Ruanda hükümetinin sözcüsü Yolande Makolo, İngiltere’den ülkeye getirilecek sığınmacıların tamamını kabul edeceklerine dair bir güvence veremedi. İngiltere’nin Ruanda Planı kapsamında Ruanda’ya gönderilebielcek 52 bin kişiye ev sahipliği yapılıp yapılamayacağı sorusuna Makolo, “İlk iki yıl içinde kaç binini şu an kabul edebileceğimizi söyleyemem” dedi.
Ruanda hükümetinin sözcüsü Yolande Makolo, İngiltere’nin Ruanda Planı ve ülkeye gönderilecek sığınmacılar hakkında konuştu. İngiltere’nin Ruanda Planı kapsamında Ruanda’ya gönderilmeye uygun 52 bin sığınmacı bulunurken Makolo, “İlk iki yıl içinde kaç binini şu an kabul edebileceğimizi söyleyemem” dedi.
BBC’ye konuşan Makolo, ülkesinin başlangıçta yalnızca 200 sığınamcıyı kabul edeceğine yönelik iddiaları “bir yanlış anlaşılma” olarak nitelendirdi ancak 52 bin sığınmacıyı kabul edebileceklerine dair bir güvence vermedi. Makolo, BBC’deki röportajında şunları söyledi:
“Biz, İngiltere ile gerçekleştirdiğimiz ortaklık bağlamında bize gönderilecek sığınmacı ve göçmenlere ev sahipliği yapmaya hazırız. Şu an söyleyemeyeceğim tek şey bu program kapsamında ilk iki yıl içinde kaç bin kişiyi kabul edebileceğimiz. Bu biraz da sürecin kendisine bağlı.”
Gazetecilerin ülkenin başkenti Kigali’de bulunan ve sığınmacılar için geçici konak olarak kullanılacak Hope Hostel’i ziyaret ettiklerini belirten Makolo, buranın 200 kişiye ev sahipliği yapabilecek bir yer olduğunu aktardı. Makolo, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ancak Kigali çevresinde bulunan bazı işletmelerde görüşme içindeyiz. İlk turda sığınmacılara ev sahipliği yapacak işletmeleri ayarlamaya çalışıyoruz. Kısacası 200 sığınmacıya ev sahipliği yapacağımız söylentisi bir yanlış anlaşılma.”
İngiltere’nin Ruanda Planı nedir?
Ruanda Planı ise hükümetin iki yıl boyunca parlamentoya onaylatmaya çalıştığı ve oldukça tartışmalı bir plan. Bu plan kapsamında İngiltere’ye yasadışı yollarla giren sığınmacıların bazıları Ruanda’ya gönderilecek. Başvurusu başarılı olan sığınmacılara mülteci statüsü verildikten sonra da Ruanda’da kalmalarına izin verilecek. Başvurusu başarılı olmayanlar ise Ruanda’ya başka bir sebeple yerleşmeyi talep edebilir veya “güvenli bir diğer üçüncü dünya ülkesine” sığınma başvurusunda bulunabilir.
Bu plan ayrıca Ruanda’ya gönderilen sığınmacıların hiçbir şekilde İngiltere’ye geri dönmek için başvuruda bulunamayacağını belirtiyor.
Bu tasarı ayrıca herhangi bir sayı sınırlaması da koymuyor. Teknik olarak 1 Ocak 2022’den sonra İngiltere’ye yasadışı yollarla giren herkes Ruanda’ya gönderilebilir. Sunak, 22 Nisan Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında “sığınmacıları Ruanda’ya taşıyacak ilk uçuşun 10-12 hafta içinde kalkacağını” söylemişti. Uçaklarda kaç kişinin bulunacağına dair ayrıntı vermeyen Sunak “yaz mevsimi boyunca ve sonrasında ayda birden fazla uçuş” olacağını belirtmişti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: Guardian