Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024 | Fatih’te CHP’nin adayı Mahir Polat kaleyi ele geçirebilir mi?

AKP’nin 20 yıldır iktidarını koruduğu, daha çok muhafazakar kesimin yaşadığı ve göçmen nüfusunun da bir hayli yüksek olduğu İstanbul’un Fatih ilçesinde kimi seçmen değişim talep ederken kimi seçmen de daha önce oy verdiği partiyi desteklemeye devam ediyor. Ekonomik kriz ve artan göçmen nüfusu oy kullanma davranışlarında değişikliğe sebep olsa da mevcut yönetimden vazgeçmeyen seçmenin sayısı da ilçenin kaderini belirleyecek gibi görünüyor. Peki muhalefetin Fatih’te başardığı bu kırılma devam edecek mi? Fatihlilere sorduk, 31 Mart Pazar akşamı mevcut yönetime tamam mı yoksa devam mı diyecekler?

Haber & Kurgu: Özge Elvan

Kamera: Egehan Deniz Koska

Türkiye 31 Mart Pazar günü sandık başına gidiyor. İstanbul’un en kritik ilçelerinden biri olan Fatih’te seçmene ve adaylara mikrofon uzattık. 2019 Yerel Seçimleri’nde Fatih’te, Ekrem İmamoğlu yüzde 49,18 ile yarışı önde bitirdi. Rakibi Binali Yıldırım ise yüzde 49,06 oy alarak seçimi geride tamamladı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adayı Mahir Polat’a seçim sürecini, projelerini ve Fatih’in sorunlarını sorduk. AKP’nin mevcut belediye başkanı ve adayı Mehmet Ergün Turan’dan ise cevap alamadık. 

Fatih, 2004’ten bugüne AKP’nin yönetiminde. 2019 Yerel Seçimleri’nde AKP’nin adayı Mehmet Ergün Turan yüzde 53,03 ile belediye başkanı seçildi. CHP’nin adayı Soner Özimer ise yüzde 36,08 oy alarak seçimi kaybetti.

Mevcut başkanın karşısına CHP bu kez İstanbul halkının da yakından tanıdığı Mahir Polat’ı rakip olarak çıkardı. Polat’ı seçim çalışmaları sırasında takip ettik. Polat, 8 Mart Cuma günü kadınlara çiçek dağıttı ve halkla selamlaştı. Fatihliler tarafından sevgiyle karşılanan Polat, esnafın ve ilçedekilerin sorunlarını dinledi. Polat’a seçim sürecini, projelerini ve Fatih’in sorunlarını sorduk.

Tarihi yarımada olarak da bilinen Fatih, İstanbul’un merkezi sayılabilir. İlçe 57 mahalleden oluşuyor, tarihi yapılara, surlara, camilere, kiliselere ve müzelere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Sultan Ahmet Camii gibi önemli tarihsel yapılar da Fatih’te bulunuyor.

Tarihi zenginliklerle dolu olan Fatih’te de seçim heyecanı “yok” denecek kadar az. Mikrofon uzattığımız seçmenin neredeyse büyük çoğunluğu artan göçmen nüfusundan, ekonomik krizden ve emekliye yapılan zamdan yakındı. Medyascope mikrofonuna konuşan bir seçmen emekli olduğunu belirterek, “Bu seçimde oy kullanmayacağım. Beni yok farz edenleri ben de yok farz edeceğim” dedi. İlçenin diğer sorunlarının başında ise otopark yetersizliği, ilçe düzeni, altyapı ve kentsel dönüşüm geliyor. 

Fatih’te oy dağılımı

2019 Yerel Seçimleri’nde Fatih seçmeni belediye başkanlığı için her ne kadar AKP’nin adayı Mehmet Ergün Turan’ı desteklese de İBB başkanlığı için CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nu tercih etti. Ancak hem ittifakların dağılması hem de neredeyse her partinin aday çıkarmış olması Fatih’te kartların yeniden dağıtılmasına sebep olacak gibi duruyor. Mikrofonumuza konuşan seçmenin büyük çoğunluğundan CHP ve AKP adaylarının isimlerini duyduk. 

