Trump yönetimi neden yüzlerce üniversite öğrencisinin vizesini iptal etti?

Trump yönetimi neden yüzlerce uluslararası öğrencinin vizesini iptal etti?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump yönetimi, ülke genelindeki üniversitelerde okuyan yüzlerce uluslararası öğrencinin vizesini iptal etti, çok sayıda öğrenciyi ise kampüslerde hiçbir uyarı olmadan gözaltına aldı. Peki ABD’de neden yüzlerce üniversite öğrencisinin vizesi iptal ediliyor?

Sosyal medyada yayılan videolarda sivil kıyafetli ICE (Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza) memurlarının öğrencilere evlerinin önünde veya sokak ortasında yaklaşarak gözaltı işlemi gerçekleştirdiği görülüyor. Öğrenciler, kendilerine hiçbir açıklama yapılmadan alıkonulduklarını ve haklarını kullanmalarına fırsat tanınmadığını ifade ediyor.

Inside Higher Ed’in hazırladığı bir izleme haritasına göre şu ana dek 80’den fazla üniversitede öğrenci vizeleri iptal edildi. Bu kurumlar arasında Texas A&M, University of Florida, University of Oregon, University of Colorado, Columbia, Harvard, Yale, Stanford gibi hem kamu hem de özel üniversiteler yer alıyor.

Washington Post’un aktardığına göre Arizona State University’de en az sekiz, UC Berkeley’de ise en az altı öğrencinin vizesi iptal edildi. Wall Street Journal, Kaliforniya Üniversitesi sisteminde toplam 57 vize iptali olduğunu belirtiyor.

Gerekçe: “Ulusal çıkarlara aykırı faaliyetler”

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, geçen ay yaptığı açıklamada en az 300 vizenin iptal edildiğini doğruladı ve sayının daha yüksek olabileceğini söyledi. Rubio, vizeleri iptal edilen kişilerin ABD’nin ulusal çıkarlarına aykırı faaliyetlerde bulunduğunu savundu.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio
ABD’de neden yüzlerce üniversite öğrencisinin vizesi iptal ediliyor?
Dışişleri Bakanı Marco Rubio’ya göre gerekçe “aykırı faaliyetler”

Rubio’ya göre bu kişiler arasında, pro-Filistin gösterilerine katılanlar ve bazı küçük yasal ihlalleri olanlar da var. Örneğin Minnesota Üniversitesi’nde eğitim gören bir Türk vatandaşı, daha önceki alkollü araç kullanma cezası nedeniyle mart ayında gözaltına alındı. Diğer bazı öğrencilerin yalnızca hız cezası nedeniyle hedef alındığı belirtiliyor.

Kimler gözaltına alındı?

Gözaltına alınanlar arasında hem öğrenci vizelileri hem de ABD’de kalıcı yasal oturma iznine sahip kişiler bulunuyor. Gözaltına alınanlar, ülke genelindeki göçmen gözaltı merkezlerine gönderiliyor. Bazı tutuklular, hiçbir suç işlememiş ya da herhangi bir protestoya katılmamış olmalarına rağmen gözaltına alındıklarını söylüyor.

En dikkat çeken örneklerden biri Columbia Üniversitesi mezunu Mahmud Halil. Kalıcı yasal ikamet statüsüne sahip olan Halil, mart ayında üniversiteye ait evinde gözaltına alındı. Bir diğer örnekse Tufts Üniversitesi öğrencisi ve Türk vatandaşı Rümeysa Öztürk. Ramazan kutlamasına giderken sokakta ICE ajanları tarafından durdurularak gözaltına alınan Öztürk’ün görüntüleri sosyal medyada büyük tepki çekti.

Mahmud Halil.
Mahmud Halil.

Brown Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan böbrek nakli uzmanı Rasha Alawieh ise Boston Havalimanı’nda gözaltına alındı ve sınır dışı edildi. Gerekçe olarak cep telefonundaki “Hezbollah’a sempati duyduğu” iddia edilen görüntüler gösterildi.

Bazı öğrenciler Kanada’ya kaçmak zorunda kaldı. Aralarında Momodou Taal ve Ranjani Srinivasan da bulunuyor.

Bu uygulama hukuka uygun mu?

Bazı öğrenciler, vizelerinin uyarı yapılmadan ve gerekçe gösterilmeden iptal edilmesini mahkemeye taşıdı. Dartmouth College’da doktora yapan 26 yaşındaki Çinli öğrenci Xiaotian Liu, ACLU (Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği) ile birlikte Trump yönetimine dava açtı. Dava dilekçesinde Liu’nun hiçbir protestoya katılmadığı ya da suç işlemediği halde vizesinin “haber verilmeden ve açıklama yapılmadan” iptal edildiği ifade ediliyor.

ACLU, “Hiçbir başkan, ideolojik bir test uygulayarak kendisiyle aynı fikirde olmayanları bu ülkeden çıkarma hakkına sahip olmamalı” açıklamasında bulundu.

Trump yönetimi ise uygulamanın 1952 tarihli bir yasa maddesine dayandığını belirtiyor. Bu yasa, dışişleri bakanına “ABD’nin dış politikası açısından ciddi risk oluşturan yabancıların” sınır dışı edilmesine izin veriyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.