Bütçe görüşmelerinde “PKK” tartışması: Kurtulmuş, komisyonu terk etti

İYİ Parti Grup Sözcüsü Erhan Usta’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a yönelik “PKK sevdanız nereden geliyor” sorusu salonda gerginlik yarattı. Kurtulmuş, söz alarak bu ifadeyi “hadsizlik, haksızlık, terbiyesizlik” olarak niteledi ve salonu terk etti. CHP milletvekilleri ise Can Atalay ve biber gazı olayına ilişkin dövizlerle toplantıya katılarak protesto etti.

Bütçe komisyonunda PKK tartışması: Kurtulmuş komisyonu terk etti
Bütçe komisyonunda PKK tartışması: Kurtulmuş komisyonu terk etti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, TBMM Başkanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştay’ın 2026 yılı bütçe tekliflerini görüşmek üzere AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Komisyonda TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un sunumunun ardından söz alan İYİ Parti Grup Sözcüsü Erhan Usta, “Terörsüz Türkiye” hedefine yönelik kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nu eleştirdi.

Usta’nın “Sizin bir PKK sevdanız olduğunu anladık. Benim anlamadığım şey, Abdullah Öcalan’ın Numan Kurtulmuş sevdası nereden geliyor” ifadesinin ardından salonda gerginlik yaşandı. Komisyon Başkanı Muş, Usta’yı kullandığı ifadeler nedeniyle uyardı ve “Numan Bey bizim başkanımız. Ben devlet adamlığından, millet sevdasından başka sevgi tanımıyorum Numan Bey’de. Bu ifade yanlış oldu, buraya yakışmadı” dedi.

“Beni rencide etmenin çok ötesinde ağır bir hakaret”

Söz alan Kurtulmuş, Usta’nın ifadesini ağır bir hakaret olarak niteledi. Kurtulmuş, “Ben yedi ceddi ortada olan bir adamım, bugünün adamı da değilim. Siyasi fikirleri ve siyasi mücadelesi hepiniz tarafından malum olan birisiyim. Bu söylenen söz, beni rencide etmenin çok ötesinde çok ağır bir hakaret olarak kabul ediyorum, ağır ve yaralayıcı söz kapsamının çok üstünde bir hadsizliktir” dedi.

TBMM Başkanı, Usta’nın salonda söylediği sözlerden vazgeçtiğini açıkça ortaya koyması gerektiğini belirtti. Kurtulmuş, “Ben PKK sempatizanı, sevdalısı falan değilim. Eğer böyle kabul ediyorsanız bunu size iade ediyorum. Bu yaptığınız siyasi şovu da böyle basit numaralarla sürdürmeyin” ifadelerini kullandı.

“Bu milletin 86 milyon her ferdini kardeşim bilirim”

Kurtulmuş, kendisinde bir sevda olacaksa bunun vatan ve millet sevdası olduğunu vurguladı. TBMM Başkanı, “Bu milletin 86 milyon her ferdini kendi kardeşim olarak bilirim, kendi kardeşim olarak kabul ederim. Bu ülkenin insanları arasına Türk-Kürt diye ayrımcılık koymak isteyenlerin hepsinin bu ülkeye zarar verdiklerini, haksızlık yaptıklarını bilirim” dedi.

Kurtulmuş, ülke insanlarını sağcı, solcu, Alevi, Sünni diye ayıranların memlekete ihanet ettiklerini düşündüğünü söyledi. 40 yıllık siyasi hayatı boyunca fikirlerini açıkça dile getirmiş bir kişiye böyle bir söz söylemenin “en hafif tabiriyle hadsizlik, haksızlık, terbiyesizlik” olduğunu belirten Kurtulmuş, sözlerinin ardından salonu terk etti. Komisyon Başkanı Muş da görüşmelere ara verdi.

Bütçe komisyonunda PKK tartışması: Kurtulmuş komisyonu terk etti
Bütçe komisyonunda PKK tartışması: Kurtulmuş komisyonu terk etti

CHP milletvekillerinden Can Atalay protestosu

CHP milletvekilleri, Gezi davası kapsamında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay ve CHP İstanbul İl Başkanlığı binasında yaşanan olaylarda biber gazından etkilenen milletvekillerine ilişkin dövizlerle komisyon toplantısına katıldı.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, dövizleri göstererek açıklamalarda bulundu. Ağbaba, “Bugün Meclis iradesi tutsak. Tutsak olan yalnızca Can Atalay değil, milletin iradesi tutsak. Maalesef Meclis Başkanı da bu konuda adım atmıyor. Aslında hepimizin Başkanı Numan Kurtulmuş; ancak halen parlamentonun bir üyesi hala tutsak” dedi.

Ağbaba, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen Can Atalay’ın tutuklu olmasının anayasal rejime darbe olduğunu söyledi. CHP’li milletvekili, “Bir başka mesele ise milletvekillerinin gördüğü muamele, bakın yarım metre mesafeden milletvekillerine gaz sıkıldı. İstanbul İl binası, polis tarafından işgal edildiği dönemde milletvekillerimize haksızca uygulamalar yapıldı. Bu gaz yalnızca Ali Gökçek’e, Deniz Yavuzyılmaz’a sıkılmadı; Meclis’e, bizzat Numan Kurtulmuş’un yüzüne sıkıldı” ifadelerini kullandı.

Bütçe komisyonunda PKK tartışması: Kurtulmuş komisyonu terk etti
Bütçe komisyonunda PKK tartışması: Kurtulmuş komisyonu terk etti

2026 bütçesi 27,2 milyar Türk lirası olarak belirlendi

Kurtulmuş, TBMM’nin 2024 yılı bütçesinin 10 milyar 946 milyon, 2025 yılı bütçesinin 17 milyar 817 milyon Türk lirası olduğunu hatırlattı. 2025 yılı bütçesinin şu ana kadar yüzde 71’inin harcandığını belirten Kurtulmuş, 2026 yılı bütçe teklifinin 27 milyar 235 milyon 264 bin Türk lirası olduğunu açıkladı.

Bu harcamaların yüzde 82,3’ünün cari giderlerden, yüzde 17,7’sinin ise yatırım giderlerinden oluştuğunu söyleyen Kurtulmuş, 2026 bütçesinin yüzde 66,3’ünün personel, SGK giderleri ve tedavi giderlerinden oluştuğunu bildirdi. Kamu Denetçiliği Kurumu’na hazine yardımı 469 milyon 737 bin, RTÜK’e ise 1 milyar 583 milyon 976 bin Türk lirası ayrıldığını belirten Kurtulmuş, 2026 yılı bütçe teklifinin 2025 yılı başlangıç ödeneğine göre yüzde 52,9 oranında arttığını söyledi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.