Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar 8 Mart’ta yasağa rağmen her yerde

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Kadınlar bugün Türkiye’nin her bir şehrinde Gece Yürüyüşü için sokakta olacak. İstanbul’da ise Taksim Meydanı valilik kararıyla yine yasaklı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında meydanlara çıkacak. İstanbul’da da her yıl olduğu gibi kadınlar, Gece Yürüyüşü için saat 19.30’da Taksim için çağrıda bulundu.

Metro İstanbul’un X hesabındaki paylaşımında İstanbul Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nın Taksim İstasyonu ve Şişhane İstasyonu İstiklal Caddesi girişi ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı’nın işletmeye kapalı olacağı açıklandı.

Ayrıca Taksim Meydanı’na dün (7 Mart) akşamdan itibaren bariyerler yerleştirildi.

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü, X hesabındaki paylaşımda ise valiliğin kararına tepki gösterdi ve kadınlar erken saatlerde Taksim’e çağrıldı:

“Her yılın geleneksel metro kapanması açıklaması gelmiş. Mümkün olduğunca erken saatlerde Taksim’e gelmeye çalışalım. Taksim metrosu kapalı ama otobüsle ulaşım açık, Şişhane metrodan çıkış var. Gerekirse 20 bin adım da yürümez miyiz zaten.”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) da 8 Mart ile ilgili bir bildiri yayımladı. Bildiride kadın cinayetlerine değinildi, “2009 yılından bu yana kadın cinayetleri ile ilgili gerçek veriler açıklanmıyor. Bağımsız örgütlerin kendi olanakları ölçüsünde açıkladıkları veriler gerçeği tam olarak yansıtamadığı halde bütün toplumun dehşete düşmesi, olağan akışı durdurup ne yapmalı diye düşünmesi gerekir” denildi.

Bildiride Medeni Kanun’un tartışmaya açıldığı söylendi ve kadınların kazanılmış haklarının ortadan kaldırılmak istendiği belirtildi:

“Medeni Yasayı tartışmaya açanlar, nafaka ve evlilikte edinilmiş malların paylaşımı dahil en temel ekonomik haklarımızı ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Yüz yıllardır küçümsenen ama özellikle salgında hayatın merkezinde olduğu bir kez daha açıkça görülen ücretsiz ev içi emeğimizin karşılığı olan nafaka hakkımız yok edilmeye ve boşanmalarda uygulanan mal rejimi kadınlar aleyhine değiştirilmeye çalışılıyor. İktidar on yıllar içinde kadın yoksulluğunu da kullanarak yaşlı, çocuk, engelli bakımını tümden kadınların üzerine yıktı. Şimdi de Medeni Yasayı değiştirerek aile ve evlilik içerisindeki emeğimizin üstüne oturmaya çalışıyor. Medeni Yasa’ya sonuna kadar sahip çıkacağız. İktidara kadınların kazanılmış haklarına karşı saldırılara son vermesini tekrar hatırlatıyoruz: ‘Yasalara dokunma uygula!'”

8 Mart Ankara Feminist Gece Yürüyüşü X hesabından ise “Feminizmin yaktığı ateş sokakta, karartmaz geceleri patriyarka” başlığıyla bir bildiri yayımlandı.

Ankara’da da Çağdaş Mühendisler Grubu da yürüyüş için X hesabından paylaşım yaptı. Paylaşımda kadınlar saat 17.00’de TMMOB Mimarlar Odası’na çağrıldı. Yürüyüşün 20.00’de Sakarya Caddesi’nde olacağı söylendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.