Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YEREL SEÇİM 2024: Ankara | AKP’nin kalesi Altındağ’da Yavaş, Altınok’tan yüksek oy alır mı?

AKP’nin 2019’da yüzde 64,43 ile kazandığı ve dört dönemdir yönettiği Altındağ’da Mansur Yavaş’a ilgi, Turgut Altınok ile yarışır düzeyde. Yavaş’a desteğini belirten seçmen, CHP’nin ilçe adayını tanımıyor. Yavaş’ın oyunun partisinden yüksek göründüğü ilçede seçmenlere 31 Mart Yerel Seçimleri’ndeki tercihlerini sorduk. 

Birinci Meclis, Zafer Anıtı, Ankara Kalesi ve Ulus Çarşı’nın da içerisinde yer aldığı Ankara’nın eski kent merkezinde, Altındağ’da seçmenlere 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimde kimi destekleyeceklerini sorduk. Altındağ’da seçmen, Ankara’da gittiğimiz diğer ilçelere kıyasla seçime yönelik fikirlerini söylemekte daha açıktı. 

31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde AKP’nin yüzde 64,43, İYİ Parti’nin yüzde 27,37, Büyük Birlik Partisi’nin yüzde 3,49, Saadet Partisi’nin yüzde 2,49 ve Demokratik Sol Parti’nin yüzde 0,81 oy aldığı ilçede, bu kez CHP’de aday çıkardı. 

Altındağ’ı dört dönemdir AKP’li belediye başkanları yönetiyor. AKP, 2004’ten 2019’a kadar ilçeyi yöneten eski belediye başkanı ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcılığı görevinden aday olmak için istifa eden Veysel Tiryaki’yi aday gösterdi. Altındağ’ın mevcut belediye başkanı Asım Balcı ise Mamak’ta aday gösterildi. 

CHP ise İYİ Parti’den istifa eden Ramazan Değerli’yi ilçede adaylaştırdı. İYİ Parti’nin adayı ise Remzi Sağlam oldu. 

“Mansur Başkan hangi partide olursa ona oy vereceğiz”

“AKP’nin kalesi” olarak bilinen Altındağ’da Mansur Yavaş’ı destekleyeceğini söyleyenlerin sayısı oldukça fazla. İlçede CHP’nin adayı Ramazan Değerli’nin tanınırlığı düşük. CHP’yi destekleyeceğini söyleyenler ise “Yavaş ile uyumlu çalışma” istediklerini belirterek, Değerli’ye oy vereceklerini kaydetti. Seçmenler Yavaş’ın belediyeciliğinden memnun olduklarını anlattı:

  • “Mansur Yavaş’ın yaptığı işleri seviyoruz. İyi insan, dürüst insan. İYİ Parti’yi de gözetiyoruz. Artık AK Parti’den sıkıldık. Bu kadar zam, tabii zengin fakirin halinden anlamaz. Bir ‘dur’ demek lazım artık.”
  • “Mansur Yavaş gibi bir tane belediye başkanı daha dünyaya gelmiş mi? Yardımı yapan o, doğalgaz parasını veren o. İstanbul’da neden emekli maaşına zam açıklamıyor (Erdoğan’a)? O çaldı, yedi, biz değil. CHP’ye oy vereceğiz. Başka parti mi kaldı?”
  • “Ankara’da Mansur Başkan’ı destekliyorum, çalışmalarını beğeniyorum. Bizim için parti fark etmez, biz Mansur Başkancı’yız. AKP’yi daha önce desteklemedim ama başka sağ partilere oy verdiğimiz olmuştu. Şimdi Mansur Başkan hangi partide olursa ona oy vereceğiz. Bizim için belediyelerde kişi önemli, parti değil. İlçede de Mansur Başkan’ın gösterdiği adaya oy vereceğiz. Veysel Tiryaki eskilere göre iyiydi. CHP’nin Altındağ’da kazanma şansı yok ama Mansur Başkan kazanır.”
  • “Büyükşehirde Mansur Yavaş’ı destekleyeceğim. Bir proje yapmadan önce halka soruyor, onayı alıyor ve ardından icraat yapıyor. Her şey şeffaf. Turgut Altınok ‘A Takımı yok’ diyor ama büyükşehiri kazanırsa A Takımı kurar, at koşturur. Veysel Tiryaki üç dönem başkanlık yaptı. Bir dönem Ulus Hali’ni ziyaret etmedi, esnafı dolaşmadı. Acaba bu halde esnafın çoğu Haymanalı olduğu için mi? Böyle önyargılar oluşuyor.”

Ankara’da seçmen Altınok’un malvarlığını konuşuyor

Mansur Yavaş’ı destekleyenler arasında bir diğer gündem ise AKP’nin adayı Altınok’un malvarlığı. Kimi destekleyeceğini sorduğumuz bir seçmen, Altınok’a tepki göstererek, “Turgut Altınok ne yapmış? Malını açıklayamıyor yahû?” dedi. 

