Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kate Middleton’ın fotoğraf krizi: Neden tartışma yarattı ve geri çekildi?

İngiltere Kraliyet Ailesi denildiği zaman aklımıza tuhaf söylentiler ve komplo teorileri gelmesi çok normal. En son örneği ise ocak ayında karın bölgesinden bir operasyon geçiren ve o günden bu yana kamuoyunda gözükmeyen Galler Prensesi Kate Middleton ile ilgiliydi. Hakkındaki söylentileri sonlandırmak için bizzat Kensington Sarayı tarafından paylaşılan fotoğraf, daha çok söylentilere neden oldu ve krize yol açtı. Peki kriz nasıl çıktı? Fotoğraf neden geri çekildi ve fotoğraftaki sorun ne?

Her şey 10 Mart Pazar sabahı Prens William’ın çektiği, Kensington Sarayı tarafından bizzat paylaşılan ve ajanslar tarafından abonelerine servis edilen bir fotoğrafla başladı. Anneler Günü için paylaşılan bu fotoğrafta Galler Prensesi Kate Middleton, çocukları Prens George, Prenses Charlotte ve Prens Louis ile birlikte gülüyordu.

Fotoğrafın kısa sürede sosyal medyada viral olması ve kullanıcıların fotoğraftaki “oynamaları” tespit etmesi üzerine dünyanın önde gelen uluslararası haber ajansları Reuters, Associated Press (AP), AFP ve Getty, manipülasyon gerekçesiyle fotoğrafı sistemlerinden silip ve abonelerini uyardı. Örneğin AP abonelerine geçtiği bilgi notunda, “Fotoğrafı incelediğimizde, üzerinde oynanmış gibi gözüktüğünü fark ettik” dedi.

Fotoğrafı geri çekmeyen tek yer ise ülkenin en büyük ajansı PA Media idi. PA Media, Buckingham Sarayı’ndan konuyla ilgili bilgi talep ettiklerini duyurdu. Beklenen açıklama geldi fakat önce fotoğraftaki sorunlara bakalım:

AP, abonelerine geçtiği bilgi notunda “Middleton’ın sol elinde bir tutarsızlık var” dedi. Doğruydu. Middleton’ın sol eli kızı Charlotte’un belinde görüldüğü noktada Charlotte’un hırkasının kolunda bir oynama var. Bu görüntü akıllara, “Acaba Charlotte’un elinin başka bir fotoğraftan mı kopyalandı?” sorusunu gündeme getirdi.

Bir diğer ayrıntı ise Charlotte’un eteği. Fotoğrafa baktığınızda siz de “Bir etek normalde böyle mi durur?” sorusunu soracaksınız.

Sorular ve sorunlar bitmiyor, bir diğeri ise Kate’in Louis’e sarılırken görünen bulanık eli.

Dikkatli sosyal medya kullanıcılarına göre arka fondaki ağacın ve çimenlerin kış ayında bu kadar yeşil görünmesi, akıllara acaba fotoğrafın arka planı yapay zekâ tarafından mı oluşturuldu sorusunu getirdi.

Kensington nasıl bir açıklama yaptı?

Bu tartışmalar devam ederken Kate Middleton, Kensington Sarayı’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Birçok amatör fotoğrafçı gibi ben de deneysel fotoğraf düzenleme denemeleri yapıyorum. Dün paylaştığımız fotoğrafın neden olduğu karışıklık için özür dilerim. Umarım herkes çok mutlu bir Anneler Günü geçirmiştir.”

Ne olmuştu?

Kensington Sarayı’ndan paylaşılan fotoğrafın amacı, klasik bir Anneler Günü kutlaması değildi. Amaç, Kate hakkındaki spekülasyon ve komplo teorilerini durdurmaktı. Fakat beklendiği gibi olmadı.

Peki Kate hakkında neden komplo teorileri üretiliyor?

42 yaşındaki Prenses, 17 Ocak’ta karın bölgesinden bir ameliyat geçirmişti. İki hafta hastanede yatan Kate’in nisan ayı başına kadar kamuoyuna çıkmayacağı söylenmişti. Kate’in bu şekilde ayrıntı vermeden ortadan kaybolmasının ardından bazı sorular ortaya atılmıştı: Acaba eşiyle arası mı bozuk? Psikolojik sorunlar mı yaşıyor? Komada mı?

Kate’in ameliyatının ardından Kral Charles’a da kanser teşhisi konulması bu komplo teorilerini büyütmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.