Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vize sorunu kontrolden çıktı: Randevular karaborsaya düştü

Erasmus öğrencileri ve Schengen vizesi için başvuru yapmak isteyen yurttaşlar, vize merkezlerinden randevu alamıyor. Uzun süredir devam bu soruna şimdi bir yenisi eklendi: Randevular karaborsaya düştü. İddiaları vize Ulusal Ajans, iDATA ve VFS Global gibi vize merkezleriyle İtalya ve Almanya konsolosluklarına sorduk.

Schengen vizesine başvuran yurttaşlar randevu alamadıklarını ya da randevuların karaborsaya düştüğünü anlatıyor. Özellikle birkaç yıldır Polonya için vize randevusu alınamadığı belirtiliyor. Vize başvuru merkezlerinin randevu sistemlerini yakalayabilmek için bot yazılımlar üretildiği ve acentelerin uyarı sistemi kurarak randevuları öncesinde satın alıp randevu arayan yurttaşlara yüksek fiyatlara sattığı da konuşulanlar arasında.

Polonya Büyükelçiliği’nin aracıların usulsüz faaliyetlerinden haberi var

İddiaların odağındaki ülkelerden biri olan Polonya. VFS Global, 1 Eylül 2023’te, Türkiye’deki Polonya Konsolosluğu’na hizmet veren vize başvuru merkezlerinde usulsüzlük yapıldığını duyurdu. Açıklamada şöyle denildi:

“Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Türkiye’deki Polonya konsolosluklarına hizmet veren VF Vize Danışmanlık Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi’nin (kısaca VFS GLOBAL) Vize Başvuru Merkezlerinde (VAC) yüksek ücret karşılığında vizeye başvuru olanağı teklif eden aracıların usulsüz faaliyetleri hakkında bilgi almıştır.

Bu bağlamda;

– Outsourcing şirketi tarafından tahsil edilen hizmet bedeli 12,20 EURO olup belirli bir randevu seçildikten sonra çevrimiçi kayıt sırasında ödenir (Türk Lirası karşılığı tutar online tahsil edilir veya EURO cinsinden tahsilatı bankada yapılır).

– Vize başvurusunun kabulü ve işleme alınması için konsolosluk harcı (86,00 USD) olup tutar, vize başvurusu VAC şubelerine yapıldıktan sonra tahsil edilir.

– Vize başvurusu sadece başvuru sahibi tarafından yapılabilir, bir aracı tarafından yapılamaz. Bu, başvuru sahibinin online kayıt sırasında teyit edilen saatte vize başvuru merkezine şahsen gelmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Bir aracı kullanmak yerine, VFS GLOBAL web sitesinden çevrimiçi olarak kayıt yaptırmanızı öneririz.”

“Ekim 2023’ten beri beri geceli gündüzlü günde belki on defa bakıyorum ama randevu yok”

Yasemin C. vize randevusu alamayan çok sayıda yurttaştan biri. Yasemin C. geçtiğimiz yılın ekim ayından bu yana randevu almaya çalışıyor ama sonuç yok.

Turistik Schengen vize randevusu almak için 2023 Ekim ayından beri ciddi şekilde geceli gündüzlü, günde belki on defa bakıyorum ama randevu yok. Haber veren takip ettiğim sayfalar var, uyarı düştüğü an randevulara bakıyorum maksimum iki dakika geçsin, tükenmiş oluyor. Bence önceden haber alıyorlar, kim kapatıyorsa bu kadar hızlı olamazlar. Ben turistik Schengen için başvuruyorum ama emin olun ulusal vize, eğitim vizesi vesaire hepsinde sorun var.”

Eskiden vize reddi sorundu, şimdi insanlar randevu bulamıyor

Yasemin C. sosyal medyaya baktığında yalnız olmadığını gördü, Ekşi Sözlük’te “İtalya vizesi”, “iDATA”, “Schengen vizesi” ve “Almanya vizesi” başlıklarını takibe aldı. Sözlükte yazanların neredeyse tamamı randevu alamamaktan şikayetçiydi:

“Hatta bir yazar iDATA müşteri hizmetlerini aramış, ‘Tur acenteleri kurdukları sistemle kapatıyorlar. Bulmanız imkansız’ demişler. İki defa iDATA müşteri hizmetlerine, bir defa da İtalya Konsolosluğu’na sistemlerini geliştirmek zorunda olduklarına dair şikayette bulundum. Ses yok tabi ki. Yine Ekşi Sözlük’te biri uyarı sistemi kurduğunu ve 750 TL karşılığında Telegram’da gruba dahil olabileceğimi söyledi. Belki bir acente ya da bir iDATA çalışanıdır kim bilir? Eskiden Ekşi Sözlük’te vize reddi konularında insanlar yazarken şimdi tamamen randevu bulamamaya dair başlıklar var.”

