Ruşen Çakır yorumladı: Öcalan’dan buraya kadar

Ruşen Çakır, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat açıklamasının birinci yıldönümündeki yeni mesajını değerlendirdi. Çakır’a göre süreç tıkandı; PKK silah bırakma kararı aldı, örgüt adımlar attı, ancak devletten karşılık gelmedi, artık beklenti Erdoğan’a yönelmiş durumda.

Ruşen Çakır, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’taki yeni açıklamasını değerlendirdi. Çakır, bu yılki mesajın geçen yılkinden özünde farklı olmadığını belirterek “Öcalan söylediğini söyledi zaten geçen yıl; örgüt de onun söylediklerine göre hareket etti” dedi.

Ankara’daki toplantıda Öcalan’ın mektubu okunmadan önce söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, devletin bir yıldır barış iradesine uygun adım atmadığını dile getirdi. Bakırhan, “Devlet de barış iradesine uygun adımlar atmalı; yürütme bu süreci bir adım ileriye taşımak zorundadır” dedi.

Ruşen Çakır yorumladı: Öcalan'dan buraya kadar
Ruşen Çakır yorumladı: Öcalan’dan buraya kadar

Öcalan tonu değiştirdi ama talep aynı kaldı

Çakır, geçen yılki metnin esas olarak Öcalan’ın kendi tabanına ve devlete yönelik bir mesaj içerdiğini, “Ben yapacağımı yapıyorum” vurgusunun öne çıktığını aktardı. Bu yılki metinde ise odağın “pozitif inşa” kavramına kaydığını belirten Çakır, “Negatif isyandan pozitif inşaya geçildiğini söylüyor; inşayı yapacak olan devlet, devletten adım bekliyor” dedi.

Öcalan’ın metinde demokrasi, cumhuriyet ve demokratik hukuk devleti kavramlarını ön plana çıkardığını aktaran Çakır, Öcalan’ın şu sözlerine dikkat çekti: “Biz cumhuriyetle barışık değildik, siz bizi barıştıracaksınız.”

PKK adım attı, belirsizlikler sürüyor

Çakır, örgütte adımlar atıldığını ama tam bir netlik sağlanamadığını vurguladı. “PKK lağvedildi ama KCK sürüyor; hâlâ üniformalarıyla duruyorlar, hâlâ silahları ellerinde” diyen Çakır, sembolik silah yakma törenlerine karşın Kandil’deki varlığın sürdüğünü, Suriye’den çekilmenin gerçekleştiğini ama durumun tam netleşmediğini aktardı.

İran’daki PKK çizgisindeki örgütün tutumunun da belirsizliğini koruduğunu belirten Çakır, “Silahların dinimizden de çıkarıldığını söylüyor ama biliyoruz ki silahlar hâlâ duruyor” dedi.

Süreçteki kilit kavram müzakere

Çakır, bu süreçteki belirleyici kavramın “müzakere” olduğunu vurgulayarak 2015’teki çözüm sürecinde ve Dolmabahçe görüşmelerinde de aynı kavramın merkeze oturduğunu anımsattı. Diyalogdan müzakereye geçiş beklentisinin yeniden gündemin odağına yerleştiğini belirten Çakır, “Artık oturup bir şeyler pazarlık edilecek; şimdi yine o noktaya geldik ve gözler yine Erdoğan’a çevrilmiş durumda” dedi.

Ruşen Çakır yorumladı: Öcalan'dan buraya kadar
Ruşen Çakır yorumladı: Öcalan’dan buraya kadar

Gözler Erdoğan’da

Çakır, sürecin dönüp dolaşıp Erdoğan’da kilitlendiğini ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin salı günleri yaptığı çağrıların da artık karşılık bulmadığını belirtti. “Öcalan’ın statüsü meselesi, koşulları meselesi, kayyumlar meselesi, tutuklular meselesi, yurt dışındaki sürgünler meselesi; hepsi askıda bekliyor” diyen Çakır, Erdoğan’dan henüz net bir duruş, talimat ya da hamle gelmediğini vurguladı.

Toplantının Öcalan’ın açıklaması okunduktan sonra büyük bir heyecan yaratmadan dağıldığını aktaran Çakır, 16 Şubat’ta İmralı’ya giden heyetin Öcalan’dan yeni bir fotoğraf ve uzun bir metin aldığını da belirtti. Öcalan’ın canlı bağlantıyla toplantıya katılmasının teknik olarak mümkün olduğunu ama bunun gerçekleşmediğini söyleyen Çakır, “Yapılmak istenmedi; daha bir süre de istenmeyeceğe benziyor” diye konuştu.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.