Ruşen Çakır ve Kadri Gürsel ile Hafta Başı (45): Gözler komisyonda | Suriye’de belirsizlik sürüyor | Zengezur koridorunun Türkiye ilişkisi

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu ikinci kez toplandı. Suriye’de SDG ile Şam yönetimi arasındaki kriz büyüyor. Şam yönetimi, Paris’teki görüşmelere katılmayacağını açıkladı. Trump’ın ev sahipliğinde Beyaz Saray’da buluşan Aliyev ve Paşinyan, 35 yıllık Azerbaycan-Ermenistan çatışmasını bitiren anlaşmaya imza attı. Ruşen Çakır ve Kadri Gürsel Hafta Başı’nda Zengezur koridorunun Türkiye ilişkisini, komisyondaki son durumu ve Suriye’deki gelişmeleri yorumladı.

Ruşen Çakır ve Kadri Gürsel ile Hafta Başı (45): Gözler komisyonda | Suriye'de belirsizlik sürüyor | Zengezur koridorunun Türkiye ilişkisi
Ruşen Çakır ve Kadri Gürsel ile Hafta Başı (45): Gözler komisyonda | Suriye’de belirsizlik sürüyor | Zengezur koridorunun Türkiye ilişkisi

Zengezur koridorunun Türkiye ilişkisi

ABD Başkanı Donald Trump, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı Beyaz Saray’da ağırlayarak, iki ülke arasında “savaşı sonsuza kadar bitirecek” bir barış anlaşmasının imzalandığını açıkladı. Trump, “Bence çok iyi bir ilişkiniz olacak. Bir sorun olursa beni arayın, çözerim” dedi.

Anlaşma, iki ülkenin karşılıklı olarak egemenliklerine saygı göstermesini, tüm çatışmaların kalıcı olarak durmasını, seyahat, ticaret ve diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasını öngörüyor.

Beyaz Saray’a göre ABD, Nahçıvan ile Azerbaycan’ı Ermenistan üzerinden bağlayacak transit hattın inşasında yer alacak. “Uluslararası Barış ve Refah için Trump Rotası” adı verilen bu hat, ABD’nin maddi ve stratejik yatırımını da içerecek.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, anlaşmadan memnuniyet duyduklarını açıkladı. Özellikle Zengezur Koridoru’nun açılması, Azerbaycan’ı Nahçıvan üzerinden Türkiye’ye bağlayarak bölgesel ticaret ve ulaşımı güçlendirecek. ABD’nin bu koridoru işletme planı, Washington’a ekonomik ve stratejik bir üstünlük kazandırabilir.

Trump, bu yıl göreve başladığından bu yana Ruanda-Demokratik Kongo, Kamboçya-Tayland ve Pakistan-Hindistan arasındaki çatışmaların çözümünde rol aldığını öne sürüyor. Ancak Ukrayna-Rusya ve Hamas-İsrail çatışmalarında istediğini başaramadı. Beyaz Saray, Trump’ın “Kafkaslara barış getiren lider” olarak anılmak istediğini vurguluyor.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Suriye’de belirsizlik sürüyor

Suriye hükümeti, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) ve bu yapı kontrolündeki toprakların geleceğini ele almak amacıyla Paris’te yapılması planlanan görüşmelere katılmayacağını açıkladı. Daha önce bir kez ertelenen toplantı, Şam yönetiminin Paris görüşmelerine katılmayacağını belirtmesinin ardından belirsizliğe girdi.

Açıklama, Rojava’da yaklaşık 500 kişinin katılımıyla düzenlenen “Kuzey ve Doğu Suriye Bileşenleri Ortak Tutum Konferansı”nın hemen sonrasında geldi. Suriye devlet haber ajansı SANA’ya konuşan bir hükümet yetkilisi, etkinliğin SDG’nin merkezi yönetime entegrasyonunu öngören 10 Mart mutabakatına aykırı olduğunu savundu. Yetkili, “Bu konferans mevcut müzakere çabalarını baltalamıştır. Bu nedenle Paris’te yapılması planlanan herhangi bir toplantıya katılmayacağız” dedi.