Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ölüm, aldatma, hastalık: Kate Middleton hakkındaki komplo teorileri nereden çıktı?

Buckingham Sarayı’nda kayıp aranıyor. Kim mi? Galler Prensesi Kate Middleton. Middleton, 16 Ocak’tan bu yana kamuoyu önüne çıkmadı, hakkındaki spekülasyon ve komplo teorileri Türkiye’deki sosyal medyayı işgal etti. Dikkatinizi çekiyorum, İngiltere’yi değil Türkiye’yi. Peki Kate Middleton nerede? Öldü mü aldatıldı mı yoksa bulimia mı oldu?

25 Aralık 2023, Galler Prensesi Kate Middleton en son Noel ayini için Sandringham Kilisesi’nde görüldü. Kim bilebilirdi ki bu, Kate’in görüleceği son etkinlik olacağını…

Kate ve William, Noel ayini için Sandringham’da görüldü.
25 Aralık 2023.

17 Ocak’ta geçirdiği karın ameliyatı ve akabinde peşi sıra yayımlanan açıklamalar, Kensington Sarayı’nın 10 Mart’ta Anneler Günü vesilesiyle paylaşılan fakat üzerinde “oynanan” fotoğraf, Kate’den hâlâ ses çıkmaması bazı komplo teorilerini beraberinde getirdi: 

BBC teyakkuza geçti, Kraliyet Ailesi büyük bir açıklama yapacak”, “BBC profil fotoğrafını kararttı, siyah yaptı”, “Charles öldü, duyurmaya hazırlanıyorlar”, “İngiltere’de bayraklar yarıya indirildi, Ölen Charles değil, Kate”, “William Kate’i aldattı” ve daha neler neler.

Peki BBC cidden logosunu siyaha mı çevirdi? Hayır.

BBC’nin çeşitli hesapları var: News, UK, World, Sport vs. BBC’nin X hesabında kullandığı logo hep siyahtı, 2021’den beri. Kırmızı olan BBC News, hâlâ da öyle:

Tüm bu komplo teorileri ve dezenformasyon içeren bilgiler dolaşıma sokuldu, hatta öyle ki “Kate”, “Charles” ve “İngiltere”, Türkiye’de Trend Topic (TT) listesine girdi. Kate hakkında 210 bin, Charles hakkında 130 bin paylaşım yapıldı.

Türkiye’de hal böyleydi fakat olayların yaşandığı iddia edildiği İngiltere’de halk olaylardan bîhaberdi. Ne “açıklamanın yayımlanacağı” öne sürülen BBC’de ne de Guardian’da Buckingham’da bir hareketlilik yaşandığına dair bilgi notu yoktu. Kraliyet Ailesi’nin haberlerinin aktarıldığı BBC sayfasındaki en son haber 2 gün öncesine aitti. 

Peki ne oldu da ardı ardına komplo teorileri üretilmeye başlandı. Tarih tarih inceleyelim.

16 Ocak 2024. Galler Prensesi Kate, başkent Londra’daki özel bir hastanede karın bölgesinden ameliyat oldu. Kensington Sarayı 17 Ocak’ta yaptıkları açıklamada, ameliyatın başarılı geçtiğini ve eve dönmeden önce 10 ila 14 gün hastanede kalmasının beklendiği ve Paskalya sonrasına kadar kamu görevlerine dönmesinin pek mümkün olmadığı belirtildi. 

İngiltere, Kate’den gelen ameliyat haberini anlamaya çalışırken 6 Şubat’ta Kral III. Charles’a kanser teşhisi kondu. Kral’ın tedavi süreci başlatıldı, bazı görevlerini oğlu Galler Prensi William’a devretti. Şu anda Charles’ın öldüğüne dair de komplo teorileri dolaşıyor fakat Charles’ı kanser teşhisi konulduktan sonra gördük. Kral Charles ve Konsort Kraliçe Camilla, 6 Şubat’ta Londra’daki evleri Clarence House’tan ayrılırken gülümsediler ve el salladılar.

Kral Charles ve Kraliçe Camilla.

29 Şubat’ta Kate’in sağlık durumu hakkında Kensington’dan bir açıklama daha geldi. Açıklamada, Kate’in eve döndüğü, durumunun iyi olduğu fakat kamu görevlerine dönmediği belirtildi. 

