Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (8 Mart 2024): Dünya Kadınlar Günü

Günaydın! Cuma sabahından herkese merhaba. Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Hiçbir kadının öldürülmediği, haklarının elinden alınmadığı, 8 Mart’ların bayram gibi geçtiği bir gelecek diliyorum. Kadınlar bugün Türkiye’nin her bir şehrinde Gece Yürüyüşü için sokakta olacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da. Erdoğan Türkiye ile Güçlenen, Türkiye’ye Güç Veren Kadınlar Programı’na ve TÜGVA Gençlik Buluşması’na katılacak, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy​​​​​​​ ile görüşecek.  AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum da Erdoğan’ı eşlik edecek. Kurum daha sonra Bahçelievler’de olacak.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Beşiktaş JK Başkanı Hasan Arat’ı ziyaret edecek, Gaziosmanpaşa Yaşam Merkezi’nin açılışına ve “Kadınlar Günü Etkinliği”ne katılacak, Üsküdar’da halk buluşması düzenleyecek. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel Eskişehir’de. Özel, Annelere ve Kadınlara Saygı ve Şükran Anıtı’nın açılışına, 8 Mart Kadınlar Günü El Emeği Sergisi’ne katılacak, partisinin il başkanlığını ziyaret edecek, Odunpazarı Meydanı’nda halkla buluşacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara’da olacak. Akşener, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Anıtkabir’i ziyaret edecek, Kuğulu Park’ta kadınlarla bir araya gelecek, Sincan-Törekent Cuma Pazarı’nda esnafı ziyaret edecek.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yakınlığı ile bilinen CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Burcu Köksal, seçim çalışmaları sırasındaki bir konuşmasında “Seçildiğimde belediyenin kapıları DEM Parti hariç her siyasi partiye açık olacak” dedi. Özgür Özel ise Uşak’taki mitinginde konuyla ilgili konuşmasında “Demin Afyonkarahisar’dan geldim ve Burcu Köksal’dan da selam getirdim. Bu sırada Afyon’da konuşurken ‘Belediyenin kapılarını ardına kadar açacağız’ diye söylerken orada bir küçük sürçülisan oldu, ‘Aman başkanım sen düzelt’ dedi. Afyonkarahisar Belediyesi’nin de, Uşak Belediyesi’nin de kapıları ardına kadar tüm siyasi partilere, tüm Uşak ve Afyonlulara açıktır” dedi. Köksal ise sözünün arkasında olduğunu, dil sürçmesi olmadığını söyledi. Köksal bunun üzerine tepkiyle karşılandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Bakırköy’deki konuşmasında Köksal’ın sözlerine cevap verdi. İmamoğlu, İstanbul’da parti ayırmadan herkese hizmet ettiklerini söyledi “‘Ben belediye başkanı olursam şu partilileri belediyeye almam, şu partililer hariç, şunlarla görüşürüm’ diyen ya kendine başka bir iş bulacak ya da başka parti bulacak, onu söyleyeyim” dedi. Özel, CHP’li belediye başkan adaylarının bir taahhütname imzalayacaklarını söyledi ve “‘Malvarlığımı seçildiğimde belediyenin kapısına asacağım’ diye taahhütname imzalayacaklar. Ayrıca CHP’li belediyeler kadın hakları konusunda, kadınların eşit temsili konusunda taahhütte bulunacaklar” diye konuştu. 

Mersin’de konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefeti eleştirerek ”Birbirleriyle kavga etmekten gözleri ne şehirleri ne de insanımızı görüyor. Bunlarda vizyon, proje yok. Hayalleri sadece kendi siyasi çıkarları ile sınırlı. Gelin, 31 Mart’ta bu Atatürk istismarcılarının devrini kapatalım” dedi. Erdoğan, Hatay’daki “Merkezi yönetim ile yerel yönetim el ele vermezse o şehre bir şey gelmez” söylemine benzer bir ifadeyle, Mersin’de de “Yerel yönetimlerde de görevi sizler Cumhur İttifakı’na verdiğiniz zaman biz ülkemizin dört bir yanını abat ederiz” diye konuştu. Meral Akşener ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın kendisi için söylediği “Adaylığımda samimi olsaydı, Altılı Masa’da ismimi gündeme getirebilirdi” sözlerine cevap verdi. Akşener, “Sayın Mansur Yavaş korkusunu, korkaklığını bizim partimize bir operasyon çekerek bir cesaret örneği haline çevirdi. Bunu çok ayıpladığımı ifade etmek isterim. Vatandaşın, sizlerin, milletin talebini kabul etmekten korktu, o cesareti gösteremedi, o mücadeleyi veremedi” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bakırköy’de Cumhuriyet Meydanı açılışına katıldı. İmamoğlu, Bakırköy’ün uzun yıllar boyunca ihmal edildiğini söyledi ve “25 yıl ihmal edilen Bakırköy’de yapılanların 10 katını beş yılda yaptık” diye konuştu. AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum da “Eşsiz İstanbul” tanıtım toplantısında konuştu, “1 Nisan’dan sonra haksız yere ekmeğinden edilen emekçilerimiz işlerine geri dönecek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.