Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024 | Beyoğlu: 20 yıllık AKP dönemi bitiyor mu? 

31 Mart Yerel Seçimleri’ne çok kısa bir süre kala 20 yıldır AKP’nin yönettiği İstanbul-Beyoğlu’nda adaylara ve seçmene mikrofon uzattık. İlçede adaylar arasında kıyasıya bir yarış söz konusu. Hatta mevcut belediye başkanı ve aynı zamanda AKP’nin yeniden aday gösterdiği Haydar Ali Yıldız ile CHP’nin adayı İnan Güney arasındaki yarışın kafa kafaya gittiğini söylemek mümkün. Dağılan ittifaklar ve değişim talep eden Beyoğlulular bu seçimin kaderini değiştirecek gibi görünüyor. Peki, Beyoğlulular 31 Mart Pazar günü sandıkta kime oy verecek? 

Haber & Kurgu: Özge Elvan

Kamera: Egehan Deniz Koska

İstanbul’un kaderini belirleyecek 31 Mart Yerel Seçimleri’ne sayılı günler kala şehrin en önemli ilçelerinden Beyoğlu’nda seçimin nabzını tuttuk.

AKP kalesi sayılabilecek ilçeyi 2004’ten bu yana yönetiyor. 2019 Yerel Seçimleri’nde AKP’nin adayı Haydar Ali Yıldız, Beyoğlu Belediye Başkanlığı’nı yüzde 49,86 ile kazandı. Yıldız’ı Millet İttifak’ın adayı Alper Taş, yüzde 43,99 ile takip etti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 2024 Yerel Seçimleri’nde mevcut başkan Yıldız’ın karşısına İnan Güney’i rakip olarak çıkardı. İlçede Güney’i destekleyenlerin sayısı hiç de az değil. Seçmene sandıkta kime oy vereceğini, adaylara ise projelerini sorduk. 

İstanbul’un en hareketli ilçelerinden Beyoğlu’nda seçim heyecanı “yok” denecek kadar az. Mikrofon uzattığımız vatandaşların çoğu ekonomik krizden yakındı. Beyoğlu’nun mevcut yönetiminden memnun olmayan kimi seçmen değişim istedi, bazı seçmenler ise “Davamdan vazgeçmem” dedi. İlçenin diğer sorunları ise otopark yetersizliği, temizlik, altyapı, ilçe düzeni ve güvenlik olarak karşımıza çıktı. 

Beyoğlu seçmeni kime oy verecek?

Beyoğlu’ndaki turumuza ilk olarak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğduğu ve büyüdüğü Kasımpaşa’dan başladık. Burada ağırlıklı olarak AKP’li Haydar Ali Yıldız’ın fotoğraflarıyla karşılaştık. Çoğunlukla AKP’li seçmenin ikâmet ettiği bu semtte, İnan Güney’i destekleyenlerin sayısı da artmış durumda. Konuştuğumuz bazı Kasımpaşalılar, “Değişim gerekiyor” dedi. Bir seçmen ise Beyoğlu Belediyesi’nde torpil olduğunu söyledi, “Rizeli değilsen iş yok” diye konuştu.

Mevcut CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun adaylığını da sorduğumuz kimi seçmen, oyunu İmamoğlu’ndan yana kullanacağını söyledi. Bazı seçmenler ise İmamoğlu’ndan memnun olmadığını aktardı. Bir vatandaş “Tatil yapmak ona yakışıyor. Milletin aklıyla oynuyor. Murat Kurum’a oy vereceğim” dedi.

Daha önce oyunu AKP’ye verdiğini söyleyen bir başka seçmen ise artık CHP’nin adaylarını tercih edeceğini dile getirdi ve şöyle dedi:

“Önceden Ahmet Misbah Demircan yolları yapıyordu fakat ikinci dönemde mevcut yönetimin hiçbir çalışmasını görmedim.”

Bir başka AKP’li seçmen ise Kurum’a ve Yıldız’a o vereceğini vurguladı, “Ekonominin düzeltilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

“Başardığımızı gören muhalefet engellemek istedi, başarısız oldu” 

Daha sonra Okmeydanı Piyalepaşa Mahallesi’ne doğru ilerledik ve AKP’nin adayı Haydar Ali Yıldız’ın seçim çalışmalarını takip ettik. Kadınlarla buluşan Yıldız, kadınların sorunlarını ve taleplerini dinledi, halk ile selamlaştı, daha sonra kadınlarla bayrak yürüyüşü gerçekleştirdi. Bayrak yürüyüşünden önce röportaj yaptığımız Yıldız’a seçim çalışmalarını ve projelerini sorduk.

Medyascope’a konuşan Yıldız, vatandaşın karşısına 114 eserle çıktığını, Beyoğlu’nda önceliği çocuklara ve gençlere verdiğini, ilçede altı okulun yenileceğini ve 18 kütüphane açılacağını söyledi. Gençlerin ve çocukların ücretsiz spor aktivitelerine ulaşabileceğini söyleyen Yıldız, ayrıca YKS’ye girecek öğrencilerin sınav ücretlerinin ödeneceğini aktardı.

