Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Formula 1 tarihinin en çok kaza yapan pilotu: Andrea de Cesaris

Takuma Sato , Pastor Maldonado, Nicholas Latifi, Romain Grosjean… hepsinden önce Andrea de Cesaris vardı! Medyascope Spor’dan Deniz Su Özköylü “Formula 1’de bir sezonda en çok yarış dışı kalma” rekorunu elinde bulunduran Cesaris’i sizler için yazdı.

Formula 1 tarihinin en çok kaza yapan pilotu: Andrea de Cesaris

Bu ünvanı almayı hak edecek birçok pilot gelip geçmiştir. Mesela 1994-95 yıllarında aldığı 17 startın sadece beşinde finişi gören Taki Inoue’yi Andrea De Cesaris olmaktan alıkoyan tek şey belki de sporda geçirdiği süre. Ama kendisine bizzat güvenlik aracı tarafından çarpıldığını da eklersek Formula 1 defterini kapaması en doğrusu olmuş.

Taki Inoue’nin kazası

1959’da Roma’da doğan İtalyan yarış pilotu Andrea de Cesaris’in Formula 1 kariyeri, 1980’de iki yarışlık olmak üzere, sezon ortasında bir test sürüşünde hayatını kaybeden Patrick Dépailler’nin önce Vittorio Brambilla tarafından doldurulan yerini alarak, Alfa Romeo’da başladı. De Cesaris, İtalya Marlboro’da üst düzey yönetici babasının katkılarıyla bir sonraki sezon kendini Ron Dennis’in başa geçmesiyle yeni bir sayfa açan Mclaren International koltuğunda, John Watson’ın takım arkadaşı olarak buldu. De Cesaris bundan önce Formula 2’de Ron Dennis’in Project Four takımında da yer almıştı. Kısacası nereye gitse yanında gelen Marlboro sponsorluğu bir yana İtalyanın kendi de Dennis için iyi bir aday sayılırdı.

Yeniden canlanma çabası içindeki Mclaren 1981’de, şampiyonayı 6. sırada tamamlayan Watson ile üç podyum ve Silverstone’da bir birincilik gördü. Fakat diğer tarafta İtalyan pilotun Formula 1’deki ilk ful sezonu bolca hata ve kazayla geçti.

“1981 yılının ortalarında Niki Lauda’nın McLaren ile sözleşme imzaladığını ve benim takımdan ayrıldığımı biliyordum. Tüm bu baskıyı kaldıramayacak kadar gençtim. 20 yaşındaydım ve çok fazla deneyimim yoktu. Ama herkesin yılda bir ya da iki kazası olur.”

Yaptığı kazalarla “Andrea de Crasheris” lakabını alan De Cesaris, Formula 1 tarihinde başladığı yarışların sonuna en az kalabilen pilot. Ama elinde tuttuğu tek rekor bu değil. Kendisi aynı zamanda 208 Grand Prix ile galibiyet görmeden en fazla yarışta start alan sürücü. 14 senelik kariyeri boyunca girdiği yarışların 148’inde yarıştan çekilen İtalyan pilotun arka arkaya bitiremediği yarış sayısı 18. Tek bir sezonda göremediği damalı bayrak sayısı ise 14 (16 yarışta). Belki de gelmiş geçmiş en kötü ama en uzun kariyere sahip bu pilota McLaren’ın resmi sitesinde ayırdığı köşe şu şekilde: 

1981 Silverstone Grand Prix’si, Mclaren tarihinde John Watson’ın çabalarıyla alınan, yeni MP4 karbon fiber şasisinin ilk zaferiyle anılır. Fakat aynı yarışta takımın Andrea de Cesaris tarafından kullanılan, yarışın ilk turunun sonunda genç İtalyan tarafından beklenmedik şekilde terk edilen ikinci MP4’ü, yarışın büyük bir bölümünü Woodcote virajındaki tel örgülere gömülü şekilde geçirdi.

De Cesaris inkar edilemeyecek şekilde eğlenceli bir kişilik. Ancak Formula 1 kariyerini büyük ölçüde ailesinin, onun Mclaren’a gelmeden önce bir Alfa Romeo direksiyonuna geçmesine ön ayak olan Philip Morris ile bağlantıları sayesinde sürdürebildi. Ne yazık ki Mclaren’daki sezonu bir dolu talihsiz kazayla geçti ve bu nedenle Niki Lauda boşta ve dönemeye hazırken Ron Dennis’in onu bir sezon daha tutması söz konusu değildi. 

