DEM Parti İmralı heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder, IKBY temaslarına ilişkin yaptığı açıklamada “yeni sürece destek verildiğini” söyledi. Önder, görüştükleri parti liderlerinin Abdullah Öcalan’a mesajlarının olduğunu söyledi, “Bunu sayın Öcalan’a ziyaretimizde ileteceğiz” dedi.
DEM Parti İmralı heyetinin Irak temasları dün (19 Şubat) sona erdi.
Heyette yer alan Sırrı Süreyya Önder, Mezopotamya Ajansı’na konuştu.
“Öcalan’a ve muhataplarımıza aktaracağız”
Görüşmelerin olumlu bir havada geçtiğini söyleyen Önder, “Görüştüğümüz bütün siyasi şahsiyetler, kurum ve partilerden büyük bir coşku ve hüsnü kabul gördük. Bunun için öncelikle onlara teşekkür etmek istiyorum. Onların da sürece dair önerilerini, uyarılarını ve desteklerini aldık. Bunlar bizim için ve barış için çok kıymetliydi. Bunu Sayın Öcalan’a ve muhataplarımıza aktaracağız” dedi.
Ağırlıklı olarak Abdullah Öcalan’ın değerlendirmelerini aktardıklarını ifade eden Önder, “Sorduğu soruları ilettik. Onlara cevap oluşturmaya çalıştık. Bununla beraber ulusal birlik meselesi de konuşulan meseleler arasındaydı. Barışa dönük olabilecek en geniş toplumsal zemini oluşturmaya çalıştık” diye konuştu.
“Detayları Öcalan’a ileteceğiz”
Bu arada yeni sürece dair tam destek verildiğini dile getiren Önder, şunları söyledi:
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
“Büyük bir kıymet biçtiler. Görüştüğümüz tüm muhataplar, mesajlara ve yapılacak olan çağrıya büyük bir kıymet biçtiler. Bu da açıkçası bizi hem onurlandırdı hem de umutlandırdı.”
Görüştükleri parti liderlerinin de Abdullah Öcalan’a mesajlarının olduğunu aktaran Önder, “Elbette desteklerini ilettiler. Başka detaylar da var. Bunu Sayın Öcalan’a ziyaretimizde ileteceğiz” dedi.
Heyetin görüşme trafiği
DEM Parti’nin 16 Şubat’ta başlattığı Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki aktörlerle bir dizi görüşme gerçekleştirdi. DEM Parti İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcümüz Berdan Öztürk, milletvekilleri Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Mehmet Kamaç ile Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından oluşan heyetin Kürdistan Bölgesel Yönetimi temasları 19 Şubat’ta tamamlandı.