Bant daraltması: İki gündür devam eden sosyal medya kısıtlaması sona erdi mi?

Sosyal medya kullanıcıları, 21 Mart sabahından itibaren Instagram, X, Facebook ve diğer platformlara yeniden erişebilmeye başladı. Kesinti süresince milyonlarca yurttaşın iletişimi sekteye uğradı.

Bant daralması: İki gün süren sosyal medya engeli sona erdi mi?
Sosyal medya kısıtlaması kaldırıldı mı?

İki gün süren sosyal medya kısıtlaması, herhangi bir resmi açıklama yapılmadan kaldırıldı. 19 Mart tarihinde başlayan erişim sorunları, popüler platformlarda yavaşlama ve zaman zaman tamamen erişilememe sorunlarına yol açtı. Kullanıcılar fotoğraf ve video paylaşamadı, mesajların iletilmesinde gecikmeler yaşandı. Sosyal medya trafiğinin birden bire kısıtlanması, dijital iletişime bağımlı şirketleri ve bireyleri hazırlıksız yakaladı. Bazı işletmeler müşterileriyle iletişim kuramadı, e-ticaret platformları satışlarında düşüş yaşadı.

 İfade Özgürlüğü Derneğinden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, 19 Mart Çarşamba gününden itibaren uygulanan ”bant daraltmanın” sona erdiğini bildirdi.

VPN kullanımı tavan yaptı: Dijital özgürlükler tartışması alevlendi

Kesinti süresince VPN kullanımı rekor seviyeye ulaştı. Teknoloji mağazalarında VPN uygulamalarının indirilme sayısı olağanüstü arttı. İnternet kullanıcıları sosyal medya yasağını aşmak için alternatif yöntemlere başvurdu. Sivil toplum kuruluşları, erişim engelleriyle ilgili endişelerini dile getirdi.

İletişim hukuku uzmanlarından Yaman Akdeniz, kısıtlamanın yasal dayanağı olmadığını ve halka bunun şeffaf bir şekilde açıklanması gerektiğini belirtti. Akdeniz, internet erişiminin temel bir hak olduğunu ve keyfi olarak kısıtlanamayacağını vurguladı.

Bant daraltması: İki gün süren sosyal medya engeli sona erdi mi?
Sosyal medya kısıtlaması kaldırıldı mı?

Sosyal medya kısıtlamasının ekonomik etkileri gözlenmeye başladı

Dijital kısıtlamasının ekonomik sonuçları da dikkat çekti. Dijital pazarlama şirketleri iki günlük kayıplarını hesaplamaya başladı. Bu konuda önümüzdeki günlerde daha somut sayılar elde edilecek. Telekomünikasyon uzmanları, kısıtlamanın Türkiye ekonomisine milyarlarca TL’lik zarar verdiğini tahmin ediyor.

Sosyal medya reklamlarına dayalı iş modelleri kullanan küçük işletmeler gelir kaybı yaşadı.

Resmi açıklama yapılmadı

Kısıtlamanın başlangıcında ve sonlandırılmasında resmi bir açıklama yapılmadı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Ulaştırma Bakanlığı süreç boyunca sessizliğini korudu. Uzmanlar, internet erişiminin bu şekilde kısıtlanmasının ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti. Sosyal medya kullanıcıları, kısıtlamanın kalkmasının ardından duruma tepki gösterdi.

Ne oldu?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Mart Çarşamba günü gözaltına alındı.

İmamoğlu’na iki farklı suçlama yöneltiliyor: Yolsuzluk ve kent uzlaşısı.

Yolsuzluk soruşturmasının ayağı, “CHP’de para sayma görüntüleri”ne dayanıyor.

Olaya ilişkin ifade veren tanıkların, “İBB Başkanı İmamoğlu ile çok sayıda kişinin iş adamlarını para vermeye zorladıkları, bazı iş adamları ile hareket ederek haksız kazanç sağladıkları, piyon kişiler üzerinden alım satımlar yaparak suçtan elde ettikleri parayı akladıkları para transfer ve tahsilinde ‘gizli kasa’ diye tabir edilen sivil kişileri kullandıkları” yönündeki beyanları nedeniyle rapor hazırlandı.

Bu raporun ardından da başsavcılık 100 kişi hakkında soruşturma başlattı.

Ekrem İmamoğlu ve 99 şüpheli hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından gözaltı kararı verildi.

İmamoğlu’na “suç örgütü lideri” denildi.

İmamoğlu’na ayrıca “kent uzlaşısı” bağlamında “PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek” suçlaması yöneltildi.

Bu soruşturmada da İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu yedi kişi gözaltına alındı.

Kent uzlaşısı soruşturması kapsamında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Reform Enstitüsü Başkanı Mehmet Ali Çalışkan ve Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir de gözaltına alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.