Yıldız’a Okmeydanı, Fetihtepe Mahallesi’ndeki tartışmalı kentsel dönüşüm projesini sorduk. Çok fazla tepki almadığını söyleyen Yıldız, bunun ideolojik bir direnç olduğunu söyledi, “Orada tencere, tava çaldılar, tiyatro oynadılar. Zaten halkın yüzde 90’ının istediği bir şeydi bu. Başardığımızı gören muhalefet, bunu engellemek istedi, başarısız oldu” dedi.

Kentsel dönüşüm projelerine devam edeceklerini söyleyen Yıldız, “Eylül ayında Fetihtepe’de vatandaşlara anahtarları teslim edeceğiz” diye konuştu.

“Beyoğlu’nda yüzü halka dönük olmayan bir belediye başkanı var”

Konuştuğumuz bir diğer isim CHP’nin adayı İnan Güney oldu. Güney ile projelerini, Beyoğlu’nun sorunlarını ve halkını konuştuk. Ekonomik krizin halkı çok yorduğunu aktaran Güney, vatandaşın bu yüzden CHP’yi bir çıkış noktası olarak gördüğünü söyledi. Mevcut yönetimin durağan olduğunu da ekleyen Güney, “Beyoğlu’nda iletişim sorunu yaşayan bir belediye başkanı var. Yoğun bir değişim talebi var ve değişim adresi olarak da vatandaş bizleri gösteriyor” dedi.

İlçede yüzü halka dönük olmayan bir belediyecilik yapıldığını ve Beyoğlu’nun bir sorun yumağı olduğunu aktaran Güney, “Bu dönem maalesef Beyoğlu’nun hiçbir sorununa köklü bir çözüm bulunabilmiş değil. Otoparktan dolayı insanlar kavga ediyor. Vatandaşın bu sorununu çözeceğiz” dedi.

Genç işsizliğini çözmek için adım atacaklarını aktaran Güney, işçiyi ve işvereni bir araya getireceklerini, Örnektepe Mahallesi’nde kadın dayanışma merkezleri açacaklarını, kadın istihdamına çözüm bulacaklarını, Beyoğlu’nun üç bölgesinde emekli evi açacaklarını ve burada emeklilerin çok uygun fiyatlara kaliteli zaman geçireceklerini söyledi.

Beslenme saati projesine de değinen Güney, çocukların iki öğünlerinin belediye tarafından karşılanacağını aktardı. Beyoğlu’nda ikâmet eden üniversite öğrencilerine yemek desteğinde bulunacaklarını söyleyen Güney, şehir dışından gelen öğrenciler için de yurt desteğinde bulunacaklarını aktardı. Projelerinde iddialı olan Güney “Haydar Ali Bey, yerel üretkenliği zayıf bir belediye başkanı. Dolayısıyla da önümüzdeki yerel seçimde kazanacağımıza olan inancımın en büyük dayanağı bu” dedi. 

Çok konuşulan üçlü fotoğraf

Beyoğlulular her iki adayı en son İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Piyalepaşa Camii Önü Zemin Altı Otopark ve Çevre Düzenlemesi projesinin açılış töreninde yan yana gördü. Her iki aday da bu fotoğrafla ilgili “olması gereken bir davranış” yorumunu yaptı. Yıldız, “İBB Başkanımız bizleri davet etti, biz de davete iştirak ettik. O açılışta da oradaki vatandaşlarımızla buluştuk” dedi.

Güney ise söz konusu fotoğrafın vatandaşın özlediği bir tablo olduğunu aktararak “Halktan birlikte olun mesajı alıyorum” dedi. 

İnan Güney’e destek artıyor

Daha sonra Cihangir’e doğru yürüdük. Daha çok muhalefet partilerini destekleyen seçmenin ikâmet ettiği semtte, mikrofon uzattığımız kimi vatandaş konuşmak istemedi. Bazı seçmenler ise kime oy vereceğini söylemeyerek “Değişim gerekiyor” dedi.

Cihangir’de Kurum’a ve Yıldız’a oy vereceğini söyleyen seçmenler de vardı, İmamoğlu ve Güney’i destekleyenler de. Mikrofonumuza konuşan bir seçmen, İmamoğlu’na ve Güney’e oy vereceğini söyledi ve Yıldız’ın vaatlerini hatırlatarak “41 vaadin 8-9 tanesi gerçekleştirilmiş. Beşini de İBB yapmış zaten. Herhangi bir belediyecilik faaliyeti yok” diye konuştu.

Bir başka seçmen ise “Cihangir solun kalesi. Buradan CHP çıkar. Artık sol gelmeli ve sol yönetmeli” dedi.

Daha çok Kürt seçmenin yaşadığı Tarlabaşı’na doğru ilerlediğimizde ise mevcut başkan Yıldız’dan memnun olmayan vatandaşlar, Güney’i destekleyeceklerini söyledi. DEM Parti’li bir seçmen “Yerelde CHP’yi destekleyeceğiz ancak İBB için kendi adayımızı çıkardık. Meral Danış Beştaş’a oy vereceğim. Beştaş’ın kazanamayacağını biliyorum ama onu destekleyeceğiz” diye konuştu. 

Taksim Meydanı’na doğru çıktığımızda kısa bir çekim yapacağımız sırada iki kez polisler tarafından durdurulduk. Turkuaz basın kartını soran polisler, çekim yapamayacağımızı ve kamera ile tripodu kaldırarak alandan uzaklaşmamızı söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.