Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de, müebbet mahkumunun yayınlanan öykü kitabının parasına devlet göz koydu

Curtis Dawkins, Ekim 2004’te uyuşturucu kullanmış bir halde, para isteyip alamadığı Thomas Bowman’ı kalbinden vurup öldürmekten hayat boyu hapis cezası almış bir mahkûm. Michigan’da hapiste olan Dawkins, 2016 yazında hiç beklemediği iyi bir haber aldı. ABD’deki önemli yayınevlerinden Scribner, Dawkins’in daha önce yayımlanmamış kısa öykülerini yayımlamak istediğini belirtti ve Dawkins’e 150 bin dolar teklif etti.

New York Times’ta yer alan habere göre, yaklaşık 12 yıldır hapiste olan Dawkins, bir süredir hapishane hayatıyla ilgili çeşitli öyküler yazıyor. Dawkins, hapse girdiği ilk yıl intihar eğilimdeymiş ve hiç yazı yazamamış. Bir yıl sonra tekrar yazmaya başlayan Dawkins’in anne ve babası kendisine bir daktilo yollamış. Dawkins yazdıklarını kız kardeşine yolluyor. Kız kardeşi de bunların küçük dergilerde yayımlanmasını sağlıyor.
Hapse girmeden önce yazarlığa başlayan ve güzel sanatlar alanında yüksek lisans derecesi olan Dawkins, yazdığı hikâyelerin büyük bir yayınevi tarafından fark edileceğini hiç düşünmemiş. Bu yüzden habere oldukça şaşırmış.

Komik ve üzücü aynı zamanda unutulmaz detaylar içeren öyküler

Geçtiğimiz yaz Dawkins’in daha önce yayımlanmamış öykülerinden oluşan ilk kitabı “The Graybar Hotel” yayımlandı. Dawkins, kitabında mahkûmların hayatına kapı aralıyor ve uzun süreli mahkûmiyetin insanı umutsuzluğa sürükleyen yanlarından bahsediyor. Buna karşın hikâyelerinde karşılaştığı zorluklara rağmen ruhunu diri tutmaya çabalayan karakterler tarif ediyor.

 

graybar hotel

Kitabın tanıtım yazısında Dawkins’in hikâyeleri komik ve üzücü aynı zamanda unutulmaz detaylar içeren öyküler olarak nitelendiriliyor. Kurguladığı karakterlerin de incelikli ve sempatik olduğu ifade ediliyor. The Guardian’da yer alan Dawkins’in ilk kitabı “The Graybar Hotel”in incelendiği bir eleştiri Yazısında de Dawkins’in hikayelerinin ayrıntılı anlatımlar içerdiğinden bunun üzerinden hikayelerin mahkum hayatının sıkıcı olabilecek anlatımını aştığından bahsediliyor.

Dawkins’in yayımlanan ilk öykü kitabı ailesi için de bir yenilik oldu, çünkü Dawkins kitaptan elde ettiği geliri üç kızının eğitim masraflarına nakletti.
Yaşanan bu olaydaki bir diğer sürpriz Dawkins’in beklenmedik bir biçimde elde ettiği gelirin Michigan’daki yetililerin de dikkatini çekmesi oldu. 49 yaşındaki Dawkins’ten beklenmedik gelirini mahkûmiyetinin masraflarını karşılaması için kullanması istendi. Michigan Vergi Dairesi Dawkins’in mal varlığının yüzde 90’ının peşinde. Dawkins’in 2005’ten beri hapisteki masraflarının çetelesi tutulmuş ve ona 372 bin dolardan fazla bir hesap çıkarılmış. Dawkins’e de kitabın gelirini ailesine aktarmaya hakkı olmadığı belirtilmiş. Michigan kanunlarında mahkemeler, davalının eş veya çocuklarını destekleme zorunluluğunu dikkate almak zorunda değil. Avukat tutma imkânı olmadığı için kendisini savunan Dawkins, Michigan kanunlarındaki bu zorunluluğa karşı mücadele etmeyi planlıyor.

Telefon üzerinden yapılan bir söyleşide Dawkins, ailesinin haksız yere cezalandırıldığını belirtti ve “Bu çocuklarımı yaralıyor. Ben yanlış yaptım. Çocuklarım tamamen masum” dedi. Dawkins, cinayetle ilgili uyuşturucuyu suçlamak ve “bu ben değilim” demek istemediğini belirtti ve çünkü “onun bir kısmı benim” dedi. Yıllardır o akşam olan olayı anlamaya çabaladığını sözlerine ekledi.

