CHP, AKP’nin kalesi olarak bilinen Yozgat’ta yaptığı ve çok da ses getiren mitingin ardından kentte kamuoyu araştırması yaptırdı. Yapılan anketin sonuçlarına göre Yozgat’ta Cumhur İttifakı’nın oyları eriyor. Yozgatlılar, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yöneltilen suçlamalara inanmıyor ve yüzde 54’ü de erken seçim istiyor. İşte CHP’nin Yozgat anketi:
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Yozgat genelinde 25-26 Nisan tarihlerinde bir anket çalışması yaptı. Yozgat mitinginden bir hafta sonra yapılan anketin sonuçlarına göre Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 51,8’e düştü. Cumhur İttifakı’nın 2023 seçimlerinde Yozgat’ta aldığı oy yüzde 66,9’du.
- CHP’nin Yozgat mitingi | Özgür Özel: “Yozgat zulme susmadı, meydana sığmadı”
- Yozgat mucizesi | Ruşen Çakır, CHP’nin mitingini yorumluyor
CHP, AKP’nin 6,6, puan gerisinde
“Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna verilen yanıtlara bakıldığında CHP’nin, AKP’nin yüzde 6,6 puan gerisinde olduğu görüldü.
Araştırmanın sonuçlarına göre kentte İYİ Parti yüzde 19,8; MHP yüzde 7,7 ve AKP de yüzde 7,4 oy kaybetti.
CHP’nin Yozgat anketi: Erdoğan ilk turda kazanamıyor
Yozgatlılar’ın yüzde 20’si, “Bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa kime oy verirdiniz?” sorusuna “kararsız” yanıtını veriyor. Kararsızlar dağıtıldığına İmamoğlu’nun yüzde 38,7 ve Erdoğan’ın ise yüzde 49,4’te kaldığı görülüyor.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda ise Erdoğan yüzde 57,7 oy alırken, İmamoğlu yüzde 42,3 oy alıyor
Kentte 2023’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 23,64 oy alırken, Erdoğan ise yüzde 76,36 almış.
İmamoğlu’nun suçlu olduğunu düşünüyorlar mı?
Ankette, Yozgatlılara, İmamoğlu’na yönelik operasyon ve tutuklamalar da soruldu. Yozgatlıların yüzde 42’si İmamoğlu’nun tutuklanmasını doğru; yüzde 58’i ise yanlış buluyor.
Yozgatlıların yüzde 26’sı İmamoğlu hakkındaki terör suçlamalarına inanıyor, yüzde 74’ü terör suçlamalarının gerçek olmadığını düşünüyor.
Yozgatlıların talebi erken seçim
Yozgatlıların yüzde 53’ü erken seçime gidilmesinin doğru olduğunu düşünüyor. “Erken seçim olursa Erdoğan kazanır” diyenlerin oranı yüzde 54, “kazanamaz” diyenlerin oranı ise yüzde 46 olarak ölçüldü.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Seçimleri muhalefetin kazanması halinde Türkiye’nin olumlu etkileneceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 47.
Mersin araştırmasının sonuçları nasıl?
CHP, miting yaptığı Mersin’deki nabzı da ölçtü. Mersin’deki araştırmanın sonuçlarına göre Cumhur İttifakı’nın kentteki oy oranı yüzde 29,6’ya düşüyor. Bu oran, 2023 seçimlerinde yüzde 36,3 olarak kaydedilmişti.
Mersinliler’in yüzde 20’si “Bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa kime oy verirdiniz?” sorusuna “kararsız” yanıtını veriyor. Kararsızlar dağıtıldığına İmamoğlu’nun ikinci turda yüzde 67,5 oy aldığı, Erdoğan’ın oy oranının ise yüzde 32,5’ta kaldığı görülüyor.
Mersinliler’in yüzde 33’i İmamoğlu’nun tutuklanmasını doğru bulunuyor. Yolsuzluk suçlamasına inananların oy oranı yüzde 25, terör soruşturmasına inananların oyu ise yüzde 18 olarak ölçüldü.
Kentin yüzde 68’i “erken seçim” istiyor ve yüzde 56’sı ise muhalefetin İmamoğlu’nu yeterince savunamadığını düşünüyor.