“Premium randevu için altı bin 706 TL vereceğim, yurtdışına gidiş dönüş uçak biletinden de pahalı

Yasemin C. hiçbir resmi kurumdan bu büyük soruna dair tatmin edici bir açıklama alamadığı için sosyal medyada yazılanları takip etmeye devam etti, sorunun çözümünü orada aradı. X’teki (Eskiden Twitter) bir kullanıcının duyurusuyla “premium randevu” bulabildiğini söyleyen Yasemin C. “O da beş dakika içinde tükendi. Meğer o gün sadece daha pahalı olan ‘premium randevu’yu açmışlar, standart randevu yok” dedi. Yasemin C. Instagram’da da seyahat fırsatlarını paylaşan bir hesaba yazdı:

“Hesap, iDATA’nın bunu bilerek yaptığını söyledi. Yazıştığım sosyal medya hesapları sadece ‘Şu il ve şu ülke randevusu açıldı’ diye yazıyor, satış yapmıyor. Siz de randevu için vize başvuru sitelerine girip bakıyorsunuz. Aynı şirkette çalıştığım arkadaşım bir tur acentesinin numarasını verdi, ‘Parayla danışmanlık adı altında sana randevu bulurlar’ dedi. O da öyle alabilmiş.

Yasemin C. devam ediyor:

“Sitelerinde standart ve premium olarak iki çeşit randevu çıkıyor. Sitesine girdiğiniz de -tabii tükenmemişse -mesela ‘Standart randevu yok ama premium var’ diye çıkıyor. Sitede premiuma dahil olanlar hizmetlerinin içinde SMS bilgilendirme, fotokopi hizmeti ( 20 sayfaya kadar), başvuru takip hizmetleri yazıyor ki bunlar üç bin liralık hizmetler değil. Sosyal medyada konuştuğum kişi, iDATA’nın son zamanlarda hep premium açtığını söyledi. O gün de zaten açılanlar hep premiumdu, ‘Hazır buldum alayım’ dedim. Kurumdan kuruma değişiyor mu bilmiyorum ama şu an iDATA sitesinde standart vize turistik Schengen iki bin 430 TL artı bin 307 TL iDATA koordinasyon ücreti yazıyor. Premium ise bunlara ek olarak iki bin 969 TL veriyorsunuz. Yani ben altı bin 706 TL vereceğim. Yurtdışına gidiş dönüş uçak biletinden de pahalı.”

Ulusal Ajans’tan Medyascope’a yanıt: “Vize uygulamasında en önemli husus, ülkelerin kendi egemenlik hakları dahilinde olmasıdır

Medyascope, konuya ilişkin iddiaları Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Birliği Başkanlığı’na bağlı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı’na sordu.

Ulusal Ajans’ın görevleri arasında Avrupa Birliği’nin eğitim ve gençlik programlarını ülke içinde duyurmak, bu programlara katılım çalışmalarını koordine etmek, yürütmek ve izlemek, Avrupa Komisyonu’na rapor halinde sunmak, program uygulamaları hakkında Komisyon ile gerekli görüşmeleri yapmak ve uygulama sözleşmelerini imzalamak olduğu biliniyor.

Ulusal Ajans yetkililerinin Medyascope’un sorularına verdiği yanıtta “Erasmus Ofisi” adı verilen birimlerin ve öğrencilerin dönem dönem Ulusal Ajans’a geribildirimlerinin iletildiği belirtildi. Yetkililer, vize uygulamasında en önemli hususun ülkelerin kendi egemenlik hakları dahilinde olması ve mevzuatı Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından hazırlanan Erasmus+ Programı’nın da bu konuda herhangi bir istisna veya kural getirmediği vurguladı.