“Fatih’e kim gelirse gelsin buranın sorununu çözemez” 

Fatih’teki turumuza Mahir Polat’ın ziyaret ettiği Derviş Ali Mahallesi’nde başladık. Polat’ı sevgiyle karşılayan Fatihliler bu kez aynı heyecanda değildi. Kimseye oy vermeyeceğini söyleyen bir seçmen hiçbir adaydan memnun olmadığını belirtti ve “Hepsi çıkarcı” dedi.

İmamoğlu’na ve Polat’a oy vereceğini söyleyen bir başka Fatihli ise İmamoğlu’nun hizmetlerini beğendiğini belirterek “Fatih’e kim gelirse gelsin buranın sorununu çözemez” dedi. Milliyetçi görüşe sahip olduğunu söyleyen bir başka vatandaş ise bu seçimde CHP’ye oy verebileceği belirtti ve “Ülkenin huzuru yok” dedi.

İlçedeki göçmen nüfusunun artışı Fatih halkında güvenlik endişesi yaratıyor. Kutuplaşmanın arttığı semtte vatandaşların büyük çoğunluğunu güvende hissetmediklerini söyledi. 22 yıldır AKP’ye oy verdiğini aktaran bir vatandaş da artan göçmen nüfusundan rahatsız olduğu için bu kez CHP’ye oy vereceğini belirtti. İmamoğlu’ndan ve Polat’tan memnun olduğunu aktaran başka bir seçmen de “Kürt, Laz, Alevi ayırmıyor. Bazı şahıslar para derdinde” diye konuştu. 

AKP’li seçmenin çoğunlukta olduğu ilçede daha çok AKP’nin adayı Mehmet Ergün Turan’ın fotoğraflarıyla karşılaştık. Turumuza başlarken geçtiğimiz caddelerde birçok partinin seçim afişleri de bulunuyordu. Bazı vatandaşlar kameramıza konuşmayı tercih etmedi. Kayıt dışı konuşan Kürt seçmen de İmamoğlu’na oy vereceğini, mevcut adaydan memnun olmadığını ve İmamoğlu’nun sosyal yardımlarda bulunduğunu aktardı. Emekli bir Fatihli de AKP’nin adaylarına oy vereceğini belirterek, “Hizmetlerini çok gördük. Hiç kimseyi incitmiyorlar. Zam yapıyorlar ama insanları incitmeden geçinmemiz için tekrar zam yapıyorlar” dedi. AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum’a oy vereceğini söyleyen bir başka vatandaş da İmamoğlu’ndan memnun olmadığını aktardı, “Televizyonlardan görüyoruz. Hiçbir şey yaptığı yok” yorumunu yaptı. 

Ortak dert: Geçim sıkıntısı

Emekliye yapılan zam, ekonomik kriz ve düzensiz göç Fatih’te seçimin belirleyicisi olacak gibi görünüyor. Bu kez İmamoğlu’na oy vereceğini belirten bir seçmen, “Erdoğan’a verdik de ne oldu, maaşları düşürdü” dedi. AKP’li seçmenlerin bir kısmı ideolojik etkenlerden dolayı AKP’ye oy vereceklerini belirtiyor. AKP’nin hizmetlerinden memnun olduğunu aktaran vatandaşlar da sandıkta oyunu Kurum’a vereceğini aktardı.

Türkiye’yi sarsan ekonomik kriz Fatih’te de hissediliyor. Uğradığımız bir kıraathanede AKP’ye oy vereceğini belirten seçmen ile ödediği yüksek vergilerden yakınan başka seçmen arasında, “Ne kadar vergi ödedin devletine? Anam ağlıyor” tartışması çıktı. Vatandaşlar arasında gerilim oldukça yüksekti.

Hangi adaya oy vereceğini söylemeyen bir başka Fatihli ise “Yolum değişti bu sefer. Çocuklarım AKP’ye oy verirse onlara sütümü helal etmem. Hayat pahalılığı sorun” dedi. Kira fiyatları ve artan zamlardan yakınan vatandaşlar mevcut yönetimin değişmesini istiyorlar. Geçim sıkıntısı yaşadığını aktaran başka bir seçmen, “Asgari ücretle geçinen bir insan hem evine hem çocuğuna bakıp nasıl geçinebilir? Seçim için her şeyi yapıyorlar. Seçimden sonra ne olacak? Herkes koltuk sevdasında” diye sitem etti. Fatihlilerde, siyasi partilere karşı güven sorunu ve hayal kırıklığı mevcut.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.