Elon Musk, X boykotuna katılan şirketlere dava açtı

Elon Musk’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter), bir dizi büyük şirkete ve Dünya Reklamverenler Federasyonu’na (WFA) karşı dava açtı. Dava, şirketlerin platformu hukuka aykırı bir şekilde boykot ettiğini ve bunun sonucunda X’in “milyarlarca dolar” reklam geliri kaybettiğini iddia ediyor.

Davada adı geçen şirketler arasında Unilever, Mars, CVS Health ve Orsted bulunuyor. X, bu şirketlerin WFA’nın Sorumlu Medya için Küresel İttifak (GARM) girişimi aracılığıyla, platformun reklamverenlere yönelik güvenlik standartlarını karşılamasına rağmen harcamalarını haksız yere kestiğini öne sürüyor.

Elon Musk, konu hakkında X üzerinden yaptığı açıklamada “İki yıl boyunca barışçıl olmayı denedik, şimdi savaş zamanı” dedi. X’in CEO’su Linda Yaccarino ise “İnsanlar, fikirlerin pazarı kısıtlandığında zarar görüyor. Küçük bir grup insan, neyin para kazandırılacağını tekelleştirmemeli” şeklinde bir açıklama yaptı.

Dava, Musk’ın 2022 yılında Twitter’ı satın almasının ardından yaşanan reklam geliri düşüşüyle ilgili. Bazı şirketler, Musk’ın zararlı çevrimiçi içeriği kaldırma konusunda yeterince ciddi olmadığı endişesiyle platformda reklam vermekten çekinmişti. X, satın alımdan sonraki bir yıl içinde reklam gelirlerinin yarıdan fazla düştüğünü belirtti.

X, davada belirtilmeyen miktarda tazminat ve reklam harcamalarını kısıtlamaya yönelik herhangi bir çabaya karşı mahkeme kararı talep ediyor. Platform, rakiplerine kıyasla benzer marka güvenliği standartları uyguladığını ve GARM tarafından belirlenen standartları “karşıladığını veya aştığını” iddia ediyor.

Ancak hukuk uzmanları, davanın başarı şansının düşük olduğunu düşünüyor. Eski ABD Adalet Bakanlığı Antitröst Bölümü Başkan Yardımcısı Bill Baer, “Genel olarak, siyasi motivasyonlu bir boykot antitröst ihlali değildir. Bu, Anayasamızın Birinci Değişikliği kapsamında korunan bir ifade özgürlüğüdür” dedi.

Öte yandan, X’in reklam gelirlerindeki düşüş, platformu yeni gelir kaynakları aramaya itti. X Premium adlı abonelik hizmeti, kullanıcılara ek özellikler ve daha az reklam sunuyor, ancak şu ana kadar çok az kullanıcı tarafından tercih edildiği görülüyor.
Musk, X’i ödeme işlemleri, aramalar ve daha fazlasını yönetebilen bir “her şey uygulaması”na dönüştürmekten bahsetti, ancak bu vizyonun gerçekleşmesi yıllar alabilir. Bu süre zarfında X’in hedefi, ayrılan büyük reklamverenlerin yerini küçük işletmelerden oluşan geniş bir müşteri tabanıyla doldurmak.

X çalışanları ise hızlı bir şekilde yeni reklamverenler çekmek için yoğun çaba gösteriyor. Aksi takdirde, reklam gelirlerindeki düşüş, yatırımcılardan veya Musk’ın kendisinden bir kurtarma operasyonu gerektirebilir.

Sonuç olarak, Elon Musk’ın X’i zorlu bir dönemden geçiyor. Bir yandan hukuki mücadele verirken, diğer yandan yeni gelir modelleri geliştirmeye çalışıyor. Önümüzdeki dönemde, X’in bu krizi nasıl yöneteceği ve sosyal medya sektöründeki konumunu nasıl koruyacağı merakla bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.