Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ile Siyasetname (64): İmamoğlu’nun tutuklanması Türkiye’yi nereye götürüyor?

Ekrem İmamoğlu

Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ile Siyasetname’nin yeni bölümünde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasını değerlendirdik. Kalaycıoğlu, “Türkiye sultanizm rejimiyle yönetiliyor, çıkışın yolu 2017 öncesine dönmek” dedi.

İmamoğlu’nun tutuklanması, siyasi bir müdahale mi?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve görevden alınması sonrası başlayan protestolar, Türkiye’nin demokratikleşme sürecine dair tartışmaları yeniden alevlendirdi. Siyaset bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, bu süreci “sultanizm rejiminin pekişme çabası” olarak yorumladı. Kalaycıoğlu’na göre yerel yönetimlerin merkeze bağlanması ve muhalefetin hedef alınması, Türkiye’deki rejimin demokratik ilkelerden uzaklaştığını gösteriyor.

Ekrem İmamoğlu
İmamoğlu’nun tutuklanması Türkiye’yi nereye götürüyor?

Yerel yönetimden merkeziyetçiliğe geçişin sonuçları

2017 anayasa değişikliğiyle yürürlüğe giren yeni yönetim modeli, Kalaycıoğlu’na göre halkın yönetime katılımını asgariye indirdi. “Tek kişinin karar aldığı bir yapı, hem kurumsal yozlaşma hem de ekonomik istikrarsızlık yaratıyor” diyen Kalaycıoğlu, İmamoğlu’nun görevden alınmasının da bu çerçevede okunması gerektiğini belirtti. Özellikle İmamoğlu’nun diplomasına ilişkin sürecin hukuki temelden yoksun olduğuna dikkat çekti.

Dört Y sarmalı: Yoksulluk, yozlaşma, yolsuzluk ve yasaklar

Kalaycıoğlu, Türkiye’deki mevcut rejimin temel dayanağının “Dört Y” olduğunu vurguladı: Yoksullaşma, yozlaşma, yolsuzluk ve yasaklar. Türkiye’nin yolsuzluk ve gelir dağılımı endekslerinde ciddi gerileme yaşadığını söyleyen Kalaycıoğlu, ekonomik sorunların da siyasi baskılarla birleşerek istikrarsızlık yarattığını belirtti.

Çıkış yolu: 2017 öncesine dönüş mü?

Kalaycıoğlu’na göre bu durumdan çıkışın yolu 2017 anayasa değişikliğinin geri alınmasından geçiyor. Kuvvetler ayrılığına dayalı, seçmenin yönetime katıldığı demokratik bir sistemin yeniden kurulması gerektiğini söyleyen Kalaycıoğlu, ekonomik ve sosyal istikrarın ancak hukuk devletiyle mümkün olabileceğini vurguladı. “Bu tablo, gençlerin ve halkın güçlü bir değişim talebine dönüştü” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.