Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM’de yeni dönem | Prof. Dr. Osman Can: “Kadir Özkaya’nın seçilmesi, politik tartışmaların hedefindeyken AYM’nin bağımsızlığının göstergesi” 

Editör: Aliye Altınışık

Anayasa Mahkemesi’nin yeni başkanı Kadir Özkaya oldu. Eski AYM Raportörü Prof. Dr. Osman Can, Özkaya’nın seçilmesine ilişkin, “Kadir Özkaya’nın AYM Başkanı seçilmiş olması, AYM’nin bu kadar politik tartışmaların hedefinde olduğu bir dönemde bağımsızlığının önemli bir göstergesidir” değerlendirmesinde bulundu. 

AYM Genel Kurulu 21 Mart’ta yapılan oylamada, 15 üyeden dokuz üyenin oyunu alan Kadir Özkaya’yı yeni başkan olarak seçti. Başkanlık seçimi, Zühtü Arslan’ın AYM üyeliğinde görev süresinin 20 Nisan 2024’te sona erecek olması nedeniyle yapıldı.

Eski AYM Raportörü Prof. Dr. Osman Can, AYM’de yeni dönemi değerlendirdi. Can, Zühtü Arslan için “Anayasa Mahkemesi’nin bugüne kadar gördüğü en nitelikli başkanların başında gelir” dedi. Kadir Özkaya ile AYM’de yıllarca birlikte çalıştığını söyleyen Can, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kadir Özkaya yaşam tarzı, siyasi görüşü itibariyle farklı olabilir. Beğenir ya da beğenmezsiniz. Yargıç kimliğine sahip olarak bağımsızlığına düşkün, manipülasyona, talimata gelmeyen bir insan. Kendi bağımsızlığı içinde hareket eder, inandığı şeyi yazar. Eleştirebiliriz o ayrı bir şey. AYM Başkanı seçilmiş olması AYM’nin bu kadar politik tartışmaların hedefinde olduğu bir dönemde bağımsızlığının önemli bir göstergesidir. Kadir Özkaya da başkan olarak duruşu itibariyle bu bağımsız çizgiyi sürdürecektir.”

Medyascope Diyarbakır Temsilcisi Ferit Aslan, Diyarbakır’da yapılan Nevroz kutlamasında yaşananları aktardı. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul için “Beton İstanbul” benzetmesi yaptı. Medyascope Muhabiri Ayşegül Karagöz, İmamoğlu’nun Girişim ve Sürdürülebilirliğin Merkezi İstanbul’ Tematik Sunumu’ndaki mesajlarını aktardı. 

Medyascope il il seçmenin nabzını tutmaya devam ederken muhabirimizi Gülseven Özkan, Edirne’deki seçim yarışına ilişkin izlenimlerini anlattı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.