“Erasmus öğrencileri için ayrı başvuru masaları kuran ve talep edilen evrakta sadeleştirmeye giden ülkeler oldu

Vize konusundaki sorunların önlenmesine gayret ettiklerini kaydeden yetkililer, vize süreçlerine ilişkin büyükelçiliklerle yapılan görüşmelerde ve AB Komisyonu ile AB Türkiye Delegasyonu yetkilileriyle düzenlenen toplantılarda hızlandırılmış vize süreçlerinin oluşturulmasının ısrarla vurguladıklarını belirtti. Bu çalışmaların bir sonucu olarak bazı ülkelerin Erasmus öğrencileri için ayrı başvuru masaları kurduğu ve talep edilen evrakta sadeleştirmeye gittiği de yetkililerin Medyascope‘la paylaştığı bilgiler arasında.

Ulusal Ajans’ın verdiği yanıt şöyle:

Erasmus+ Yükseköğretim Programının her bir üniversitemizde yürütülmesi genel olarak ‘Erasmus Ofisi’ adı verilen birimler tarafından gerçekleştirilmektedir. Ajansımız, doğrudan öğrenciler ile değil, tüzel kişiliği temsil eden söz konusu bu ofisler ile irtibat halinde çalışmaktadır. Ancak, öğrencilerimizden şikâyetler bazen doğrudan tarafımıza da iletilebilmektedir.

Talebinizde belirttiğiniz konuda söz konusu ofisler ve münferiden öğrenciler tarafından dönem dönem tarafımıza geri bildirimler iletilmektedir. Bu hususta göz önünde bulundurulması gereken en önemli husus, vize uygulamasının ülkelerin kendi egemenlik hakları dahilinde olduğu ve mevzuatı AB Komisyonu tarafından hazırlanan Erasmus+ Programının bu konuda herhangi bir istisna veya kural getirmediğidir.

“AB Komisyonu’yla yapılan görüşmelerde katılımcılar için hızlandırılmış vize süreçlerinin oluşturulması ısrarla vurgulanmaktadır”

Vize konusundaki sorunların önlenmesine yönelik gayretlerimiz sürdürülmektedir, şöyle ki:

Erasmus ofisleriyle yapılan toplantılarda öğrencilere verilecek bilgi ve belgeleri tam ve hızlı olarak temin etmek, gerektiğinde vize bölümleri için resmi yazı yazmak vb. yollarla vize sürecinin kolaylaştırmasına ilişkin adımlar atması için ofisleri teşvik etmektedir. Öte yandan, Erasmus+ Programı’ndan faydalanan öğrencilere vize başvuru sürecinde ilgili Konsolosluklara sunulmak üzere web tabanlı verilen ve QR kod ile doğrulanabilen vize kolaylaştırma yazıları sistemi başlatılmıştır. Bu kapsamda Program ülkesi Büyükelçilerine söz konusu web tabanlı vize kolaylaştırma yazılarının duyurulması ve Erasmus+ Programı’nın doğasının bir parçası olan gençlerin hareketliliğinin önündeki engellerin kaldırılmasına ilişkin resmi yazı yazılmıştır.

Vize süreçlerine ilişkin Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı ile iş birliği içinde çalışarak Erasmus+ katılımcılarına yönelik vize uygulamalarının kolaylaştırılması için girişimlerde bulunmaktadır. Gerek ülkemizde mukim büyükelçilikler ile yapılan görüşmelerde gerekse AB Komisyonu ve AB Türkiye Delegasyonu yetkilileri ile gerçekleştirilen her düzey toplantı ve görüşmede, Erasmus+ Programı ve diğer AB Programlarından faydalanan öğrenci, akademisyen, araştırmacı gibi bütün katılımcılar için hızlandırılmış vize süreçlerinin oluşturulması hususu ısrarla vurgulanmaktadır. Bu çalışmaların bir sonucu olarak Erasmus öğrencileri için ayrı başvuru masaları kuran ve talep edilen evrakta sadeleştirmeye giden ülkeler olmuştur.”

