Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Okuyucular “gerçek” kitaptan vazgeçmiyor

İngiltere Yayıncılar Birliği’nin yaptığı araştırmaya göre bu yıl e-kitap satışları %17 azalırken basılı yayınlarda %7’lik bir artış var. Bu durumun sebeplerine bakıldığında gerçek kitapların göze daha çok hitap ettiği görülüyor. Bir yandan yüzlerce kitabın bir tabletin içine sığması fikri cazip gelirken diğer yandan okuyucular sayfaları çevirmek, ayraç kullanmak ve kitaplarını salonlarındaki kitaplıklarında sergilemek istiyorlar. Bir diğer önemli etken ise sosyal medyada okuyucuların kitaplarını fotoğraflayıp paylaşması.

Bookifer sitesinin sahibi Jennifer Cownie bu durumla ilgili olarak “İnsanlar kitabın içinde ne olduğundan ziyade kitapların obje olarak nasıl göründüğüne odaklanıyor” diyor.

app_ebook_bundle

Elektronik kitap satışlarının azalmasındaki bir diğer etken ise çocukların e-kitaplara odaklanamaması. Çocukların ellerinde tuttukları “gerçek” kitaba odaklanmaları daha kolay, elektronik kitaplar ise dikkat dağıtıcı olabiliyor.

Konuyla ilgili olarak Avrupa’nın en büyük kitabevlerinden biri olan Waterstone’s’un CEO’su James Daunt ise şöyle diyor: “E-kitap çağı sona ermiş değil. E-kitap okuyucular ilk çıktığı zamanlarda aşırı ilgi gördü, şimdi ise kullanımı dengelendi. Ayrıca önemli olan insanların okuması, ne şekilde okudukları değil.”

Peki elektronik kitaplara olan ilgi Türkiye’de ne durumda? Erik Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Erden Sidal ile konuştuk.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/320906157″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.