Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’den AB’ye iltica başvuruları geçen yıla oranla yüzde 82 arttı

Avrupa Birliği’ne (AB) iltica başvuruları bir milyonu aştı. Türkiye’den AB’ye ise sığınma başvuruları 100 bin 870 kişiyi buldu. Böylece Türkiye’den AB’ye iltica başvurusunda bulunanların oranı geçen yıla göre yüzde 82 arttı.

Avrupa Birliği Sığınma Ajansı’na (EUAA) göre Avrupa Birliği’ne (AB) gelen iltica başvuruları 2015-2016 göç krizinden sonra en yüksek seviyeye çıktı. Verilere göre iltica başvuruları 2023’te yüzde 18 artarken 1,14 milyona ulaştı.

Türkiye’den AB’ye iltica başvuruları ise geçen yıla göre yüzde 82 artışla 100 bini aştı. AB’ye Türkiye’den gelen iltica başvuru sayısı ise toplam 100 bin 870.

Bu başvuruların 37 bin 841’i karara bağlanırken 83 bin 964’ü hala değerlendirme aşamasında.

AB’ye en çok sığınma başvurusunda bulunan kişiler Suriyeliler ve Afganlar. Verilere göre 181 bin Suriyeli ve 114 bin Afgan, AB’ye iltica başvurusunda bulundu.

AB’ye iltica başvurusunda bulunan Filistinli sayısı ise artış trendine girdi. AB ülkeleri arasında en fazla iltica başvurusu alan ülke Yunanistan’dı. Geçen yıla göre üçte iki oranında artış gösteren başvuru sayısı bu yıl 11 bin başvuruyu aştı.

AB ülkeleri arasında en fazla iltica başvurusu alan ülke ise 330 bin başvuruyla Almanya oldu. Almanya’yı 167 bin başvuruyla Fransa, 162 bin başvuruyla İspanya ve 136 bin başvuruyla İtalya takip ediyor.

Araştırmanın metodolojisine göre Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaşın ardından AB’ye iltica başvurusunda bulunan Ukraynalılar bu verilere dahil değil.

Vize başvuruları, iltica başvurularının artması sebebiyle reddediliyor

Vize merkezlerine 2022 yılında yapılan toplam 778 bin 409 Schengen vize başvurusundan 120 bin 876’sı reddedilmişti. Bir süredir birçok sanatçı, gazeteci ve tanınan figürler de vize başvurularının reddedildiğini açıklıyor.

İZLEYİN: Şu benim vize meselem!

İZLEYİN: Tüm yönleriyle vize krizi: Türk vatandaşlarına neden vize verilmiyor?

İZLEYİN: Ruşen Çakır’dan Fransa ve VFS Global’e | “Vize değil sadece paramı geri istiyorum!”

Artan mülteci sayılarından dolayı vize başvurularındaki şartların ağırlaştırıldığından bahseden uzmanlar, AB’nin kalifiye eleman istemediğini aktarıyor.

Eskiden banka hesaplarına yüklenen düşük ücretlerle bile vize alınabildiğini aktaran uzmanlar ayrıca şimdi yüklü miktarda para gösterenlerin bile vize almasında zorluk çıktığını açıklıyor.

Türkiye’deki siyasi iklim de AB ülkelerinin vize reddi vermesinde rol oynuyor. Türkiye’deki siyasi baskıdan kaçan birçok kişinin iltica etme ihtimali olduğunu düşünen AB ülkeleri, vize başvurularında seçici davranıyor.

Kaynak: Politico

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.