VFS Global: “Hukuk birimimiz delillerle birlikte yasal süreçleri başlatmıştır”

VFS Global Polonya Vize Servisi, Medyascope’un sorularına verdiği yanıtta, kendi vize randevu sistemleri üzerinden randevuların alınmadığını belirtip sahte randevu mektuplarıyla kişilerin mağdur edildiği kaydedildi. Yetkililer, VFS Global vize başvuru merkezi hukuk biriminin delillerle birlikte yasal süreç başlattığını söyledi:

“Sürekli takip ederek randevunuzu oluşturabilirsiniz”

Biz VFS Global olarak kendi güvenlik önlemlerimizi alıp randevuları farklı tekniklerle kontrol ediyoruz ve maalesef para verip randevu satın alarak mağdur olan başvuru sahipleri oluyor. Sistemimiz üzerinden randevuların alınmadığını ve sahte randevu mektuplarıyla kişilerin mağdur edildiğini araştırıyoruz. VFS GLOBAL vize başvuru merkezi olarak hukuk birimimiz deliller ile birlikte yasal süreçleri başlatmıştır. Maalesef düşük kontenjanlar nedeniyle randevu bulunamamaktadır. Sürekli takip ederek sistemimizden randevular açıldığında randevunuzu oluşturabilirsiniz. Geri bildiriminiz için tekrar teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.”

İtalya Konsolosluğu: “Ofisimiz iDATA şirketi sitesinde olan bilgiler dışında bilgi vermemektedir”

Medyascope, iddiaların taraflarından biri olan iDATA’ya da ulaştı. Yetkililer, “İDATA olarak, Almanya ve İtalya adına bu hizmetleri gerçekleştiriyoruz ve Konsolosluklarla aramızdaki sözleşmeye dayanarak işlerimizi yapıyoruz” diyerek sorularımızın yanıtları için İtalya ve Almanya Konsolosluklarına başvurmamız gerektiğini kaydetti.

İtalya Konsolosluğu ise Medyascope’a verdiği yanıtta “iDATA şirketi aracılığıyla yapılan vize başvurularına ilişkin bilgiler, şirketin www.idata.com.tr adresindeki web sitesinde online olarak bulunmaktadır. Ofisimiz, bu hususla ilgili olarak, iDATA şirketi sitesinde olan bilgiler dışında bilgi vermemektedir” sözleriyle sorularımızı yanıtsız bıraktı.

Haber için ulaşmaya çalıştığımız Almanya Konsolosluğu’ndan ise haberimiz yayınlanana kadar herhangi bir dönüş yapılmadı.

Haberimizden sonra İtalya Konsolosluğu’ndan detaylı cevap: “Dolandırıcılıkları önlemek için BT güvenlik sistemleri var”

Vize randevularının karaborsaya düştüğüne ilişkin haberimiz 22 Ocak’ta yayınlandıktan sonra İtalya Konsolosluğu, 26 Ocak’ta detaylı bir cevap verdi.

Konsolosluk, randevu alma sistemi konusunun yüksek hassasiyeti nedeniyle bot veya benzeri dolandırıcılıkları önlemek için BT güvenlik sistemlerinin olduğuna değinerek, iDATA’yla gerekli tüm güvenlik kontrollerini düzenli olarak yaptıklarını ve Kurum’la yakın koordinasyon içinde çalıştıklarını belirtti.

İtalya Konsolosluğu’nun kullandığı BT güvenliği, bilgisayarlar, ağlar ve veriler gibi kurumsal varlıklara yetkisiz erişimi önleyen bir dizi siber güvenlik stratejisi olarak tanımlanıyor. Bu sistem, hassas bilgilerin bütünlüğünü ve gizliliğini koruyarak gelişmiş bilgisayar korsanlarının erişimini engellemeyi amaçlıyor.

“Yaz aylarında öğrenciler için özel randevu”

2023 yılında artan vize talepleri nedeniyle randevuların son derece hızlı bir şekilde dolduğu hatırlatılan Konsolosluk yanıtında, personel sayılarının artırılmaya devam edileceği ve özellikle yaz aylarında öğrenciler için özel randevu sıralarıyla her zaman en üst düzeyde ilgi göstermeye çalıştıklarına dikkat çekildi.