Mclaren’da geçirdiği bu can sıkıcı yılın ardından kendini kapının önünde bulsa da De Cesaris’in 1980-1994 yıllarını kapsayan kariyerinde toplamda dokuz takım yer alıyor. Demem o ki, Mclaren kapısı kapandı ama bir kez daha Marlboro’nun destekleriyle De Cesaris başladığı yere, Alfa Romeo Autodelta’ya döndü. Burada geçirdiği ilk yılında İtalyan adına yaşanan sayılı önemli olaylardan biri Long Beach’te aldığı pol pozisyonuydu. Fakat bu yarışta önce Niki Lauda tarafından geçilen pilot daha sonra kaza yaparak yarışa veda etti. Yine de bu sene içerisinde birincilik yolunda yakıtı bitmesine rağmen Monaco ile bir podyum görmeyi başardı. İstikrarlı ise yavaş, hızlıysa sakıncalı, her şey yolundaysa şansı yaver gitmeyen İtalyan o yılı 17. olarak kapadı. Alfa Romeo’da geçirdiği ikinci senesinde ise kısmen kendiyle olan savaşından ortaya çıkan kazaları azaldı.

İtalyan pilotun Alfa Romeo, Ligier, Minardi, Brabham, Rial ve Scuderia Italia’da geçirdiği dönemlerin ardından Eddie Jordan, yeni takımı Jordan Grand Prix’nin ilk sezonu için De Cesaris’i ve ihtiyacı olan Marlboro finansmanını yanına çekti. Takımın diğer pilotu ise Bertrand Gachot oldu. Jordan iyi bir ilk sene geçirerek Takımlar Şampiyonası’nı 5. sırada bitirdi. De Cesaris’in sürücü sıralamasındaki yeri ise dokuzdu. Zaman zaman, mesela Belçika Grand Prix’sinde, son turlarda araç arızalanıncaya dek yarışı lider Ayrton Senna’nın arkasında götürmeyi becerecek kadar iyi performansları oldu. Ama bu sene içinde takımda yaşanan başka büyük bir gelişme vardı. Bertrand Gachot sezon ortasında bir taksiciye saldırarak hapse girdi, onun boşalan koltuğunu devralansa Formula 1 sahnesine yeni çıkan 22 yaşındaki Michael Schumacher’dı. 

Eddie Jordan’ın 1992 sezonu için Cesaris’i takımda tutmak istediyse de, mali sorunlardan dolayı bu mümkün olmadı. Takımın Barclay Cigarettes ile sponsorluk anlaşması De Cesaris’in Marlboro desteğiyle çakışınca İtalyan pilot en güçlü sezonunu geçirdiği bu takımdan ayrıldı. Jordan’dan sonraki iki yılı Tyrell’de geçti. 1992 kariyeri içinde sağlam bir sezon olarak dursa da 1993 farklı bir hikayeydi. Takım bu sezonda başta motor olmak üzere araçta çeşitli değişikliklere gitti ve güncellemeler tamamen ters tepti. De Cesaris hayatında üçüncü kez bir sezonu hiç puan alamadan geride bıraktı ve yılın sonunda Tyrrell’den ayrıldı.

1994’te De Cesaris ilk defa bir yıla koltuksuz başladı. Ancak Eddie Irvine, Brezilya Grand Prix’si sonrası üç yarıştan men edilince Eddie Jordan, De Cesaris’i geri çağırdı. Bu yeni sayfa yine kazalarla başlasa da koltuksuz kalarak hamlayan İtalyan, Monaco’da kendini toparladı. Irvine bir sonraki yarış için geri döndü ama İtalyan pilot bu süreçte Sauber’in gözüne girebildi ve sezon devamında sakatlanan Karl Wendlinger’in yerini aldı. Ve bu Andrea de Cesars’in son takımı oldu.

De Cesaris, gülmelik mi yoksa ağlamalık mı karar vermesi zor 14 senelik kariyerinde tüm aksiliklere rağmen 5 podyum, 1 pol pozisyonu ve bir en hızlı tur alarak kimi zaman bazı açıklarını kapatmayı başardı. Böylece hiç podyuma çıkmadan en çok yarışta start alan pilot unvanı Nico Hulkenberg’e kaldı. Bunca kazadan sağ çıkan İtalyan 2014’te 55 yaşında ironik şekilde memleketi İtalya’da bir motosiklet kazasında hayatını kaybetti. Ama elindeki rekorların birçoğunu (çünkü 2024 sezonu boyunca birincilik alamaması durumunda yeni hiç galibiyet alamadan en çok yarışa katılan pilot Hulkenberg olacak) yakın zamanda kaybedecek gibi durmuyor. 

Yazan: Deniz Su Özköylü

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.