Takvimler 4 Mart’ı gösterdiği sırada Kate, arabasının içinde ilk kez fotoğraflandı. Audi marka arabasında görüntülenen Kate’in yüzünde büyük ve siyah güneş gözlükleri vardı. Fotoğraf da bulanıktı. Herkesin aklına malum soru geldi: Fotoğraftaki Kate değil miydi?

Kate Middleton’ın ameliyattan sonraki ilk fotoğrafı.

Charles’ın hastalığı ve tedavisi hakkında yürütülen süreç neden Kate için yürütülmüyordu?

Kraliyet Ailesi’ni yakından takip eden uzmanlardan Dr. Tessa Dunlop, Charles’ın hastalığına dair sürecin şeffaf bir şekilde ilerlemesinin Kate ile alakalı olduğunu söyledi: 

“Kraliyet ailesinin özel sağlık konularını açıklaması sıra dışıdır. Bu bağlamda, Kral’ın sağlık sorunları hakkında yapılan açıklamaların benzeri yok. Ayrıca zamanlaması nedeniyle de manidar ve kurnazca.”

Ve gelelim 10 Mart’ta. Komplo teorilerinin bitirilmesinin hedeflendiği fakat her şeyin ellere yüzlere bulaştırıldığı güne.

10 Mart sabahı Prens William’ın çektiği, Kensington Sarayı tarafından bizzat paylaşılan ve ajanslar tarafından abonelerine servis edilen bir fotoğraf ortalığı birbirine kattı. Anneler Günü için paylaşılan bu fotoğrafta Galler Prensesi Kate Middleton, çocukları Prens George, Prenses Charlotte ve Prens Louis ile birlikte gülüyordu.

Fotoğrafın kısa sürede sosyal medyada viral olması ve kullanıcıların fotoğraftaki “oynamaları” tespit etmesi üzerine dünyanın önde gelen uluslararası haber ajansları Reuters, Associated Press (AP), AFP ve Getty, manipülasyon gerekçesiyle fotoğrafı sistemlerinden silip ve abonelerini uyardı. Örneğin AP abonelerine geçtiği bilgi notunda, “Fotoğrafı incelediğimizde, üzerinde oynanmış gibi gözüktüğünü fark ettik” dedi.

Doğruydu, fotoğraftaki 16 farklı nokta ile oynanmıştı. 

İletişim danışmanları yapacağı işi eline yüzüne bulaştırınca Kensington’dan bir açıklama daha geldi. Kate’in imzasıyla yayımlanan açıklama şöyleydi: “Birçok amatör fotoğrafçı gibi ben de deneysel fotoğraf düzenleme denemeleri yapıyorum. Dün paylaştığımız fotoğrafın neden olduğu karışıklık için özür dilerim. Umarım herkes çok mutlu bir Anneler Günü geçirmiştir.”

Bu hata, komplo teorilerini güçlendirdi. Bazı iddialar şunlardı:

  • Kate ile William boşanacaklar; Saray’daki sessizliğin nedeni bu. William Kate’i Sarah Rose Hanbury ile aldattı ve hatta bu ilişkiden “gayrimeşru” bir çocuğu var. Komplo teorileri arasındaki en dikkat çeken ve ilgi gören iddia da bu.
Sarah Rose Hanbury, Prens William ve Kate Middleton.
  • Olduğu koronavirüs aşısı nedeniyle hastalanması da konuşulan başka bir komplo teorisi. Sosyal medyada bir kullanıcı şunları yazdı: “Kate Middleton aşıdan dolayı hastalandı ancak kimse toplum tarafından dışlanmadan aşı hastalığından söz edilemez. Yani İngiliz kraliyet ailesi, onu aylarca saklamak ve her şey yolundaymış gibi göstermek için fotoğrafa berbat bir photoshop yapmak gibi aptalca işlerle uğraşıyor. Hiçbir şey yolunda değil. Aşılar insanlığı mahvediyor.”
  • Kate, kayınvalidesi Diana gibi anoreksiya ve bulimia ile mücadele ediyor, 49 kiloya indi. 

Tüm bu komplo teorileri, Türkiye’deki gündemi belirleyedursun; göz önünde olmayı seven Kate’in ortadan kaybolması, komplo teorilerine cevapsız kalınması ve yürütülen süreç bir skandal. 

Şimdi gözler artık Buckingham ya da Kensington’dan yapılacak açıklamada. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.