1995’ten beri her cumartesi Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen ve gözaltında kaybettirilen yakınlarının akıbetini soran, faillerinin yargılanmasını talep eden Cumartesi Anneleri bugün 1000. kez Galatasaray Meydanı’nda buluşup oturma eylemi düzenledi. Galatasaray Meydan’ındaki polis bariyerleri 25 Ağustos 2018’den sonra yani 700. haftadan ardından ilk kez 1000. haftada kaldırıldı.
Cumartesi Anneleri 1000. haftalarında, 25 Ağustos 2018’den sonra yani 300 haftanın ardından ilk kez İstanbul – Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda polis ablukası olmadan bir araya geldi.
- Cumartesi Anneleri 1000 haftadır kayıplarını arıyor: “Sevdiklerimizi bulana kadar vazgeçmiyoruz”
- Cumartesi Anneleri’nin 1000. haftası | Galatasaray Meydanı’ndaki polis bariyerleri altı senenin ardından kaldırıldı
Özlem Zengin: “Cumartesi Anneleri’nin hassasiyetleri, acıları önemli”
Cumartesi Anneleri’nin 1000. haftası yaklaşırken AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin 23 Mayıs’ta yaptığı açıklamayla Cumartesi Anneleri’nin 1000. haftalarındaki eylemine izin verileceğini açıkladı ve “Bizim için Cumartesi Anneleri’nin hassasiyetleri, acıları önemli ama bu acılardan yola çıkarak bir farklı yöne yönelmesine de, bunun suistimal edilmesine de müsaade etmemek gerekiyor. Bize düşen hukuken de yapılması gerekenlerin takibidir” dedi.
Kayıp yakınları 1000. kez buluştular
25 Mayıs Cumartesi sabahının erken saatlerinde İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde ve Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, saat 12.00’de yapılacak sessiz oturma eylemi ve basın açıklaması için hazırlıklarına başladı. Alana her cumartesi olduğu gibi bu cumartesi de kayıplarını anmak için onların fotoğraflarını ve karanfilleri getirdiler.
Aralarında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak ve gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız’ın da olduğu Cumartesi Anneleri de eylemden önce meydana geldiler.
Eylem alanına siyah kumaş üzerine, 1000. hafta yazısı ile birlikte gözaltında kaybedilen kişilerin fotoğrafları bırakıldı, etrafı karanfillerle çevrelendi.
Eylem başlamadan önce Medyascope’a konuşan gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun, kendi haklılıklarıyla bu meydanı kazandıklarını söyledi, 29 gün gözaltına alınmasalardı bu meydanın kendilerine verilmeyeceğini ekledi. Galatasaray Meydanı’nın tekrar gözaltına alınmasını istemediğini belirten Hanım Tosun, “Sadece biz değil, herkes özgürce Galatasaray Meydanı’nda dolaşsın. Devlet bir an önce o arşiv odalarını açsın, bize mezar taşlarını göstersin. Kayıpları hangi kimsesizler mezarlığına defnetti, hangi çukurlara attı, bunların hepsi devletin arşivinde bulunuyor” dedi.
1000. hafta açıklamasına, kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları ile birlikte CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan, DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, DEM Parti Şanlıurfa milletvekili Mithat Sancar, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve eşi Savaş Buldan’ı kaybeden DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan eyleme katılan siyasetçiler arasındaydı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Vazgeçmiyoruz, vazgeçmiyoruz, asla vazgeçmeyeceğiz”
1000. haftanın basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Sebla Arcan yaptı.
“Kayıplarımız nerede?” diye soran Arcan, “1000 haftadır, soruyoruz: Sevdiklerimizi kaybedenler, bu insanlığa karşı suçun fail ve sorumluları neden cezasızlıkla korunuyor? 1000 haftadır haykırıyoruz: Unutmuyoruz, unutmuyoruz, asla unutmayacağız. Vazgeçmiyoruz, vazgeçmiyoruz, asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Gözaltında kaybedilen sevdiklerine dokunamadıklarını ancak her cumartesi onların resimlerini gururla taşıdıklarını dile getiren Arcan, “Mezarlarına çiçek koyamıyoruz ama her cumartesi onlar için Galatasaray Meydanı’na bir karanfil bırakıyoruz. Bu gelenek kuşaktan kuşağa aktarılarak sürüp gidecek. Galatasaray Meydanı’na bakan her göz, o meydandaki her taş, devletin bu büyük utancının ve Cumartesi Anneleri’nin direncinin tanığıdır” diye devam etti.
Daha sonra gözaltında yakınları kaybeden Cumartesi Anneleri ve Cumartesi İnsanları söz aldı. 19 yaşındayken gözaltında kaybedilen Özgür Gündem muhabiri Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe, “Çocuklarımız için adalet istiyoruz. Çocuklarımızın katilleri bulunsun. Faili meçhul değil, failler belli… Çocuklarımızın katilleri Tansu Çiller, Mehmet Ağar, Süleyman Demirel, Korkmaz Tağma’dır. Çocuklarımızın katillerinin adalet karşına çıkmasını istiyoruz” dedi.
“Adalet nerede?”
Hanife Yıldız, gözaltında kaybedilen 19 yaşındaki oğlu Murat Yıldız’ın akıbetini sordu ve şu cümlelerle devam etti: “Burası kayıp yakınlarının buluşma yeri, acılarımızı ağırlarımızı seslenme yeridir. Kayıplarımız nerede, kaybedenler nerede diye haykırdığımız yer ve alan. 1000 haftadır haykırıyoruz: Adalet nerede?”
Cumartesi Anneleri açıklamalarını yapıp oturma eylemlerini tamamladıktan sonra Galatasaray Meydanı’ndan ayrıldı.
Cumartesi Anneleri’nin 700. haftasında ne oldu?
Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumartesi Anneleri’nin yaklaşık altı yıl önce düzenlenen 700. hafta buluşmasının Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasının ve polisin sert müdahalesinin Anayasa’nın 34. maddesince garanti altına alınan “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının” ihlali olduğuna dair iki ayrı karar verdi. Kararın ardından Cumartesi Anneleri 8 Nisan 2023’te bir kez daha yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’na çıkmak istedi ancak polis müdahalede bulunarak, kayıp yakınlarını gözaltına aldı.
Kararın ardından Cumartesi Anneleri 8 Nisan 2023’te bir kez daha yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’na çıkmak istedi ancak polis müdahalede bulunarak, kayıp yakınlarını gözaltına aldı.
Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’na alınmamasını kastederek, “İzin vermedik çünkü artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik. Anneliğin terör örgütünce istismar edilmesine, teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık?” dedi.
25 Ağustos 2018’den yaklaşık beş buçuk yıl sonra, ilk kez 11 Kasım 2023’teki 973. hafta buluşmasında Cumartesi Anneleri engelleme ve gözaltı işlemi olmadan Galatasaray Meydanı’ndaki basın açıklaması yaptı, polis bariyerleriyle kapatılan meydana bariyerlerin üzerinden karanfil attı.