İstanbul İtalya Başkonsolosluğu

“Roma’daki Bakanlığımızdan Türkiye’deki konsolosluk ofislerimiz için daha fazla personel artışı talep ettik”

İtalya Konsolosluğu’nun Medyascope‘a 26 Ocak’ta ilettiği yanıtın tamamı şöyle:

“Seyahat etmek bir özgürlük biçimidir ve iş, turizm, kültürel değişimler ve eğitim için çok önemlidir. Seyahat ettiğimizde köprüler kurarız çünkü sosyal yaşamımızın her düzeyinde değişimleri teşvik ederiz. Bu nedenle vize konusunu dikkat ve hassasiyetle ele alıyoruz. Her vize verdiğimizde bu köprülerin kurulmasına katkıda bulunduğumuzu biliyoruz.

Sayıları artırmak ve bekleme süresini azaltmak için elimizden geleni yapıyoruz. 2023 yılı boyunca giderek daha fazla vize başvurusu kabul edebilmek için operasyonel kapasitemizi arttırdık, aynı zamanda İtalyan kurumlarından gelen ret oranı en düşük oranlardan biri olmaya devam etti. Ancak bunun yeterli olmadığını biliyoruz ve Roma’daki Bakanlığımızdan Türkiye’deki konsolosluk ofislerimiz için daha fazla personel artışı talep ettik ve aldık. Daha fazla personele güvenebildiğimiz anda bu sektördeki performansımızı geliştirebileceğiz.

Diğer pek çok ülke gibi İtalya da vize başvurularını toplayabilecek özel bir firmayı (iData) dış kaynak olarak görevlendirdi. Ancak elbette bu başvuruları sadece konsolosluk ofislerimizin günlük çalışma kapasitesine uygun sayıda toplayabilirler.

Randevu alma sistemine gelince, konunun yüksek hassasiyeti nedeniyle, bot veya benzeri dolandırıcılıkları önlemek için BT güvenlik sistemleri vardır. Ayrıca iDATA ile gerekli tüm güvenlik kontrollerini düzenli olarak yapıyor ve onlarla yakın koordinasyon içinde çalışıyoruz.

2023 yılında Türk vatandaşlarının vize talebi sadece İtalya için değil, önemli ölçüde arttı. Yüksek talep sayısı nedeniyle randevular ne yazık ki son derece hızlı bir şekilde doluyor ve birçok kişinin boş yer bulamadığı bir gerçek. Bu durumun farkında olarak, İtalya olarak 2023 yılı boyunca vize ofislerimizin işleyebildiği başvuru sayısını arttırmak için personel sayımızı istikrarlı bir şekilde arttırdık ve belirttiğim üzere personel sayımızı daha da arttırmayı planlıyoruz.

Kolaylaştırıcı bir mekanizma olarak, özellikle yaz aylarında öğrenciler için özel randevu slotlarımız var ve onlara her zaman en üst düzeyde ilgi göstermeye çalışıyoruz. İtalya’ya giden öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor, bu nedenle başvurularını mümkün olduğunca kolaylaştırmaya çalışıyoruz.”

Almanya Büyükelçiliği: “Güçlü bir artış yaşandığı için randevular yetmiyor ve uzun bekleme süreleri oluyor”

Almanya Büyükelçiliği haberimizin 22 Ocak’ta yayınlanmasının ardından 5 Şubat’ta sorularımıza detaylı bir cevap verdi. Büyükelçilik, Türkiye’deki vize başvuru merkezlerinde tüm vize kategorilerinde randevu taleplerinde çok güçlü bir artış yaşandığına dikkat çekerek taleplerin şu anda vize merkezlerinin mevcut işlem kapasitesini aştığını, bu nedenle Erasmus öğrencileri için vizeler de dahil olmak üzere her tür başvuru için randevuların yetmediğini ve daha uzun bekleme süreleri olabileceğini belirtti.

Almanya Büyükelçiliği

“Acentelere öncelik tanınmıyor”

Bazı acentelerin, acenteye kişisel bilgilerini vermeleri halinde müşterileri için randevu almayı teklif ettiğine değinilen yanıtta, vize acenteleri yüksek hızda müsait olan randevuları rezerve ettiklerinden randevuların sürekli olarak dolu olduğu izlenimi olabildiği ancak acentelere öncelik tanınmadığı vurgulandı.

