Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cinsiyetçi ifadeler temizlenecek, aile yeniden tanımlanacaktı: İrlanda’da anayasa değişikliğine ezici çoğunluk karşı çıktı

İrlanda’da yapılan anayasa değişikliği referandumunda ezici çoğunluk “hayır” oyu kullandı. İrlanda Başbakanı, bu anayasa değişikliğiyle anayasadaki “çağdışı ve cinsiyetçi dili değiştirmeyi” amaçladıklarını söylemişti.

İrlanda’da yapılan anayasa değişikliği referandumunda ezici çoğunluk “hayır” oyu kullandı. Anayasa değişikliğinde kadının ailedeki rolü ve ailenin tanımı değiştirilecek ve cinsiyetçi diller temizlenecekti.

Referanduma katılan seçmenlerin yüzde 67,7’si anayasadaki aile tanımının “evliliğe dayanmayan birliktelikleri dahil edecek” şekilde düzenlenmesine karşı çıktı.

Aynı zamanda kadınların aile ve ev içindeki rolüyle ilgili anayasada yapılması istenen düzenlemeye de seçmenlerin yüzde 73,9 “hayır” oyu verdi. Bu düzenlemeye göre “bakım emeği” sadece kadının değil ailenin ortak bir görevi olacaktı.

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, başkent Dublin’de gazetecilere yaptığı konuşmasında seçmenlerin hükümetine iki kere darbe vurduğunu söyledi. Konuşmasına şöyle devam etti:

“Çoğunluğu bu oylamada ‘evet’ oyu vermeye ikna etmek bizim görevimizdi. Belli ki, bu konuda başarısız olmuşuz.”

Varadkar referandum öncesinde yaptığı açıklamalarda da “hayır” yönünde çıkacak bir kararın ülkeyi geriye götüreceğini söylemişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.