Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi’nde yaşayan köylüler, üç gündür süren su kesintisine tepki gösterdi. İkizköy Muhtarı Nejla Işık, “Üç gündür ‘patlak var’ dediler. Kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum ama biz inanmadık, inanmayacağız da santralin deposundaki pompa arızalıymış” dedi.
Yıllardır Akbelen Ormanı’nı termik santralden korumak için direnen İkizköylüler, şimdi de susuzlukla mücadele ediyor. Anka’ya konuşan İkizköy Muhtarı Nejla Işık, termik santralin deposundaki pompanın arızalanması nedeniyle susuz kaldıklarını söyledi.
“Fideler kurudu”
Muhtar Işık, iki haftadır İkizköy’de suların kesildiğini, üç gündür de su sorununun aşılamadığını aktardı, “Bahçe dikimi yaptı insanlar, bahçe fideleri kurudu sulayamadıkları için. Güttüğümüz hayvanlarımız susuz, evlerimiz susuz, çocuklarımız susuz, yaşlılarımız susuz. Bu kurumlar muhtar olarak bana bilgi verildi” dedi.
“Santralde hiç mi elektrikçi yok?”
Işık, “Patlağı bulamadılar, kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum ama biz inanmadık, inanmayacağız da. Santralin deposundaki pompa arızalıymış, dün akşamüzeri fark edilmiş. Santralde hiç mi elektrikçi yok da üç gündür o arıza giderilmedi? Soruyorum size, beni muhtar seçtikleri için mi İkizköylülere bu ceza?” diye konuştu.
“Yeter artık”
Gerekirse termik santrali basacaklarını söyleyen Işık, şöyle devam etti:
“Bu işin peşini bırakmayacağız. İnsanları zor tutuyoruz. Gerekirse santrali basacağız. Yeter artık. İnsanları susuz bıraktınız. Bu köyü terk edelim diye yapıyorsunuz. Bu köyü asla terk etmeyeceğiz. İkizköy’ün bir toprağını bile vermeyeceğiz. Düşün artık yakamızdan yeter.”
“Susuzluktan ölüyoruz”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Bölge halkından Ayşe Yener ise evinin mutfağından çektiği videoda “Bende alerjik astım var. Şirketin tozu, kirli hava beni koma etti. 10-15 tane ilaç kullanıyorum. Bakın tam karşımızda şirketin kaç tane kamyonu, toz duman, biz ölüyoruz. Yetmedi şirketin deposu patlamış, tamir olmadığı için İkizköy’e Karadam’a su vermiyorlar. Susuzluktan ölüyoruz. Ne içecek suyumuz var ne de bu bulaşıkları yıkayacak köy çeşmemiz var ben getiremiyorum” dedi.
KAYNAK: ANKA
Akbelen’de köylüler neden direniyor?
İkizköylüler, köylerinin bitişiğindeki Akbelen Ormanı’nın yok olmasını 2019’dan beri önlemeye çalışıyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük kısmında açık ocak linyit madeni işletilmesi için, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin sahibi YK Enerji şirketine 28 Kasım 2020’de izin verdi. Akbelen Ormanı’ndaki ağaçları kesip YK Enerji’ye bölgeyi kullanıma hazır biçimde teslim etmek isteyen OGM, 17 Temmuz 2021’de kesime gittiğinde karşısında İkizköylüleri buldu, kesimi önleyen İkizköylüler ve çevre aktivistleri o günden beri çadır nöbeti tutarak ormanı korudu.
Açık maden işletme izninin iptali için OGM’ye karşı açılan davada 7 Eylül 2021’de keşif ve bilirkişi incelemesi düzenlendi, keşif sırasında çıkan tartışmalar sırasında hâkim, İkizköylüler’in avukatlarına defalarca hakaret edince keşif iptal edildi. Tekrarlanmasına karar verilen bilirkişi incelemesi ve keşif önce koronavirüs nedeniyle ertelendi, sonra keşfin 1 Mart 2022’de yapılmasına karar verildi.
Ancak keşfin üzerine, 28 Şubat 2022’yi 1 Mart 2022’ye bağlayan gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin gölgesi düştü.
Resmi Gazete’de “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yönetmeliği” yayımladı. Buna göre “elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetleri”, zeytinlik alanlarda madencilik yapılmasına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı oluruyla izin verildi.
Muğla 1. İdare Mahkemesi, Ağustos 2022’de verdiği “yürütmeyi durdurma” kararını üçüncü bilirkişi raporuna dayanarak 2 Aralık 2022’de kaldırdı. Ardından İkizköylüler, 9 Aralık 2022’de karara itiraz etti. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. Dava Dairesi, İkizköylülerin itirazını 19 Aralık 2022’de reddetti.
- İkizköy bilirkişi raporu: Kalan ormanların da yok edilebilmesi için önce Akbelen Ormanı’nın ortadan kaldırılması lazım!
- Beklenen bilirkişi raporu, enerjiyi kanuna tercih etti: “Akbelen Ormanı’nda madencilik yapılabilir”
- Akbelen Ormanı’nda zeytinlikleri madene açan yönetmelik gölgesinde bilirkişi incelemesi
- Akbelen Ormanı’nda köylüler nöbette: Yılbaşı öncesi kesim planlanıyor