Sokak köpeklerinin öldürülmesini içeren ve kamuoyunda tepkilere neden olan 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ilk beş maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. İlk beş maddede, “Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesinin yürürlükten kaldırılması, rehabilite edilen köpeklerin sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılması ve sokak köpeklerinin Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre öldürülmesi yer alıyor. Teklif üzerindeki görüşmeler bugün devam edecek. İşte Genel Kurul’da kabul edilen beş madde.

Sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na 29 Temmuz Pazar günü geldi. Sabaha kadar süren görüşmelerde kabul edilen tartışmalı beşinci madde, sokak köpeklerinin öldürülmesinin yolunu açıyor.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda tartışma yaratan beşinci maddede yapılan değişiklik ile “ötanazi” sözcüğü metinden çıkarıldı.
- Sokak köpeklerine ilişkin yasa teklifinin 5. maddesi komisyonda kabul edildi: “Ötanazi” sözcüğü kaldırıldı, muhalefet “kelime oyunu” yapıldığını söyledi
- CHP ile AKP hayvanların “ötanazi” adı altında öldürülmesini öngören yasa teklifini görüşüyor: Dördüncü madde de kabul edildi
- Sokak hayvanlarına ilişkin kanun düzenlemesi Genel Kurul’da: Ötanaziye atıfta bulunan 5. madde Meclis’ten geçti
“Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır”
Buna göre, “bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara”, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun dokuzuncu maddesindeki şu hükümler uygulanacak:
“Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.”
“Sahipsiz hayvanların yaşamaları desteklenmelidir” ifadesi kaldırılıyor
Üçüncü maddede, “Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesinin yürürlükten kaldırılması istenirken, dördüncü maddede rehabilite edilen köpeklerin sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılması öngörülüyor.
“Sahipli hayvan-sahipsiz hayvan”
Teklifin ikinci maddesine göre sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Teklifin birinci maddesinde ise kanunun amacının tanımı değiştirilerek, “İnsan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ibaresi eklendi.