İSTANBUL (Medyascope) – Ruşen Çakır’ın konuğu siyaset bilimci Dr. Hakan Şahin tüm yönleriyle Adana’da kurulduğu açıklanan NATO çok uluslu kolordusunu değerlendirdi. Şahin, söz konusu girişimin NATO’nun diğer örnekleriyle kıyaslandığında Türkiye açısından anlamlı olmadığını savundu.
Videonun özeti
- Dr. Hakan Şahin, Adana’da kurulan NATO çok uluslu kolordusunu değerlendirdi; Türkiye için anlamlı bulmadı.
- Bakanlık başlangıçta kolordunun kurulmasını reddetti, sonra çekirdek kadro ile kurulduğunu kabul etti.
- Şahin, Adana’nın İncirlik üssü ile stratejik bir önemi olduğunu vurguladı.
- NATO’nun çok uluslu kolordu modeli, Doğu Avrupa’daki askeri desteği artırmayı amaçlıyor.
- Bu model, silahlı kuvvetleri yetersiz olan ülkelerin güvenliğini sağlamayı hedefliyor.
Nedir bu NATO kolordusu?
Türkiye’de Adana’da kurulmakta olan NATO çok uluslu kolorduya ilişkin tartışmalar sürüyor. Konu ilk olarak gazeteci Barış Terkoğlu’nun yazısıyla gündeme gelirken, Milli Savunma Bakanlığı’nın çelişkili açıklamaları kamuoyunda soru işaretlerine yol açtı. Başlangıçta iddiaları yalanlayan Bakanlık, daha sonra kolordunun “çekirdek kadro” ile 6. Kolordu bölgesinde fiilen oluşturulduğunu kabul etti. Hakan Şahin, Adana’da kurulan NATO Çok Uluslu Kolordusunu Ruşen Çakır’a değerlendirdi. Bu girişime dair Şahin şunları söyledi:
“Çok Uluslu Kolordu meselesi Türkiye’nin pek hayrına bir girişim, bir teşebbüs olarak görünmüyor. Bunun yanlış bir girişim olduğunu düşünüyorum. Umarım bu yanlıştan askeri ve siyasi karar vericilerimiz dönerler ve bu kolordunun kurulması gibi bir şey gerçekleşmez. Benim aklımda kalan, önemli bulduğum, doğruladığı şeylerden bir tanesi, kolordunun ileride kurulacağı değil, halen kurulmuş olduğu. Yani şu anda kolordu, çekirdek kadroyla da olsa kurulmuş durumdaymış. Öğrendiğimiz bir diğer şey ise bakanlık bu kolordunun 6. Kolordu bölgesinde kurulduğunu söyledi. Şehir ismi zikretmedi.”
Bakanlık tarafından şehir isminin açıkça telaffuz edilmediğini belirten Şahin, “Bakanlık sözcüsü de bu kolordunun kurulduğu yerin biraz netameli bir yer olduğunun farkında olduğu için kamuoyuna şehir ismi yerine kolordunun numarasını söylemek gibi bir şeyi tercih ett. 6. Kolordu bölgesinde, yani Adana’da bu kolordu çekirdek personelle faaliyetine başlamış.”

Adana ve İncirlik vurgusu
Kolordunun Adana’da kurulmasının stratejik anlamına da değinen Şahin, bu tercihin ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini söyledi:
“Adana’nın özelliğine bakalım. Adana’da İncirlik var. İncirlik’te hem NATO unsurları var hem ABD ile yürütülen faaliyetler var. Dolayısıyla böyle bir kolordunun Adana’da kurulması, yabancı askeri birliklerin Türkiye’de konuşlanması anlamına gelmekte. Bunların hiçbiri Türkiye’nin savunmasına katkı sağlamadığı gibi, tam aksine başka ülkelerde ‘burada ne oluyor?’ sorusunu sordurtacak bir girişim.”
Çok uluslu kolordu sistemi nasıl işliyor?
Hakan Şahin, NATO’nun bu tür Çok Uluslu Kolordu yapılarını özellikle Doğu Avrupa’da uyguladığı bir model olduğunu söyledi:
“2017 yılında Polonya’da bu çok uluslu kolorduların ilki kuruldu. 2023’te de Romanya’da kuruldu. Şimdi üçüncüsü Türkiye’de kurulacak. Ama bu ülkelerin ortak özelliği, silahlı kuvvetleri çok yetersiz olan ülkeler olmaları. Estonya, Litvanya gibi ülkelerin asker sayısı 3-4 bin civarında. Bu ülkeler Rusya tehdidine karşı NATO’dan doğrudan koruma talep etti.”
Şahin bu modelin nasıl işlediğini şu sözlerle anlattı:
“NATO, ‘sizin savunmanızı ben üstleniyorum ve sizin topraklarınızda daimi olarak konuşlanacak çok uluslu bir kolordu kuruyorum’ dedi. Sonra NATO üyesi ülkelere döndü ve dedi ki, ‘bu kolorduya siz birlik verin.’ İtalya bir piyade taburu verdi, Kanada bir muhabere bölüğü verdi, Amerika lojistik destek taburu verdi. Bu birlikler kendi bayraklarıyla o ülkelerin topraklarında konuşlanmış durumda.”
- Putin karşıtı Rus milisler, Rus askerlerini esir aldı
- Kenan Şener’in ifadesi: “Gazetecilik açısından hata yapmadık”
- Deprem bölgesinden izlenimler | Adana’dan bir yurttaş: “Kırsaldan bilgi gelmiyor”
- TÜRKONFED’in düzenlediği 24. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi Adana’da başladı: “Gelişmiş bir ekonomi için gelişmiş bir demokrasiyi içselleştirmeliyiz”
- Bitlis Tatvan’da askeri helikopterin düşmesi sonucu 11 asker hayatını kaybetti








