Ahmet Şık yanıtladı: TBMM komisyonu neyi, nasıl yapabilir?

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili gazeteci Ahmet Şık, Ruşen Çakır’a çözüm sürecinde gelinen aşamayı ve komisyonu değerlendirdi. Partisinin komisyon üyesi olan Şık, TBMM komisyonu neyi, nasıl yapabilir? sorusunu yanıtladı.

Yeni çözüm süreci kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) beklenen komisyon kuruldu. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, komisyonda bulunan üye milletvekillerini toplantıya çağırdı. İlk toplantı 5 Ağustos Salı günü 11:00’de yapılacak.

Komisyonun çalışma esasları henüz resmen belirlenmedi. Komisyon için AKP 21, CHP 10, DEM Parti ve MHP 4’er, Yeni Yol Partisi 3, HÜDA PAR, TİP, EMEP, DSP ve Yeniden Refah Partisi 1’er milletvekilinin ismini Meclis Başkanlığı’na bildirdi. İYİ Parti, komisyonda yer almayacağını ilan etti.

Komisyonda yer alan Ahmet Şık, Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı. Şık, “İçinde barış umudu olan herhangi bir girişimin, kimden gelirse gelsin, yanında durmamayı politik doğru bulmuyoruz. TİP, bu komisyonda yer alacağını günler öncesinden bildirdi. Herkesin kafasında birtakım kuşkular var. Kimse bir şey bilmiyor. Yarın toplantıda içeriği daha ortaya çıkacaktır.” dedi.

“CHP’nin orada olmaması düşünülemezdi”

Şık, Çakır’ın “CHP katılmasaydı TİP katılmaz mıydı?” sorusunu yanıtladı. Şık, “Aramızda bir tartışmaya neden olurdu. Ben ilk baştan itibaren CHP’nin bu komisyona katılmayacağına dair endişe hissetmedim. Özgür Özel ilk günden beri, çok net ve eski CHP’nin çok uzağında ve doğru bir politik tutumla davranıyor. CHP’nin orada olmaması düşünülemezdi.” dedi.

Şık, MHP kanadının bu sorunun çözümünde ve ortak payda arayışında daha esnek bulduğunu söyledi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Komisyonun ismi ne olacak?

Komisyon hakkındaki isim tartışmalarını değerlendiren Şık, “İsim tartışmasına gelelim, bir yandan haklı bir yandan da kısır bir tartışma. AKP’nin klasik taktiğidir, kısır tartışmalar başlatır, insanları yorar, ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışır. Mevzumuz barış ve bunun kalıcı olmasını sağlayacak demokratik normların egemen olmasını sağlamaksa, bizim parti olarak önerimiz, ‘Barış, demokrasi ve eşit yurttaşlık'”

“Ne olduğunu bilmediğimiz bir şey için ‘karşısındayız’ tutumunu doğru bulmuyorum”

Türkiye Komünist Partisi’nin öncülüğünde “Ülkemizin uçurumdan yuvarlanmasına izin vermeyeceğiz” başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı. “Biz aşağıda imzası yer alanlar Türkiye’nin cumhuriyetçi birikimini bu iddianın arkasında durmaya çağırıyoruz” diye başlayan metne bir grup akademisyen, gazeteci ve sanatçı imza attı.

İmza kampanyasını değerlendiren Şık, “Ne olduğunu bilmediğimiz bir şey için ‘karşısındayız’ tutumunu doğru bulmuyorum. Kürt sorununun barışçıl çözümü için müzakereye, karşılıklı diyaloğa ihtiyacımız olduğunu yıllardır söyleyen insanlarız. Bu kapının açılıp açılmayacağını tartacağız. Kafadan set çekmeyi doğru bulmuyorum. Dolayısıyla bu çıkış şaşırtıcı değil. Bu çıkışa bakıp genelleyici bir sol eleştirileri duyuyoruz, bunu hakkaniyetli bulmuyoruz.” dedi.

Ahmet Şık yanıtladı: TBMM komisyonu neyi, nasıl yapabilir?
Ahmet Şık yanıtladı: TBMM komisyonu neyi, nasıl yapabilir?