Kitabının tanıtım yazısında Dawkins cinayetten sonra hissettiği suçluluk ve üzüntüyü resmediyor ve yazdıklarını ‘cankurtaran filikası’ olarak isimlendiriyor. Bir kitap anlaşması yapmış olmasına rağmen onun edebi başarısı karanlık geçmişinin gölgesinde. Dawkins’in öldürdüğü kişinin kardeşi Kenneth Bowman ile Dawkins üzerine New York Times tarafından yapılan bir söyleşide Bowman, Dawkins’in hapiste yazacak ve onları yayımlatacak imkânlarının olmaması gerektiğini söyledi.  Ayrıca Bowman, onun elde ettiği gelirin öldürdüğü kişinin ailesine ya da bir hayır kurumuna verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

us prison system

ABD’deki eyaletlerin çoğunda mahkumlardan masraflarını karşılaması bekleniyor

Michigan ABD’deki mahkûmların mahkûmiyetleri süresince giderlerini karşılamaları gereken 40’tan fazla eyaletten biri. Kanunlar hükümetlere mahkûmlardan oda ücreti, bakım ücreti vb. masrafları isteme yetkisi veriyor. Bu masrafları karşılayamayacak durumda olan mahkûmlar için çeşitli esneklikler mevcut. Bununla birlikte 2.2 milyondan fazla yetişkinin hapiste olduğu ABD’de bazı eyaletlerdeki yönetimler mahkumların masraflarını karşılamaları hususunda daha agresif davranabiliyor.

Eyalet yönetimleri genellikle mahkûmların çalışma programlarından elde ettikleri gelirin ya da miras yoluyla elde edilmiş ve de Dawkins’in örneğinde olduğu gibi beklenmedik bir biçimde edinilen mal varlıklarının bir kısmını almakta. Örneğin uyuşturucu sebebiyle 15 ay hapiste kalmış bir mahkuma annesinden 31 bin 690 dolar miras kalmış. Bu paranın yaklaşık 20 bin doları mahkumiyet süresince yapılan masrafların karşılığında ondan alınmış. Bir diğer örnek de Florida’dan: Bir ihmal sebebiyle 150 bin dolar tazminat kazanan Jeremy Barrett’tan hapiste kaldığı üç yıl için 50 bin dolar istenmiş.

Mahkumlar ya da önceden mahkum olan kişiler onlardan hapiste kaldıkları süredeki masraflarının ödenmesinin istenmesi ile ilgili mahkemeye başvurduklarında mahkemeler genelde eyalet yönetimleri lehine kararlar alıyor. 2000 yılında, cinayet sebebiyle 50 yıl hapse mahkum edilen Eric Ham karışmadığı başka bir cinayet olayı ile ilgili New Haven şehrinden 1 milyon dolar tazminat kazandıktan sonra Connecticut Yüksek Mahkemesi bu kazancın 900 bin dolarının mahkumiyet masrafları sebebiyle Ham’dan alınması yönünde karar verdi.

dawkins with his children

 

İçe kapalı ve madde bağımlılığı girdabında okullu bir yazar

12 yaşında içkiye başlayan Dawkins, 20’li yaşlarında artık bir alkolikmiş ve 1991 yılında bağımlılık tedavisi görmüş. Ayık kalmayı başaran Dawkins, Adsız Alkolikler toplantılarına katılmaya başlamış. Bu sırada toplantılardan birinde bir arkadaşı onu Faulkner ve Salinger’in kitaplarıyla tanıştırmış. Lise yıllarında da şiirle ilgilenen Dawkins, arkadaşının önerdiği kitaplardan oldukça etkilenmiş ve Güney Illinois Üniversitesi’nde İngilizce eğitimi almak için okula geri dönmüş. 1996 yılındaki mezuniyetinden önce Dawkins, kısa bir hikaye yazmış ve bu hikayeyle Illinois Sanat Konseyi’nden bir ödül kazanmış. Daha sonra Doğu Michigan Üniversitesi’nde bir yazma grubuna kaydolmuş. Dawkins, bir yazı atölyesinde İngilizce bölümünde doktora öğrencisi olan Kimberly Knutsen ile tanışmış ve çiftin iki çocukları olmuş. Çeşitli maddi sıkıntılar yaşadıkları bir dönemde Dawkins tekrar uyuşturucuya başlamış. 2004 yazında Knutsen, Dawkins’ten ayrılmış. Knutsen bir söyleşide Dawkins’in bir cinayet işlemeseydi, uyuşturucu ve alkol sebebiyle kendisini öldüreceğini söylüyor. Yargılamadan sonra Knutsen ve çocuklar Portland, Oregan’a taşınmış. Knutsen Concardia Üniversitesi’nde İngilizce dersleri veriyor. Knutsen ve Dawkins sürekli haberleşiyor ve birbirlerinin en yakın arkadaşları olduklarını söylüyorlar.

Dawkins tüm bu olaylardan sonra da yazamaya devam etmeyi planlıyor. Büyük bir yer ltı hapishanesini anlattığı distopya türünde bir roman yazmaya başlayan Dawkins bir gün bu romanını da yayımlatmayı umut ediyor.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.