CHP seçmeni olduğunu belirten ve “Yavaş ile devam” diyen bir başka seçmen ise nedenini “Altınok da Yavaş da MHP’den geliyor ama Yavaş bana samimi geliyor” sözleriyle açıkladı.

Aynı seçmen Altınok’un malvarlığına değinerek şunları söyledi:

“45 senedir Ankara’dayım. Benim kazandığım parayı kralı kazanamadı. Benim bir tane dairem var, bu adamın 600 dairesi nasıl oluyor? Ben buna hayret ediyorum. Allah herkese versin ama bu değirmenin suyu nereden geliyor?”

“Belediye başkanının arkasında devlet olmalı”

Altınok’a Altındağ’da destek büyük. Altınok’u destekleyeceğini belirten seçmen, yerel yönetimle hükümetin aynı partiden olması gerektiğini savundu. Aynı isimler, ilçede de Veysel Tiryaki’ye oy vereceklerini ve Tiryaki’nin önceki başkanlık döneminden tanınan, bilinen bir isim olduğunu söyledi. 

  • “Bu yerel yönetimlerle devleti birbirine karıştırmamak lazım. Eğer şehrin gelişmesini istiyorsan arkasında birileri olması lazım. Onun için Turgut Altınok’u ve Veysel Tiryaki’yi destekleyeceğim. Mevcut belediye başkanımızın terbiyesini, üslubunu takdir ediyoruz ama maddi yönden arkanda devlet olursa şehir daha iyi gelişir. Tiryaki, yüzde 65-67 gibi oy oranlarıyla seçiliyordu, vatandaş memnundu, yine seçilir.”
  • “Altınok’u tanıyorum, yapacağı işi kestirebiliyorum. Büyükşehirde Turgut Altınok’u destekleyeceğim.”
  • “31 Mart’ta AK Parti’yi destekleyeceğim. Mansur Yavaş beş yılda ne yaptı ki? Ne yol yaptı, ne köprü yaptı. Melih Gökçek üç haftada bir köprü yapıyordu. Yavaş, asfalt bile dökmedi. Ulus Çarşısı fena değil ama bir park ile olmuyor ki.”

Kararsız seçmen: “İlçede Tiryaki, büyükşehirde Yavaş’ı destekleyebilirim”

Altındağ’da AKP’nin adayı Veysel Tiryaki’yi destekleyeceğini söyleyen bir esnaf ise büyükşehirde kararsız olduğunu anlattı. Karşılaştığımız pek çok seçmenin aksine ilçede ve büyükşehirde farklı partileri destekleyebileceğini belirten esnaf şunları söyledi:

“Ben Altındağ’da Veysel Tiryaki’yi destekleyeceğim. Uzun zamandır takip ediyorum, çalıştığına inanıyorum. Daha önceki dönemlerde yaptığı işleri beğeniyorum. Büyükşehirde ise kararsızım. Mansur Yavaş’ın yaptığı işleri de beğendim. Oy vermek istersem Mansur Bey’e verebilirim.” 

Seçmenin gündemi ekonomi: “Pide satılmıyor, devletimizde iş yok”

Ulus Hali’nde alışveriş yapan yurttaşların ve esnafın ise gündeminde hem ekonomi hem de seçim vardı. Mikrofonu görüp yanımıza yaklaşan bir seçmen, Ramazan pidelerinin olduğu tezgâhın doluluğunu göstererek, “Pide her Ramazan’da satılır. Bu Ramazan’da satılmıyor. Devletimizde iş yok” sözleriyle ekonomiye dikkat çekti. 

“Ramazan geldi, bereket geldi”

Balık satan bir esnaf ise farklı bir görüşü savunarak işlerin güzel olduğunu söyledi. Esnaf, Yavaş tarafından yenilenen yeni hali de beğendiğini belirterek, “Ramazan geldi, bereket geldi, işler çok güzel. Halin yeni halinden memnunum. Mansur Baba güzel yapmış. Her şey güzel, her şey güzel olacak. Yolu açık olsun, yine kazanacak inşallah” diye konuştu.  

“Fırsatçı bir iktidarın eline düşmüşüz”

Yine balık satan bir başka esnaf ise balığın ucuz olduğunu ancak alım gücünün düştüğünü belirterek hem ekonomi hem de seçim gündemine dair düşüncelerini paylaştı:

“Alım gücü düştü. Balık ucuz, et pahalı, gıda pahalı. Bu hükümet neden bir önlem almıyor bilmiyoruz. Gıda denetçileri bir gelsinler baksınlar. Bir kilo bayram şekeri 850 TL. Devlet bizi denetlemezse sonuç uçuruma gidiyor. Yazık, günah bu vatandaşa. Fırsatçı bir iktidarın eline düşmüşüz. İmamoğlu’na diyor ki ‘Bu paralar ne?’ Sen 128 milyar doları ne yaptın? Seninki nereye gitti? Seninki nereye gittiyse onunki de oraya gitmiştir. Sen çalmayacaksın ki öteki de çalmasın.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.