Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da “Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı” düzenlendi | Leyla Zana programa katılmadı

İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından Diyarbakır’da “Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı” düzenlendi. Daha önce toplantıya katılacağı söylenen eski milletvekili Leyla Zana, konferansa katılmadı. Ayrıca DEM Parti, AKP ve CHP’li milletvekillerinin katılacağı programlar da iptal edildi.

İHD Genel Merkezi ve Diyarbakır Şubesi tarafından “Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı” düzenledi. Çok sayıda uzman, akademisyen ve gazetecinin davet edildiği programda yer alması beklenen eski milletvekili Leyla Zana konferansa katılmadı. DEM Parti, AKP ve CHP’li vekillerin katılacağı programlar da iptal edildi.

Öğleden sonra düzenlenecek oturumda konuşması beklenen Zana’nın Diyarbakır’daki Nevroz kutlamasına katılacağı belirtildi.

İktidar ve muhalefet vekillerinin buluşması iptal edildi

Konferansın açılış konuşmasını yapan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz, aslında konferansı 2020’de yapmak istediklerini, koronavirüs salgını nedeniyle yapamadıklarını, daha sonra da deprem felaketi nedeniyle konferansın ertelendiğini söyledi. İki buçuk aylık bir çalışma ile bu konferansı gerçekleştirdiklerini belirten Yılmaz, yarın (17 Mart) yapılacak bir oturumda konuşmacı olması beklenen DEM Parti, AKP ve CHP’li vekillerin oturuma katılamayacağını, bu etkinliğin daha sonra yapılacağını dile getirdi.

Yılmaz, tanıklık etmedikleri vahşet kalmadığını belirterek, “Yaşanan tüm acılara rağmen bugün bu salonda bulunan bizler ve artık çatışma, savaş istemeyen milyonlarca insan, kendi kimliklerimiz ile kabul görmek ve yaşamak istiyoruz. Bunun için onurlu ve adil bir barış sürecine ihtiyacımız olduğu bir hakikat olarak karşımızda duruyor” dedi.

“Barış sürecine daha çok ihtiyacımız var”

İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban ise Kürt sorununun çözümsüzlüğünün işleri daha karmaşık hale getirdiğini söyledi, “İHD olarak bir kez daha ülkenin temel sorununun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunun altını çiziyoruz. Bu temel sorunun en önemli halkası ise Kürt meselesidir. İnsan hakları ve demokrasi sorununun çözülebilmesi için yeni barış sürecine ve çatışma çözümüne her zamankinden daha çok ihtiyacımız var” diye konuştu.

Küçükbalaban şöyle devam etti:

“Kürt sorununun çözümsüzlüğü ve yeniden başlayan silahlı çatışmalar nedeniyle yaşamını yitirenler ile ilgili oldukça ağır bir bilanço ile karşı karşıyayız. Çatışma ve savaş ortamı ile birlikte genel baskı ortamında şiddetin öne çıkması ve beraberinde nefret dilinin zehrini akıtması kaçınılmaz oluyor.”
 
Küçükbalaban, çözüm için sorunun inkârından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi, “Kalıcı bir çatışmasızlık için Kürt meselesinin çözümünde önemli bir aktör olan Abdullah Öcalan’ın, ailesi ve avukatları ile görüşmesinin bir an önce önü açılmalıdır. Müzakere ile uzlaşı yolu açılmalı ve bu süreçlere siyasal ve toplumsal kesimlerin katılması sağlanmalıdır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.