Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizi, kirlilik ve doğa talanı: Göçmen hayvanlar, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Göçem türler, insanların doğaya müdahale etmesinden dolayı tehdit altında. İklim krizi, kirlilik ve başka birçok insan müdahalesi sebebiyle göç yollarını değiştirmek zorunda kalan hayvanlar, yaşayamayacakları ortamlara ve yollarak sürüklenmek zorunda bırakılıyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) bugün (12 Şubat) yayımladığı “Dünya’da Göç Eden Türler” raporuna göre göç eden canlı türlerinin nesli, insan aktiviteleri nedeniyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Toplam bin 189 canlının listelendiği raporda beşte birinin nesli tükenmek üzere.

Bu canlılar arasında balinalar, köpek balıkları, filler, kedigiller, kuşlar ve böcekler gibi daha birçok tür bulunuyor.

Rapor, listelenen canlıların yüzde 44’ünün gün geçtikçe sayısının azaldığını belirtiyor. Bu türler arasında nesli tükenmeye yakın olanlar ise göç eden balık türleri. Listelenen balıkların yüzde 97’si tehlike altında.

İnsanların doğal hayata müdahalesi hayvanlar için bir tehdit

BM’nin raporuna göre raporuna göre insanların doğal hayata müdahalesi, hayvanlar için çeşitli sorunlara neden oluyor. İnsanların doğal hayata müdahaleleri arasında yaşam alan arazilerini tarım, yol ve inşaat için temizlemek bulunuyor.

Yaşam alanlarını çeşitli sebeplerle hayvanlardan uzak tutmak ise göç eden hayvanların yol haritalarında değişikliğe sebep oluyor. Bu durum da bazı hayvanlar göçlerini tamamlayamayacakları rotalara yönlendiriyor.

Göç eden canlıalr için bir başka tehdit ise iklim krizi ve kirlilik. Küresel ısınma birçok hayvan türünün yılın değişik zamanlarında göç etmesine sebep oluyor. Bu birçok hayvan için beslenme ve avlanma zamanlarında değişiklik anlamına geliyor. Beslenebilecekleri bir dönemde göç edemeyen hayvanlar, hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Bunlara ek olarak doğal hayatta kirlilik birçok hayvanın göç etmesini zorlaştırıyor. Kuşlar ve balinalar, kirlilik sebebiyle hayatını kaybediyor. Örneğin kuşlar, camlı binalardaki ışık yansımalarından dolayı yanlış yönlendirilirken balinalar ise deniz kirliliği nedeniyle hayatlarını kaybediyor.

Hayvanların göç etmesi, ekolojinin dengesi için gerekli

Rapor yalnızca insanların doğaya müdahalesi sonucunda hayvanların nasıl tehlike altında olduğunu anlatmıyor. Bunun yanında hayvanların göç etme alışkanlıklarının da doğanın kendini dengelemesi için bir gereklilik olduğunun da altını çiziyor.

Göçmen yabani hayvanların korunması üzerine çalışan Amy Fraenkel, şunları söylüyor:

“Bu hayvanlar her şeyden önce bulundukları ekosistemin bir parçası. Eğer bu türleri ortadan kaldırırsanız veya sayıları azalırsa, bulundukları ekosistemler üzerinde olumlu yönde olmayan etkileri olacağını gösteren birçok kanıtımız var.”

Rapor ayrıca olumlu yöndeki gelişmelerden de bahsediyor. Yaklaşık 14 canlı, geçtiğimiz süreçte olumlu yönde gelişmeler kaydediyor. Bazılarının popülasyonu artarken bazıları da yaşadıkları coğrafyaya adapte olmuş durumdalar.

Yine de birçok hayvan, tehlike altında olmaya devam ediyor.

Göçmen türlere yönelik tehditler, uluslararası çözüm gerektiriyor

Uzmanlar, göçmen türlere yönelik tehditlerin azaltılmasının uluslararası çaba gerektireceğini söylüyor. Çünkü birçok göçmen tür, karada, denizde veya gökyüzünde uluslararası sınırları geçiyor.

Cornell Üniversitesi çevre çalışmaları profesörü Anurag Agrawal, “Göçmen türlerin, siyasi sınırları tanımadıkları için doğada özel bir rolü var” diyor.

Kaynak: CNN

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.