme, yan dal uzmanları için 200 puan arttırılarak ödenecek. Ek ödemenin yapılabilmesi için disiplin cezası almamış veya sözleşmede belirtilen yükümlülüklerin haklı bir nedene dayanmaksızın ihlali nedeniyle ikaz edilmemiş olmak gerekecek. Sağlık alanında eleman temininde sıkıntı çekilen yerlerde sözleşmeli pozisyon sayısı 27 binden 36 bine çıkarılacak.

Bu hafta Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, AKP tarafından Meclis Başkanlığına sunulan Turist Rehberliği ve Seyahat Acentelerine ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine başlayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.