Almanya Büyükelçiliği’nin Medyascope’a 5 Şubat’ta ilettiği yanıtın tamamı şöyle:

Vize randevularının tahsisi

Vize randevularına olan yüksek talep ve sınırlı kaynaklar nedeniyle, Türkiye’deki Alman vize merkezlerinde (Ankara, İstanbul, İzmir) aşağıdaki düzenlemeler uygulanmaktadır:

Schengen vizesi bölümünde randevular düzenli olarak rezervasyon için serbest bırakılmaktadır. Bu zaman dilimlerinde randevu alınabilir.

Ulusal vizeler için, başvuru sahipleri iDATA ile kayıt yaptırabilir ve randevuların kronolojik olarak tahsis edildiği bekleme listeleri tutulur.

Kanıtlanmış tıbbi acil durumlar için iDATA’yı randevu almadan ziyaret etme seçeneği her zaman mevcuttur.

Hizmet sağlayıcılardan VIP hizmetler

Dışişleri Bakanlığı’nın vize başvurularını kabul etmek için birlikte çalıştığı iDATA gibi harici hizmet sağlayıcıları, bazıları ücrete tabi olan ve başvuru sahiplerinin gönüllü olarak yararlanabileceği ek hizmetler sunmaktadır. Bu ek hizmetler arasında, daha iyi oturma konforuna ve içeceklere sahip premium bir salona erişim veya vize başvuruları için normal kabul saatleri dışındaki randevular (prime time randevuları olarak adlandırılır) yer alır. Ancak, bu ek hizmetlerden ücret karşılığında yararlanmak, bu ek hizmetlerden yararlanmayan başvuru sahiplerine kıyasla daha hızlı randevu tahsisi veya daha hızlı işlem veya hatta vize başvurunuz hakkında olumlu bir karar ile sonuçlanmaz.

Şu anda Türkiye’deki Vize Başvuru Merkezleri’nde tüm vize kategorilerinde randevu taleplerinde çok güçlü bir artış yaşamaktadır. Ne yazık ki, talep şu anda vize merkezlerinin mevcut işlem kapasitesini aşıyor, bu nedenle Erasmus öğrencileri için vizeler de dahil olmak üzere her tür başvuru için randevu işleyebileceğinden daha fazla talep aldığından (darboğaz) daha uzun bekleme süreleri olabilir. Vize merkezleri tarafından düzenli olarak mümkün olduğunca çok sayıda yeni randevu verilmekte, ancak bu randevular kısa sürede tekrar dolmaktadır.

Mevcut durum herkes için tatmin edici değildir. Dışişleri Bakanlığı ve yurtdışı temsilcilikleri vize randevuları ile ilgili sıkıntılı durumun farkındadır ve durumu iyileştirmek için halihazırda tedbirler alınmıştır. Dışişleri Bakanlığı, Vize Hızlandırma Eylem Planı ile vize prosedürünü modern ve cazip bir göç ülkesinin gereklilikleriyle uyumlu hale getirmek ve ayrıca aile birleşimini hızlandırmak için kaynakların, yapıların ve prosedürlerin gerekli şekilde uyarlanmasını sağlamaya çalışmaktadır. Özellikle, her türlü aile birleşimi için dış hizmet sağlayıcıların kullanımı yasal olarak mümkün kılınmalı, daha fazla personel istihdam edilmeli ve personelin görevlendirilmesi daha esnek hale getirilmelidir.

Maalesef şu anda vize randevularına olan talep bazı durumlarda randevu arzını aşıyor. Bazı acenteler, acenteye kişisel bilgilerini vermeleri halinde müşterileri için randevu almayı teklif ediyor. Vize acenteleri yüksek hızda müsait olan randevuları rezerve ettiklerinden, bu durum randevuların sürekli olarak dolu olduğu izlenimini yaratabilir. Bunu sınırlamak için tüm teknik imkânlar kullanılmaktadır. Acentelere öncelik tanınmamaktadır.

Randevu durumu ülkeden ülkeye büyük farklılıklar göstermektedir.

Öğrenci vizesi başvuruları dönem başlamadan önceki haftalarda önceliklendiriliyor ancak ne yazık ki talep kapasitemizi aşabiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.